Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Knihy

Boh múch - novinka od Williama Goldinga

Foto: Slovart

„Som z toho hotový!“ píše Stephen King v predslove unikátneho románu Williama Goldinga Boh múch.

Bratislava 29. decembra (OTS) - Vo Vydavateľstve SLOVART vyšlo v závere roka aj významné dielo svetovej literatúry 20. storočia Boh múch od držiteľa Nobelovej ceny za literatúru Williama Goldinga.

Goldingov debut vyšiel prvýkrát v roku 1954. Autor zamýšľal napísať príbeh o chlapcoch na ostrove, ktorí sa správajú ako skutočné deti, žiadni svätci, akí zvyčajne vystupujú v detských knihách. Vznikol tak román o deťoch určený pre dospelých čitateľov.
Haváriu lietadla na neobývanom ostrove prežije skupina anglických chlapcov. Pocit dobrodružstva zakrátko vystriedajú hodiny plné hrôzy a strašidelných predstáv. Čitateľ čoskoro stratí pocit, že číta príbeh chlapcov, ktorí pre svoju nezrelosť nie sú schopní zachrániť sa. Ocitne sa vo svete dospelých, ktorých najnižšie ľudské pudy, túžba zabíjať a vládnuť brutálne prenikajú tenkým nánosom civilizácie. Román je alegóriou spoločnosti bez práv a zákonov, keď je život neistý a hrozivý, a obrazom spoločnosti vytvorenej človekom, ktorý stratil nevinnosť, zmenil sa na sebca a nositeľa zla.

Boh múch v mojich očiach vždy zastupoval to, na čo romány slúžia a vďaka čomu sú nenahraditeľné: dobrý román by mal vymazať deliacu čiaru medzi spisovateľom a čitateľom a prepojiť ich, mal by čitateľovi vstupovať do života, nútiť ho, aby zabudol na dohodnuté stretnutia, jedenie či venčenie psa. V najlepších románoch sa spisovateľova predstavivosť stane čitateľovou realitou,“ píše Stephen King v predslove knihy Boh múch. A príbeh zároveň hodnotí slovami: „Som z toho hotový!“

Román do slovenského jazyka preložil Jozef Kot.

O autorovi:
William Golding (1911 – 1993) bol americký spisovateľ a básnik, nositeľ Nobelovej ceny za literatúru za rok 1983. Upozornil na seba archetypálnymi románmi Boh múch (1954), The Inheritors (1955), Pincher Martin (1956), Free Fall (1959), The Spire (1964), Rites of Passage (1980) či Paper Men (1984). V starobylých mýtoch a bájach rozvíjal filozofické alegórie o podstate ľudskej existencie. Okrem prózy písal aj básne, divadelné hry a eseje. Jeho najznámejším dielom je debutový román Boh múch, podľa ktorého bol nakrútený rovnomenný film. Kniha je považovaná za jedno z najvýznamnejších diel svetovej literatúry 20. storočia.