Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia KHL

Rusi v Soči dohrali, v semifinále derby Švédsko - Fínsko

Fínski hokejisti Teemu Selänne a Mikael Grandlund sa tešia z gólu v štvťfinálovom zápase medzi Ruskom a Fínskom na ZOH v Soči 19. februára 2014. Foto: TASR/AP

Zborná síce viedla po presnom zásahu Kovaľčuka, ale výber "Suomi" troma gólmi v rozpätí 16 minút otočil priebeh duelu.

Soči 19. februára (TASR) - Súpermi Švédska v semifinále olympijského turnaja v Soči budú hokejisti Fínska, ktorí v stredajšom druhom štvrťfinále zdolali domáce Rusko 3:1.

Zborná síce viedla po presnom zásahu Kovaľčuka, ale výber "Suomi" troma gólmi v rozpätí 16 minút otočil priebeh duelu. Po dva body za gól a prihrávku zaznamenali spoluhráči z prvého fínskeho útoku 21-ročný Mikael Granlund a o 22 rokov starší Teemu Selänne.

Prestížny súboj mal od začiatku vysoké tempo. Fíni sa prezentovali typickým škandinávskym hokejom založenom na dobrom korčuľovaní a nekompromisnom forčekingu, ktorý od úvodu robil ruskej obrane veľké problémy najmä pri zakladaní akcií. V prvej šanci sa však ocitli domáci. V útočnom pásme výborne zapracoval štvrtý útok zbornej, po Tereščenkovej prihrávke spoza bránky mal blízko ku gólu Tarasenko, ale Rask v bránke "Suomi" sa prezentoval výborným zákrokom. V 8. minúte sa zbytočného faulu dopustil Granlund a prišiel trest. Rusi si výborne postavili presilovkovú formáciu a po prihrávke od Dacjuka do priestoru medzi kruhmi strelou z prvej skóroval Kovaľčuk - 1:0. Radosť vo vypredanom Ľadovom paláci Boľšoj však trvala iba dve minúty. Po vhadzovaní v ruskom obrannom pásme sa k puku dostal Aaltonen, šikovne si obohral Nikitina a z uhla prekonal Varlamova. Pri výlúčení Tereščenka o štyri min neskôr mal veľkú šancu Granlund. Z následného protiútoku predviedol efektnú otočku Radulov, puk prenechal Jemelinovi, ale ten spomedzi kruhov v čistej šanci netrafil bránku. Nedôraznosť domácej defenzívy potrestal v závere prvej tretiny elitný fínsky útok. Granlund zobral puk Vojnovovi a po jeho asistencii strelil vedúci gól veterán Selänne.

Smutná zborná po prehre
Foto: TASR


V úvode druhej tretiny mohol vyrovnať Ovečkin, ale jeho pokus po prihrávke Popova nebol úspešný. Nanešťastie pre domácich opäť platilo nedáš-dostaneš. Za podrazenie išiel na trestnú lavicu Jemelin, Selänneho pokus Varlamov ešte kryl, ale na dorážku Granlunda už nestačil - 3:1. Ruskí tréneri následne pristúpili k výmene brankára. Príchod Bobrovského zbornú povzbudil, dostali Fínov pod tlak, ale z viacerých šancí už do konca druhej časti hry znížiť nedokázali. Tú najväčšiu mal Siomin, jeho samostatný nájazd však Rask zlikvidoval.

V záverečnej dvadsaťminútovke Rusi podľa očakávania stavili všetko na ofenzívu. Veľkú šancu skórovať mali počas presilovej hry v 47. minúte, ale závar pred svojou bránkou vyriešil Rask. V 51. min nebezpečne strieľal Malkin, ale fínsky gólman bol opäť pripravený. S pribúdajúcimi minútami sa na hokejky ruských hráčov zniesla aj nervozita a aj zásluhou toho už domáci nedokázali nepriaznivý stav zvrátiť. Ku gólu im nepomohla ani záverečná hra bez brankára a po prehre 1:3 sa tak ako jeden z najväčších favoritov na zlato rozlúčili s olympijským turnajom. Fíni sa v súboji o finále stretnú v severskom derby s rivalmi zo Švédska.

Hlasy po zápase:

Alexander Ovečkin (útočník Ruska):
"Je to na nič pocit, veľa iného vám k tomu nepoviem. Mali sme dobrý štart, strelili sme gól, ale potom prišli dve hrubé chyby v defenzíve. Snažili sme sa vyrovnať, ale nevyšlo to."

Zinetula Biľaletdinov (tréner Ruska): "Neviem vám vysvetliť, prečo nedáme viac gólov, keď máme v tíme hráčov ako Ovečkin alebo Malkin. Ospravedlňujem sa fanúšikom za náš výkon. Odohrali sme nešťastný zápas. Na adresu hráčov nemôžem povedať krivé slovo. Chceli veľmi vyhrať, ale individuálne chyby nás pripravili o úspech."

Jussi Jokinen (útočník Fínska): "Presne takto musíme hrať na turnajoch tohto typu. Možno to nie je divácky najatraktívnejšie, ale určite účelové. Defenzívna hra bola vždy našou prednosťou. My nemáme veľké individuality, my hráme ako tím."

Sami Vatanen (obranca Fínska): "Je to skvelý pocit. Vieme, že keď sa zomkneme ako tím a predvedieme defenzívu ako dnes, vždy môžeme pomýšľať na úspech. A ukázali sme, že vieme dávať aj góly."



Fínsko - Rusko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)

Góly: 10. Aaltonen (Kontiola), 18. Selänne (Granlund), 26. Granlund (Selänne, Timonen) - 8. Kovaľčuk (Dacjuk). Rozhodovali: Vinnerborg (Švéd.), Sutherland - Devorski, Wilmot (všetci Kan.), vylúčení: 3:4, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 11 654 divákov.

Fínsko: Rask - Timonen, Vatanen, Määttä, Salo, Lepistö, Hietanen, Väänänen, Kukkonen – Selänne, Immonen, Granlund – J. Jokinen, O. Jokinen, Ruutu – Aaltonen, Kontiola, Korpikoski – Pihlström, Komarov, Lehterä

Rusko: Varlamov (27. Bobrovskij) - Vojnov, Markov, Jemelin, Medvedev, Nikitin, Belov, Ťjutin, Tichonov - Radulov, Dacjuk, Kovaľčuk - Popov, Malkin, Ovečkin - Siomin, Anisimov, Kuľomin - Tarasenko, Tereščenko, Ničuškin