Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia KHL

HC Lev padol, Juraj Mikuš je bez práce

Na snímke Juraj Mikuš, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Mikuš by chcel ostať v KHL, no do úvahy pripadajú aj iné európske ligy.

Praha 2. júla (TASR) - Po páde pražského Leva nie je budúcnosť Juraja Mikuša z hľadiska jeho zotrvania v Kontinentálnej hokejovej lige ružová. Slovenský reprezentant mal v klube platný kontrakt a napriek prieťahom všetko nasvedčovalo tomu, že finalista uplynulej sezóny sa napokon z finančných problémov pozviecha. Na Mikušove prekvapenie sa tak nestalo a na začiatku leta si musia hľadať nový angažmán.

Definitíva okolo (ne)účasti Leva v budúcej sezóne KHL padla v utorok popoludní. České portály najprv informovali o úplnom zániku klubu po dvoch rokoch existencie pre finančné problémy, napokon dali veci na pravú mieru akcionári Petr Speychal a Jevgenij Myškovskij. Nasledujúci ročník nadnárodnej súťaže bude definitívne bez "levov", ich návrat v budúcnosti však nie je vylúčený. "Je to prekvapivé. Vlani bol veľmi vysoký rozpočet a teraz sa zrazu nenaplnil. Do poslednej chvíle nám tvrdili, že do sezóny pôjdeme. Všetko nasvedčovalo tomu, že budeme hrať KHL, dokonca sme si objednávali aj nový výstroj. Následne podpísali zmluvy s niekoľkými hráčmi, potom prišiel koniec. Je to šok," uviedol pre TASR Mikuš.

Viacerí kľúčoví hráči si našli pôsobisko po oznámení neúčasti klubu v súťaži už počas utorka. Nový zamestnávateľ prebral ich zmluvy, či už na základe finančnej kompenzácie alebo inej dohody. Takto skončili aj Marek Ďaloga s Lukášom Cingeľom, ktorých kontrakty sú už pod patronátom Sparty Praha. Dvadsaťpäťročný slovenský reprezentant je však stále bez nového klubu. "Nevyzerá to so mnou ružovo, čo sa týka zotrvania v KHL. Zrejme sa agent bude musieť popozerať po iných európskych ligách," priznal Mikuš.

Pripravuje sa aj bez tímu

Dobre stavaný zadák sa objavil v drese Leva pri jeho premiérovej sezóne v KHL po presťahovaní klubu z Popradu do Prahy. Predtým pôsobil tri roky v zámorskej AHL, návrat do Európy a rýchly skok do KHL vnímal pozitívne. "Veľmi mi to pomohlo. Bol to úplne iný hokej, ako sa hral v Kanade. Prvý rok bol výborný, od začiatku som hrával celú sezónu a cítil som sa dobre. Vlani to už bolo horšie, bolo veľa kvalitných obrancov, veľká konkurencia a po príchode fínskeho trénera som vypadol zo zostavy. Hrával som málo, preto som nebol s uplynulou sezónou veľmi spokojný," zhodnotil dvojročnú zastávku v Leve Mikuš.

Akcionári vicemajstra uplynulého ročníka nadnárodnej súťaže síce potvrdili neúčasť klubu v budúcej sezóne, jeho úplný zánik však nepripustili. Do Prahy by chceli KHL v budúcnosti ešte vrátiť. "Ak by prišla opätovná ponuka z Leva, určite by som o nej rozmýšľal. Chcel by som hrať v KHL, uvidíme, či sa im podarí celý projekt po roku opäť naštartovať," uviedol trenčiansky rodák, ktorý sa situáciou okolo Leva nenechal počas prípravy na nový ročník rozptýliť: "Mám za sebou už deväť týždňov tréningu. Nevnímal som nič z toho, čo sa písalo. Pripravovať som sa musel aj tak. Teraz ma čaká dovolenka a po návrate z nej budem ďalej pokračovať v príprave. Sám som zvedavý, v akom klube skončím."