Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Import

V stredu z tepla skolabovalo najviac ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kým v utorok počet kolapsov klesol na 80, už na druhý deň sa vyšplhal na tohtoročný negatívny rekord - kvôli teplu skolabovalo 117 ľudí.

Bratislava 12. júna (TASR) - Kým v utorok počet kolapsov klesol na 80, už na druhý deň v stredu sa podľa hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) Borisa Chmela vyšplhal na tohtoročný negatívny rekord - kvôli teplu skolabovalo 117 ľudí. "Po prvotnom ošetrení záchranári previezli na ďalšie pozorovanie do nemocníc 37 osôb," informoval.

Priblížil, že kolapsy opäť postihli viac ženy, bolo ich 55, mužov 49 a záchranári pomohli aj 13 deťom. Najviac, po 27 kolapsov bolo v Košickom a Prešovskom kraji, najmenej, deväť v Trnavskom.

"Celkovo máme teda od soboty 492 kolapsov. Aj keď sa má trochu ochladiť, takéto horúce dni sa v lete budú opakovať často a tak by ľudia nemali za pár dní zabudnúť na dobré rady, ako sa kolapsom vyhnúť, aby sme neprekonali vlaňajších takmer 3800 kolapsov," zhrnul Chmel.

Ľudia by preto mali dbať na dodržiavanie pitného režimu. Dospelý človek by mal počas dňa vypiť najmenej tri litre nápojov. Počas teplých dní sa odporúča nosiť podľa možnosti odev svetlých farieb a z prírodných materiálov, má byť ľahký, vzdušný a voľného strihu.