Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Import

Tekvičkové šialenstvo

Foto: Gymnázium Janka Jesenského Bánovce nad Bebravou

Tekvica patrí k jeseni (možno aj vďaka anglickému Helloweenu), či už ako ozdoba, alebo jedlo na stole. V tomto smere u nás nepochybne prevláda Hokkaido

Bánovce nad Bebravou 6. novembra (TASR) - Iste ste aj vy postrehli, že v poslednej dobe plní stránky rôznych časopisov široké spektrum receptov, ktorých hlavnou ingredienciou sú tekvice. Tekvica už akosi patrí k jeseni (možno aj vďaka anglickému Helloweenu), či už ako ozdoba, alebo jedlo na stole.



V tomto smere u nás nepochybne prevláda Hokkaido. Ešte ste však nič tekvicové variť neskúšali a máte strach, že články v časopisoch nie sú tak úplne pravda? Môžem vás ubezpečiť, že pravdou sú. Správne urobené Hokkaido chutí skutočne fantasticky, ale samozrejme, každý z nás má iné chute. Z tekvíc však nemusia byť len polievky. Dajú sa z nich spraviť aj chutné koláče, prívarky a v niektorých kuchyniach dokonca pridávajú plátky tekvice aj k pečenému mäsu. Ak vás vo vašej záhradke teší nejaká tá oranžová dyňa, iste si z nej spravte niečo chutné. Niektorí dokonca z domáceho usušeného Hokkaida robia jemnú múčku, ktorú si nevedia vynachváliť.

Veľmi vďačnou súčasťou tekvice sú však najmä jej semiačka. Vedeli ste, že ak denne zjete aspoň štvrť šálky tekvicových semiačok, nemusíte sa báť močových problémov, chrípky alebo nachladnutia? Olej v nich má však dokonca aj pozitívne účinky na vlasy, kožu alebo nechty. Semienka tekvice potešia aj váš žalúdok, pretože upražené chutia tiež výborne.

Lukáš Hanko, Gymnázium Janka Jesenského, Bánovce nad Bebravou