Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Import

Univerzita Komenského oslavuje 93 rokov

Foto: TASR/Martin Baumann

V pondelok sa začal každoročný cyklus promócií. Na budúci týždeň v stredu sa na univerzite začína jubilejný 10. ročník Detskej Univerzity Komenského.

Bratislava 27. júna (TASR) - Univerzita Komenského (UK) v Bratislave si dnes pripomína 93. výročie svojho vzniku. Najstaršia a najväčšia vysoká škola na Slovensku vznikla presne 27. júna 1919.

Národné zhromaždenie v Prahe vtedy schválilo zákon č. 375 o zriadení Československej štátnej univerzity v Bratislave.

 "V novembri 1919 dostala svoje súčasné meno – Univerzita Komenského," priblížila Andrea Kučerová z oddelenia vzťahov s verejnosťou UK. Univerzita podľa jej slov v týchto dňoch oslavuje pracovne. Na jednotlivých fakultách sa konajú skúšky, buď semestrálne, alebo záverečné štátnice.

Účastníci Detskej Univerzity Komenského
Foto: TASR/Michal Svítok
"V pondelok 25. júna sa začal každoročný cyklus promócií, ktorý potrvá až do 23. júla," doplnila Kučerová. Na budúci týždeň v stredu (4.7.) sa na univerzite začína jubilejný 10. ročník Detskej Univerzity Komenského.

"Napriek svojmu veku nie je Univerzita Komenského žiadnym seniorom, práve naopak. Je to živá a dynamická inštitúcia. Dôkazom toho je množstvo mladých ľudí, ktorí sem každoročne prichádzajú študovať," podotkol rektor UK Karol Mičieta.

Univerzita Komenského má 13 fakúlt, na ktorých študuje približne 28.000 študentov, z nich 21.000 dennou formou. "Do prvých ročníkov každoročne prichádza 8000 nových poslucháčov, ktorí si môžu vybrať z niekoľkých stoviek študijných programov," opísala Kučerová. UK navštevuje aj takmer 1800 zahraničných študentov z približne 80 krajín sveta.