Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Import

Ruskí policajti mučili podozrivého z výtržníctva, v nemocnici zomrel

Príslušníci ruskej polície zatýkajú v Moskve fotoreportéra agentúry RIA - Novosti Andreja Stenina počas protestu proti víťazstvu Vladimira Putina v prezidentských voľbách.Foto: TASR/AP

Išlo o 52-ročného muža z Kazane. Podľahol po prevoze do nemocnice na následky zranení po brutálnom mučení v policajnej cele.

Moskva 13. marca (TASR) -Pobúrenie verejnosti a vyslanie vyšetrovacej komisie ruského ministerstva vnútra spôsobila kauza 52-ročného muža z Kazane, ktorý deň po zadržaní z 9. marca pre podozrenie z výtržníctva zomrel po prevoze do nemocnice na následky zranení pri nezákonne prebiehajúcom výsluchu v policajnej cele.


Vyšetrovatelia doteraz zistili, že policajti Sergeja Nazarova brutálne mučili. Nazarov ešte pred nevyhnutným chirurgickým zákrokom, ktorý mu však nezachránil život, stihol príbuzným porozprávať o zážitkoch z policajného okrsku v Kazani. Ani odborný znalecký posudok lekára nepripúšťa, že by si mohol spôsobiť vážne zranenia hrubého čreva sám.

Jeden z policajtov, ktorí nemali dôvody na brutálne mučenie, sfalšoval dokonca protokol. Súd dnes rozhodol, že tento muž musí zostať až do ukončenia vyšetrovania v domácom väzení. O osude štyroch ďalších podozrivých sa rozhodne v stredu.

Celkove osem príslušníkov policajného zboru prepustili okamžite zo služby.



Prezident Tatárskej republiky Rustam Minnichanov nariadil umiestnenie videokamier na všetkých policajných okrskoch. Šéf tatárskeho rezortu vnútra Asgat Safarov, ktorí označil podozrivých za podliakov a celý prípad za hanbu polície, prisľúbil, že predmetom vyšetrovania budú všetky sťažnosti, predložené v uplynulých dvoch rokoch na prácu inkriminovaného policajného okrsku. Už teraz totiž vysvitlo, že v januári tam neprimerane zachádzali s 20-ročnou ženou podozrivou z krádeže, pričom sa policajti vyhrážali aj jej znásilnením, ak sa k činu neprizná.