Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Knihy

Dve novinky pre mladých, ktoré sršia humorom, láskou aj dobrodružstvom

Foto: Slovart

Marec s Vydavateľstvom SLOVART potešil aj mladších čitateľov a čitateľky. Medzi titulmi, ktoré vyšli počas mesiaca knihy, nechýba romantika, humor, dobrodružstvo či štipka drámy...

Bratislava 3. apríla (OTS) - Wibke Brueggemann, autorka knihy Láska je pre lúzrov, ktorá vyšla vo Vydavateľstve SLOVART pred troma rokmi, prichádza s ďalšou vtipnou YA „romcom“. Najnovšia kniha nemeckej spisovateľky Amorova pomsta nesie názov populárnej divadelnej hry zo 17. storočia, ktorá ovplyvnila diela mnohých autorov a autoriek. Wibke Brueggemann namiešala vo svojom románe zaujímavý koktail emócií šestnásťročnej tínedžerky Tilly. Jej najlepší kamarát Teddy, beznádejný romantik a „lámač sŕdc“(predovšetkým toho svojho) ju zapojí do plánu očariť dievča jeho snov, Katherine. Vysvitne, že o nej nesníva iba on... Tilly nemala v úmysle zamilovať sa, lenže Amor vás dostane, keď to najmenej čakáte. Záleží jej len na jedinom: aby neublížila Teddymu. No pokušenie je príliš veľké, najmä ke¬ď ju Teddy nahovorí, aby mu pomohla s konkurzom do miestnej divadelnej hry a on tak mohol Katherine lepšie spoznať. Akoby toho nebolo málo, okrem zákerných Amorových šípov lietajúcich vzduchom s hrozbou skutočných rán na duši, sa musí mladá tínedžerka vyrovnávať aj s faktom, že jej dedkovi diagnostikovali alzheimerovu chorobu.

O slovenský preklad knihy sa postarala Kristína Smolková.

O autorke:


Wibke Brueggemannová vyrastala v severnom Nemecku a na juhu Spojených štátov, no svojim domovom nazýva Londýn. Pôvodne študovala herectvo, nakoniec sa vydala na dráhu spisovateľky. Wibke rada cestuje a je tajnou milovníčkou romantickej poézie a renesančného umenia. Debutovala románom Láska je pre lúzrov, ktorý vyšiel v roku 2021 v slovenskom preklade vo Vydavateľstve SLOVART.

Brandon Sanderson v pokračovaní dobrodružnej a vtipnej fantasy série Alcatraz dokazuje, že humor je tiež jeho šálkou kávy. Na 111. strane najnovšej knihy dokonca odhalí veľké tajomstvo: prečo postavy v knihách chodia na toaletu len zriedkavo... Začítajte sa do tretej knihy Alcatraz verzus rytieri z Krištálie, v ktorej sa chlapec s veľmi nezvyčajným, „kazisvetským“ talentom konečne dostal do Slobodných kráľovstiev. Nanešťastie tam dorazili aj diabolskí knihovníci – vrátane jeho matky. Alcatrazovi neostáva nič iné, len odhaliť zradcu medzi rytiermi z Krištálie, nájsť si cestu k otcovi a zachrániť jednu z posledných bášt Slobodných kráľovstiev. Dvornou ilustrátorkou celej knižnej série Alcatraz je Hayley Lazo a prekladateľkou do slovenčiny Milica Nováková.

Foto: Slovart


O autorovi:


Brandon Sanderson (1975) patrí medzi najuznávanejších a najplodnejších autorov fantasy literatúry súčasnosti. Do povedomia širšej verejnosti sa dostal, až keď sa podujal dopísať epickú fantasy ságu Roberta Jordana Wheel of Time (Koleso času). Jeho knihy vyšli v tridsiatich piatich jazykoch. Vo Vydavateľstve SLOVART mu vyšla kniha Ritmatik (2014), dystopická trilógia Pomstitelia: Metalurg (2014), Pyro (2017), Katastrofa (2019), epická sci-fi séria Medzi Hviezdami: Kadeti (2022), Piloti (2023) a už v apríli sériu doplní najnovšia kniha Kytonici. Od roku 2023 začala vychádzať vo Vydavateľstve SLOVART aj zábavná dobrodružná fantasy séria Alcatraz.