Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia KHL

Dominikovi Graňákovi chýbala reprezentačná atmosféra

Na snímke obranca Dominik Graňák Foto: TASR/Martin Baumann

Slovenský hokejový obranca Dominik Graňák o vypustení turnaja v Arose nešpekuloval.

Bratislava 18. decembra (TASR) - Hokejový obranca moskovského Dinama Dominik Graňák sa po 19-mesačnej prestávke vrátil do slovenskej reprezentácie. Tréner Vladimír Vůjtek ho pozval do národného tímu pred medzinárodným turnajom Arosa Challenge, ktorý bude generálkou na februárové ZOH. Deväťnásobnému účastníkovi majstrovstiev sveta už reprezentačná atmosféra chýbala, dúfa však, že formu do Soči vyladí práve vo Švajčiarsku.

Dvojnásobný držiteľ Gagarinovho pohára chýbal na poslednom svetovom šampionáte v máji na severe Európy pre únavu a vyčerpanie po bojoch o trofej určenú pre najlepší tím KHL. Počas sezóny sa nezúčastnil ani na jednej reprezentačnej akcii, svoj posledný súboj v drese s dvojkrížom na hrudi odohral na MS v Helsinkách v H-skupine proti Švajčiarsku 12. mája 2012, v ktorom si zlomil ruku. "Reprezentačné zrazy mi chýbali. Človek sa stretne s chalanmi, ktorých dlhú dobu nevidí, no pozná ich. Je to úplne iná atmosféra," uviedol na utorňajšom reprezentačnom zraze skúsený bek, ktorý bude v Arose kapitánom Vůjtekovho výberu. Za lídra slovenskej defenzívy vo Švajčiarsku sa však nepovažuje: "Nemyslím si, že budem lídrom. Hokej je kolektívny šport a sily sa rozložia medzi všetkých hráčov."

Pri tvorení nominácie na tradičný švajčiarsky turnaj mal kouč národného tímu Vladimír Vůjtek opäť vrásky na čele. Pôvodná hráčska listina sa vzhľadom na Nemecký pohár líšila v menách šestnástich hokejistov. Pred utorňajším zrazom odriekla účasť ešte ďalšia trojica a porovnaní s Mníchovom chýbajú v terajšej nominácii hráči bratislavského Slovana. Tých ospravedlnil tréner Rostislav Čada, keďže z Nemecka sa v októbri vrátili príliš unavení. "Pozerám sa na to ako na fakt, s ktorým ja nič neurobím. Je škoda, že chalani zo Slovana nemôžu prísť, no na druhej strane dostanú šancu zasa iní. Nevnímal by som to negatívne. Je dobré, že teraz dostanú príležitosť aj mladší chalani," vyjadril sa Graňák na margo absencie hráčov z kádra "belasých".

Zmeny na poslednú chvíľu

Na snímke tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek.
Foto: TASR/Michal Svítok
Na poslednú chvíľu musel český kouč slovenského výberu donominovať ešte dvojicu obrancov z extraligy Petra Hraška zo Zvolena a Petra Čerešňáka z Trenčína za zranené duo Milan Jurčina a Juraj Valach. Ospravedlnil sa aj útočník Rastislav Špirko z rodinných dôvodov, jeho miesto tak zastal Tomáš Bulík z Liberca. Ani omladenie či inovácia kádra neprínutili Graňáka k špekuláciám o vypustení turnaja. "Na to som ani nepomyslel. Moju účasť, respektíve neúčasť som nikdy nepodmienil nominácii či zloženiu kádra. Nemalo to spojitosť s tým, s akými spoluhráčmi som mal hrať," dodal.

Zranenia neobišli v uplynulej sezóne ani strieborného medailistu z Helsínk 2012 a stopercentne v poriadku sa necíti ani pred víkendovým dvojzápasom. "Priznám sa, že už to bolo aj lepšie. Dúfam však, že práve tento zraz mi pomôže dostať sa do optimálneho stavu," uviedol 30-ročný obranca, ktorý sa bude snažiť na poslednej medzinárodnej previerke pred ZOH ladiť formu do Soči: "Verím, že turnaj bude dobrou skúškou na získanie potrebnej formy pred Soči."

V úvodnom dueli turnaja nastúpia slovenskí hokejisti v piatok o 16.00 h proti Bielorusku. "Je jedno, v akej zostave budeme hrať my. Chceme byť úspešní, hoci nepoznám aktuálnu silu bieloruského mužstva. Netreba sa však pozerať na nich, mali by sme sa sústrediť hlavne sami na seba, aby sme zvládli krátky kemp a potom aj zápas," prezradil.