Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Správy TASR - 5.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 29. apríla (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v pondelok 29. apríla 2024 - 5.45 h.





Bratislava - Pokiaľ by nebol zvolený predseda parlamentu z Hlasu-SD, strana to môže považovať za porušenie platnej koaličnej dohody. V diskusnej relácii televízie TA3 to uviedol minister práce a podpredseda Hlasu-SD Erik Tomáš. Hlavnou úlohou koalície je podľa predsedu opozičnej SaS Branislava Gröhlinga "upratať" šéfa vládnej SNS Andreja Danka. Tomáš deklaroval, že vláda nepripravuje žiadne zmeny, ktoré by pripravili ľudí o úspory v 2. dôchodkovom pilieri, a ani neplánuje ďalšie znižovanie príspevkov do tohto sporenia. Reagoval tak na tvrdenie Gröhlinga, podľa ktorého vláda zásah do 2. piliera plánuje.



Bratislava - Ministerstvo financií SR uvažuje nad možnosťou vydávať štátne dlhopisy, ktoré by si mohli kúpiť priamo bežní ľudia. Ich úročenie by bolo zaujímavejšie ako na účtoch v bankách, zároveň by bolo výhodnejšie aj pre štát oproti predaju na finančných trhoch. V diskusnej relácii RTVS to konštatoval šéf rezortu financií Ladislav Kamenický.

Na archívnej snímke minister financií SR Ladislav Kamenický.
Foto: TASR František Iván


Bratislava - Poslanec Národnej rady SR Roman Michelko avizuje zmeny pri návrhu novely zákona o Fonde na podporu umenia. Na pozmeňujúcom návrhu sa dohodli koaličné strany. Chcú cez neho presadiť zvýšenie financií pre fond aj väčšie zastúpenie regiónov v rade fondu.



Bratislava - Voľby do Národnej rady SR by v apríli vyhrala strana Smer-SD so ziskom 21,1 percenta hlasov. Druhé by skončilo hnutie Progresívne Slovensko s podporou 19,7 percenta voličov. Po ňom by nasledovala strana Hlas-SD so ziskom 18 percent hlasov. Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre televíziu Markíza.



Bratislava - Slovensko má oproti európskym partnerom v EÚ značné medzery v istých oblastiach. Patrí sem napríklad nízka schopnosť efektívne používať európske finančné prostriedky. Poukázal na to vedúci zastúpenia Európskej komisie v SR Vladimír Šucha pri príležitosti 20. výročia vstupu Slovenska do Európskej únie.



Bratislava - Ministri a poslanci budú dnes odpovedať študentom na hodine otázok v pléne Národnej rady SR.



Bratislava - Slovenskí vysokoškoláci, doktorandi a vysokoškolskí učitelia sa môžu uchádzať o štipendiá na mobilitné pobyty v rámci sietí Stredoeurópskeho výmenného programu pre univerzitné štúdiá počas akademického roka 2024/2025. Na výber majú 15 krajín.



Bratislava - Od dnes do piatka (3. 5.) budú musieť vodiči rátať s obmedzením na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Bude realizovaná oprava pravého jazdného pruhu s krajnicou na diaľnici D2 smer Bratislava km 6 - 7,5. V uvedenom úseku bude prejazdný len jeden jazdný pruh.



Bratislava - Top destináciami tohto roka sú pre európskych cestovateľov Taliansko, Grécko a Španielsko. Obyvatelia Slovenska si ako svoju cieľovú destináciu plánujú zvoliť Chorvátsko.

Ilustračná snímka.
Foto: Teraz.sk - Elena Halačová


Moskva - Ruskí predstavitelia opäť pohrozili Západu tvrdou reakciou v prípade, že skonfiškuje zmrazený ruský majetok. Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová uviedla, že Rusko nikdy neodstúpi územia zabrané na Ukrajine výmenou za vrátenie zmrazených aktív.



Gaza - Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas dnes pricestuje do Egypta. Hamas včera uviedol, že nevidí žiadny vážny problém v najnovšom návrhu Izraela na dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov v Pásme Gazy.



Riga — Lotyšské úrady vyzvali obyvateľov, aby premenili pivnice na protiletecké úkryty.



Paríž - Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyhlásil, že je pripravený "otvoriť diskusiu" o úlohe jadrových zbraní v spoločnej európskej obrane.



DublinÍrsky premiér Simon Harris varoval, že jeho krajina podnikne kroky na zastavenie prílevu žiadateľov o azyl z britského Severného Írska. Dublin podľa neho nedovolí, aby iné krajiny využívali Írsko na riešenie vlastných imigračných problémov.



Telde - Slovenská tenistka Renáta Jamrichová sa stala víťazkou antukového turnaja ITF v španielskom Telde. Šestnásťročná Slovenka si pripísala už druhý titul vo dvojhre medzi ženami, prvý získala pred mesiacom na tvrdom povrchu v egyptskom meste Šarm aš-Šajch.



Paríž - Futbalisti Paríža St. Germain so slovenským obrancom Milanom Škriniarom získali rekordný dvanásty titul vo francúzskej lige.