Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Import

Správy TASR - 11.45: Stručný prehľad najdôležitejších udalostí

Kombo snímka. Foto: TASR/Teraz.sk

Teraz.sk ponúka prehľad najdôležitejších udalostí podľa TASR.

Bratislava 14. mája (TASR) - Stručný prehľad najdôležitejších správ zo servisov TASR v utorok 14. mája 2024 - 11.45 h.


Bratislava - Poslanci Národnej rady neodvolali Martinu Šimkovičovú z postu ministerky kultúry. Rozhodli o tom v predpoludňajšom hlasovaní. Za opozičný návrh na jej odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78.
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS).
Foto: TASR - Jaroslav Novák


- Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková ostáva vo funkcii. Poslanci Národnej rady ju neodvolali. Za opozičný návrh na jej odvolanie hlasovalo 64 poslancov zo 142 prítomných, proti bolo 78.
Na snímke ministerka zdravotníctva SR Zuzana Dolinková (Hlas-SD).
Foto: TASR - Pavol Zachar


- V úvode rokovania sa poslanci Národnej rady vrátili k diskusii o novele zákona o Fonde na podporu umenia. Diskusiu v druhom čítaní opätovne otvorili ešte minulý týždeň, keď predkladateľ novely Roman Michelko predstavil pozmeňujúci návrh.



Brusel/Štrasburg - Komisár Rady Európy pre ľudské práva Michael O'Flaherty vyjadril znepokojenie v súvislosti s tým, či sú dva návrhy slovenských zákonov týkajúce sa občianskej spoločnosti a verejnoprávneho vysielateľa zlučiteľné s normami v oblasti ľudských práv. Uviedol to v liste adresovanom podpredsedovi Národnej rady a štyrom predsedom parlamentných výborov, ktorý dnes zverejnili.



Bratislava - Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč podáva spolu s koaličným poslancom Rudolfom Huliakom trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre neriešenie lykožrútovej kalamity. Napadnuté sú podľa nich státisíce hektárov. Vyhlásili to na tlačovej konferencii s tým, že ide o dlhodobo neriešenú situáciu.



Bratislava - Tempo rastu spotrebiteľských cien sa naďalej spomaľuje. V apríli medziročne vzrástli už iba o 2,1 % z marcových 2,3 %. V súhrne za štyri mesiace roku 2024 inflácia dosiahla hodnotu 2,9 %. Medzimesačne spotrebiteľské ceny tovarov a služieb v apríli vzrástli o 0,3 %. Predpoludním o tom informoval Štatistický úrad.



Bratislava - V Bratislave sa dnes začína medzinárodný veľtrh obrannej a bezpečnostnej techniky IDEB Defence & Security. Aktuálny 11. ročník, ktorý potrvá do štvrtka, predstaví produkty a služby pre obranu a bezpečnosť od viac ako 100 vystavovateľov z 12 krajín.



Peking - Čínske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že ruský prezident Vladimir Putin navštívi vo štvrtok a v piatok Peking. Návštevu potvrdil aj Kremeľ. Táto cesta bude prvou zahraničnou návštevou Putina v jeho novom šesťročnom funkčnom období po marcových voľbách. Naposledy navštívil Peking v októbri 2023.
Na snímke Vladimir Putin.
Foto: TASR/AP



Washington - Spojené štáty vyhlásili, že zmena vo vedení ruského ministerstva obrany nariadená šéfom Kremľa Vladimirom Putinom svedčí o jeho zúfalstve pokračovať v invázii na Ukrajinu.



Kyjev - Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken počas dnešného stretnutia s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že na Ukrajinu už začal prichádzať nový balík amerických zbraní a ďalšie dodávky sú na ceste.
Na snímke Antony Blinken.
Foto: TASR/AP



Kyjev - Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruských útokoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, oznámili ukrajinskí predstavitelia.



Moskva - Ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na dnes nad Belgorodskou oblasťou zneškodnili 25 rakiet vypálených z územia Ukrajiny.



Rafah - Izraelské tanky prenikli dnes ráno hlbšie do východnej časti mesta Rafah v Pásme Gazy a vstúpili do viacerých štvrtí, uviedli tamojší obyvatelia. "Sú v uliciach vo vnútri zastavanej oblasti a dochádza k zrážkam," napísal agentúre Reuters jeden z obyvateľov.



Budapešť - Európska únia chce radikálne znížiť Rusku zisk z vývozu energetických nosičov, ale tomu by mohlo zabrániť ďalšie maďarské veto. S odvolaním sa na týždenník Politico to uviedol server atv.hu.



Viedeň - Rakúsky súd rozhodol o tom, že Josefa Fritzla, ktorý dlhé roky väznil a znásilňoval svoju dcéru, môžu presunúť z psychiatrickej väznice do bežného väzenia.



New York - Hokejisti Caroliny Hurricanes vyhrali v piatom semifinále Východnej konferencie zámorskej NHL na ľade New Yorku Rangers 4:1. Pred piatkovým domácim zápasom tak znížili stav série na 2:3. Na západe vyhral Dallas aj druhý duel na ľade Colorada (5:1) a v sérii vedie 3:1.