Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

ZSOLDOS: Pápež preferuje stretávanie sa a nie stret civilizácií

Peter Zsoldos Foto: Tablet.TV

Hosťom Pavla Demeša v relácii SVET bol bývalý veľvyslanec Slovenskej republiky v krajinách Arabského zálivu Peter Zsoldos.

Bratislava 7. februára (TABLET.TV) – Kritika na adresu pápeža Františka za návštevu Spojených arabských emirátov prišla prekvapivo z kresťanskej obce. Nie každý súhlasí s reformami a liberálnym pohľadom hlavy katolíckej cirkvi. Zo Saudskej Arábie bola táto historická udalosť pokrytá objektívne. V relácie SVET na TABLET.TV to uviedol bývalý veľvyslanec Slovenskej republiky v krajinách Arabského zálivu Peter Zsoldos.

Pápež František sa v Abú Zabí stretol so šejkom Muhammadom ibn Zajdom Nahanájom, korunným princom Spojených arabských emirátov. Išlo o historicky prvú návštevu hlavy katolíckej cirkvi na Arabskom polostrove. "Zo strany pápeža bola táto návšteva aj pripomenutím si 800. výročia stretnutia Františka z Assisi s egyptským sultánom Malikom Al Kamilom," doplnil Zsoldos.

Ako tiež spomenul, Emiráty vyhlásili tento rok za rok tolerancie. "Je to špecifická záležitosť Spojených arabských emirátov. Každý rok je venovaný niekomu alebo niečomu. Je to pekný zvyk, ktorý presne zapadá aj do koncepcie pápeža Františka," myslí si Zsoldos.

František podpísal v Abú Zabí dokument odsudzujúci násilie vrátane nábožensky orientovaného. Podpísal ho spoločne s Ahmadom Muhammadom Tajjinom, imámom káhirskej mešity al-Zahar, najprestížnejšieho strediska sunnitského islamského učenia v Egypte.

Podľa Zsoldosa je táto deklarácia dôležitá. "Pápež František uprednostňuje spiritualitu pred ritualitou. Tvrdí, že pijeme tú istú vodu, ale z odlišných kalichov. Táto návšteva bola dialógom medzi náboženstvami a kultúrami. František preferuje kultúru stretávania sa a nie stretu civilizácii," objasnil.

Zsoldos zároveň poukázal dôležitosť posolstva, ktoré odznelo na svätej omši, ktorú slávil počas posledného dňa jeho oficiálnej návštevy Emirátov na štadióne šejka Zayeda za prítomnosti 180-tisíc ľudí. "Jednak pápež podporil ľudí, ktorí žijú v púšti, pretože im chcel ukázať, že je možné nájsť si cestu aj v púšti. Ďalším symbolom bola spiritualita, že ľudia patria do jednej rodiny a musia si navzájom pomáhať. Tretiu vec vyjadril veľmi explicitne, že v dobe, v ktorej prevládajú egoizmus a materializmus, v ktorej expanduje vplyv politiky a v ktorej hlavné slovo majú zbrane, nebudeme mať žiadnu budúcnosť," uzavrel.

Pozrite si reláciu SVET s Pavlom Demešom a jeho hosťom.