Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Knihy

Keď je človek človeku vlkom

Foto: Slovart

Bratislava 9. apríla (OTS) - „Presne si pamätám okamih, keď som nadobudla istotu, že najsilnejší blesk tohto hromobitia zasiahne práve nás. A odteraz si nebudem môcť zakrývať oči pred hrôzami, lebo ma to pred ničím nezachráni. Že síce môžem utekať domov a strčiť hlavu pod perinu, keď som zhnusená z toho, čo ľudia stvárajú, ale nič tým nedosiahnem. Lebo tento bes ohrozuje priamo pred našimi očami nielen iných, ale vyhliadnutým cieľom dobyvačných chúťok sme už aj my, toto mi práve svitlo.“ Týmito slovami sa začína najnovší román Pála Závadu s názvom Deň na trhu, ktorý opisuje židovské pogromy a masovú hystériu na maďarskom vidieku po roku 1945.

Na týždennom trhu neďaleko Debrecína sa v máji 1946 skupina žien vrhne na židovského obchodníka s vajcami a na smrť ho umučia. Svedkom udalosti je manželka učiteľa a zároveň rozprávačka príbehu. Rozbúrený dav sa zväčšuje ako oheň, neberie ohľad na ženy, deti či starcov. Udalosti z tohto krvavého dňa sa rozprávačke vybavujú v spomienkach spolu s inými udalosťami zo života dediny a rozličnými spôsobmi rozmotávajú klbko často až obludných, a predsa prekvapivo prepojených medziľudských vzťahov.

„Možno to znie neuveriteľne, ale rovnako ako som veľkým oblúkom neobišla skupinu vykrikujúcich žien, keď šli ráno ničiť vajcia na trhu, nepodarilo sa mi to ani teraz, keď sa predo mnou zjavili, opäť na čele s Etel Radaiovou. Niekto by mohol povedať, že zamiešať sa medzi ne bol nezodpovedný, priam samovražedný krok, veď ktokoľvek ma s nimi uvidí, môže ma k nim priradiť. Alebo by ma mohli ony považovať za svoju a potom o mne na základe toho niečo rozchyrovať, aj to sa môže stať. Ale keď náhoda určila, že som už tu, že som sa dostala do ich blízkosti, a nielenže mi neubližujú, ale kvôli Etel na mňa ešte aj úctivo pozerajú, povedala som si – neutečiem. Čo ak sa mi podarí lepšie ich pochopiť, možno ich dokážem od násilností dokonca aj odhovoriť.“

Príbeh románu Deň na trhu, ktorý vychádza v edícii MM, sa odohráva po druhej svetovej vojne na slovensko-maďarskom pohraničí. Čitateľom kladie náročné otázky, ako napríklad: Čo vedie ľudí k tomu, aby zaútočili na iných? Čo cítia? A čo v ľuďoch spustí inštinkty, ktoré ich zmenia na krvilačné zvery?

Publikáciu z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Román Deň na trhu z maďarčiny preložila Eva Andrejčáková.

O autorovi
Pál Závada je maďarský spisovateľ, novinár a sociológ slovenského pôvodu. Jeho slovenský pôvod sa odráža aj v jeho diele. Vyštudoval ekonómiu na univerzite v Pécsi, následne sociológiu na Univerzite Lóránd Eötvös v Budapešti. Vo Vydavateľstve SLOVART mu vyšli romány Jadvigin vankúšik (2021) a Prirodzené svetlo (2021).
Jeho starší syn, Péter Závada (Újonc), je básnik a raper v známej maďarskej underground hip-hop skupine Akkezdet Phiai.