Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia KHL

Togliatti a Jugra Chanty-Mansijsk končia v KHL. Čo bude so Slovanom?

Na ilustračnej snímke striedačka Slovana. Foto: TASR/Pavel Neubauer

O vylúčení Lady a Jugry rozhodla na základe dlhodobého interného ratingu, ktorý posudzuje komplexnú schopnosť klubov pôsobiť v lige.

Bratislava 28. marca (TASR) - Rada riaditeľov Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) rozhodla v stredu o vylúčení Lady Togliatti a Jugry Chanty-Mansijsk z nadnárodnej súťaže. V sezóne 2018/19 tak bude v KHL pôsobiť 25 klubov vrátane bratislavského Slovana. Informoval o tom portál sport-express.ru.

Rada riaditeľov zverejnila svoj verdikt po svojom stredajšom zasadnutí. O vylúčení Lady a Jugry rozhodla na základe dlhodobého ratingu, ktorý posudzuje komplexnú schopnosť klubov pôsobiť v lige. Rebríček zahŕňa športové i ekonomické ukazovatele. Lada a Jugra obsadili v tejto sezóne v základnej časti posledné dve priečky v tabuľke Východnej konferencie a boli na chvoste aj v dlhodobom trojročnom rebríčku. Vlani na základe tohto ratingu a vyhodnotenia ôsmich kritérií opustil KHL tím Metallurg Novokuzneck, ktorý sa presunul do nižšej ruskej súťaže VHL. "Game over. Ďakujeme všetkým, ktorým nie je ľahostajná budúcnosť klubu a ktorí nás podporovali," uviedlo vedenie Jugry na oficiálnom twitterovom konte.

Vo zverejnenom rebríčku obsadil Slovan Bratislava 21. miesto, s dostatočným odstupom od tzv. zóny risku. Pred sezónou 2017/18 patrila slovenskému účastníkovi ešte 19. priečka. V bezprostrednom ohrození sa nachádzali okrem Jugry a Lady aj Amur Chabarovsk, Červená hviezda Kchun-lun a Severstaľ Čerepovec. Dva z týchto tímov - Amur a Severstaľ - si v tejto sezóne výrazne polepšili účasťou v 1. kole play off.

Vedenie KHL ďalej informovalo, že ročník 2018/2019 odštartuje v sobotu 1. septembra. Podľa webu Slovana by mali "belasí" prvý zápas odohrať najskôr 2. alebo 3. septembra. Kalendár s rozpisom základnej časti zverejní vedenie súťaže najneskôr 15. júna. V novom ročníku by sa mal takisto zvýšiť počet zápasov, každý tím by mal odohrať minimálne 60 stretnutí v základnej časti, to znamená aspoň o štyri viac ako v práve sa končiacej sezóne. Viac zápasov medzi sebou odohrajú tímy z rovnakej divízie, respektíve konferencie.

Pre potreby reprezentácií budú počas základnej časti KHL tri päťdňové prestávky. Zo štyroch kandidátov na usporiadanie tradičného Zápasu hviezd napokon uspela Kazaň, exhibičné podujatie sa uskutoční počas víkendu 19.-20. januára 2019. Vedenie súťaže takisto ustanoví špeciálny Výbor na kontrolu finančného hospodárenia klubov KHL, do konca roku 2018 vykoná kontroly v niekoľkých kluboch, v ktorých sa výrazne líšia náklady. KHL určila platový strop pre kluby v sezóne 2018/2019 vo výške 850 miliónov rubľov (v prepočte približne 12,5 mil. eur). Do tejto sumy sa nezapočítavajú platy hokejistov vo veku 21 rokov a mladších, aby kluby mali stimul pravidelne zaraďovať mladých hráčov na súpisky.

Dlhodobý rating klubov KHL:

1. SKA Petrohrad,
2. Jokerit Helsinki,
3. CSKA Moskva, ...,
19. Amur Chabarovsk,
20. Viťaz Podoľsk,
21. SLOVAN BRATISLAVA,
22. Červená hviezda Kchun-lun,
23. Admiral Vladivostok,
24. Dinamo Riga,
25. Severstaľ Čerepovec,
26. Lada Togliatti,
27. Jugra Chanty-Mansijsk