Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Import

Škody po zemetrasení na Taiwane s magnitúdou 6,3 nehlásili

Na tomto obrázku z videa sú cesty v Hualien na Taiwane uzavreté po tom, čo zhluk zemetrasení zasiahol ostrov v utorok 23. apríla 2024 skoro ráno. Foto: TASR/AP

Zemetrasenie malo epicentrum v hĺbke 5,5 kilometra a bolo ho cítiť aj v hlavnom meste Tchaj-pej.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Tchaj-pej 22. apríla (TASR) - Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo v noci na utorok silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Zemetrasenie malo epicentrum v hĺbke 5,5 kilometra a bolo ho cítiť aj v hlavnom meste Tchaj-pej.

Podľa agentúry AFP zasiahlo Taiwan v pondelok a v noci na utorok viacero silných zemetrasení. Prvé s magnitúdou 5,5 zaznamenali o 17.08 h miestneho času (11.08 h SELČ). Po ňom nasledovalo niekoľko ďalších otrasov pôdy a v utorok nadránom okolo 2.30 h miestneho času (20.30 h SELČ) zasiahli Taiwan krátko po sebe dve zemetrasenia s magnitúdou 6 a 6,3.

Taiwan zasiahli už stovky dotrasov po silnom zemetrasení s magnutúdiou 7,4, ktoré zasiahlo okres Chua-lien začiatkom apríla. Išlo o najsilnejšie zemetrasenie na Taiwane od roku 1999 a spôsobilo zosuvy pôdy i poškodenie budov v meste Chua-lien. V jeho dôsledku zahynulo najmenej 17 ľudí.

Hasičské oddelenie okresu Chua-lien vydalo po najnovšom zemetrasení vyhlásenie a uviedlo, že vyslalo tímy, ktoré majú preveriť možné škody po zemetraseniach. Neskôr informovalo, že zatiaľ neboli hlásení nijaké obete.

Na Taiwane sa vyskytujú zemetrasenia často, keďže ostrov leží v oblasti, kde sa stretávajú dve tektonické platne. Prísne pravidlá týkajúce sa výstavby budov a široko rozšírená príprava obyvateľstva na katastrofy však odvrátili vznik väčšej katastrofy po zemetrasení zo začiatku apríla.