Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Knihy

Až štyri knihy z Vydavateľstva SLOVART vo finále Anasoft litera

Foto: Slovart

V pondelok 8. apríla 2024 bola spomedzi 144 pôvodných prozaických kníh vyhlásená desiatka toho najlepšieho od domácich autorov za minulý rok v ocenení Anasoft litera.

Bratislava 11. apríla (OTS) - V pondelok 8. apríla 2024 bola spomedzi 144 pôvodných prozaických kníh vyhlásená desiatka toho najlepšieho od domácich autorov za minulý rok v ocenení Anasoft litera. Vydavateľstvo SLOVART je nesmierne hrdé na to, že sa v nej ocitli až štyri tituly z jeho produkcie. Všetky prešli rukami editorky Zuzany Šeršeňovej, ktorá stála pri ich vzniku a pomohla im vdýchnuť nielen život, ale aj nezameniteľnú podobu, akú každý z nich má. Jedna z kníh vyšla v prvej polovici minulého roka, tri na jeseň. Rok 2023 bol mimoriadne bohatý na kvalitnú domácu prózu.

Názvy poviedok v knihe Juraja Kováčika Bod zlomu odkazujú na legendárne filmy, avšak nereprodukujú ich, ani sa nesnažia reagovať na ne. Vnímame z nich len akýsi záchvev emócie, čosi nepomenovateľné, v čom sú si navzájom podobné. Kniha, ktorá sa nepredvádza a skromne čaká v úzadí na čitateľa, ktorý nestratil schopnosť čítať knihy ako jeden z hrdinov, má rytmus pomalých morských vĺn zomierajúcich v pobrežnom piesku. Je poetická a príbehová zároveň. Prepojenie cez tému momentov, ktoré môžu a aj nemusia zmeniť život, dodáva tejto poviedkovej knihe nádych fragmentárneho románu. Juraj Kováčik sa už v roku 2019 umiestnil v prvej desiatke Anasoft litera s knihou V panoramatickom kine.

V románe Vandy Rozenbergovej Storočie sú ľudia ako stupnice. Alebo rovno ako skladby. Niektoré hlučné a rázne, ďalšie clivé a ťahavé, iné kakofonické a iritujúce. V Storočí im autorka nedáva charakterové nálepky. To len súhrny opisov ich konania a nazerania na život, interakciu s druhými, ale aj vzťah k čisteniu spoločných priestorov domu či tichému týraniu rodinných príslušníkov z nich robí stupnice durové či molové. Vanda Rozenbergová sa vo finálovej desiatke ocenenia ocitla už v roku v roku 2016, 2019 a 2022. Vo finálovej pätici bola v roku 2018, kedy jej román Muž z jamy a deti z lásky získal Cenu René.

Foto: Slovart

Minuloročný román Kataríny Kucbelovej Modrosleposť nie je len o modrej farbe. Ale je aj o nej. A ešte je o zvieratách a o ich podobnosti s ľuďmi. Je o Molnárovi a o vetre a o útekoch. Každý z nás uteká iným spôsobom. Postavy v tejto knihe unikajú k zvieratám, k umeniu, hľadajú rozlet v neustálom ohrození. Modrosleposť je román o vlastných väzeniach a o bludnom hľadaní cesty von. Autorkin prozaický debut Čepiec z roku 2019 sa umiestnil v top desiatke ocenenia Anasoft litera v roku 2020 a bol aj vo finále Ceny René.

Foto: Slovart

Titul Deti v daždi je kalendárom, aj keď trochu iným, takmer opačným, je to kalendár minulého času. Dušan Dušek v ňom prostredníctvom záznamov a zápiskov zachytáva obdobie od januára 2020 po december 2021, ktoré bolo poznačené pandémiou a sociálnou izoláciou. Vytvára obraz blízkej minulosti, opisuje konkrétne, zväčša neveselé udalosti, hľadá v nich súvislosti a smeruje k výstrahe či skôr prosbe, aby sme sa poučili zo svojich zážitkov a chránili to najcennejšie, čo máme: svoje deti. Vo finálovej desiatke bol Dušan Dušek v rokoch 2007, 2011, 2014 a 2016, kedy za knihu poviedok Ponožky pred odletom získal cenu čitateľov Anasoft litera.

Foto: Slovart

Knihy v aktuálnom ročníku ocenenia Anasoft litera, do desiatky ktorej sa okrem spomenutých titulov dostali aj Lukáš Cabala s románom Spomenieš si na Trenčín, Ivana Gibová s románom Babička, Miroslava Kuľková s dielom Hotel Balkán, Richard Pupala a jeho Druhý čierny zošit, Jozef Puškáš s dielom Vivat akadémia a Ondrej Štefánik s románom Siroty hodnotí pätica odborníkov v zložení: prekladateľka Júlia Sherwood, literárna vedkyňa a kritička Mária Klapáková, filozof Marek Debnár a literárny vedec Radoslav Passia. Ich práca v rámci ocenenia bude následne pokračovať výberom najlepšej pätice. Na odpoveď, kto sa stane víťazom 19. ročníka Anasoft litera, si však ešte musíme počkať.