Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Olympijské hry na Gymnáziu Grösslingová v Bratislave sa začali

Otvorenie Lamohlav 2012 Foto: Filip Klein/TASR

Gymnázium Grösslingová - GAMČA v Bratislave, ako študenti nazývajú svoju školu, je výnimočné niečím, čo nezažijete nikde inde – Olympijskými hrami GAMČA, ktoré sa tu konajú každoročne už 25 rokov

Bratislava 17. septembra (TASR) - Väčšina škôl je rovnakých. Na všetkých je základom správneho fungovania vyučovacieho procesu vzdelávanie žiakov a ich príprava na život. Ale na Gymnáziu Grösslingová 18 - GAMČI v Bratislave, ako študenti tohto gymnázia nazývajú svoju školu, je to inak. Naša škola je totiž niečím výnimočná. Čím? Kvalitou vzdelávania, výbornou spoluprácou profesorov, študentov a rodičov, no predovšetkým niečím, čo nezažijete nikde inde – Olympijskými hrami GAMČA, ktoré sa tu konajú každoročne už 25 rokov. Začínajú vždy na začiatku jesene otvorením na školskom dvore, kde podujatie oficiálne otvoria, a končia sa spoločne s príchodom zimy veľkolepým galaprogramom.


Ako vznikla Olympiáda?




Lamohlav 2012 - otvorenie
Foto: Michal Kobak/TASR
Tento jedinečný nápad sa zrodil už v roku 1988 v hlavách pani profesorky Bulíkovej a jej žiakov, (p.profesorka učí na škole dodnes) a od tej doby sa Olympiáda stala tradíciou a typickým poznávacím znakom GAMČE.
Táto dlhodobá udalosť je nepochybne nezabudnuteľným zážitkom pre každého jej účastníka. Na Olympiádu si žiaci spomínajú dobre aj roky po skončení štúdia a vracajú sa ako diváci, porotcovia alebo partneri Olympiády.
Organizujúcim triedam pomáha zlepšiť komunikačné, organizačné schopnosti a najmä schopnosť spolupráce a naučiť ich zodpovednosti, zúčastneným triedam stmeľuje kolektív a pomáha žiakom naviazať nové priateľstvá.


Kto olympiádu organizuje a v čom sa súťaží?




Otvorenie OH Lamohlav
Foto: Filip Klein/TASR
Organizátormi tohto podujatia sú každoročne tretiacke triedy matematického zamerania. Princípom olympiády je súťaž medzi jednotlivými triedami školy v štyroch rôznych typoch disciplín. Počas celej olympiády prebiehajú športové disciplíny, kde žiaci preukazujú svoje fyzické a niekedy aj psychické zdatnosti v športoch ako je futbal, volejbal alebo napríklad aj v menej tradičných športoch ako sú pretláčanie či šípky.
Počas umeleckých disciplín, sa objavia skryté spevácke, výtvarné, tanečné či literárne talenty. Výtvarné diela oživujú chodby školy. Netradičné disciplíny sú niečo ako skúšky pripravenosti a vynaliezavosti žiakov, kde nikdy neviete, čo si na vás organizátori pripravia. Žiaci sa počas netradičných disciplín naučia zaujímavé fakty z histórie mesta, školy a tiež z vedy v každodennom živote. Ku koncu olympiády sa konajú vedecké disciplíny, kde je potrebné zapojiť svoje mozgové závity a porovnať svoje vedomosti v matematike, slovenskom jazyku či dejepise s ostatnými študentmi.



Olympiáda tento rok




Otvorenie OH Lamohlav 2012
Foto: Filip Klein/TASR
Tohto roku Olympiádu slávnostne otvorili v stredu 12. septembra. Názvov tohtoročných hier je - OH Lamohlav. Celá škola a asi stovka bývalých študentov sa zišla na školskom dvore, kde si pre všetkých organizátori prichystali divadelné predstavenie zakončené tanečným číslom a zapálením Olympijského ohňa.

Otvorenie hier
Foto: Filip Klein
Nasledovať budú tri mesiace zábavy a spolupráce študentov, ktoré však nenarušia vyučovací proces. Už počas tohto víkendu si triedy zmerajú sily v tenise a plážovom volejbale. Nasledovať budú mnohé ďalšie poškolské a víkendové aktivity. Olympiáda vyvrcholí v novembri veľkolepým predstavením - Galaprogram. Pozvaní sú študenti gymnázia, ich rodinní príslušníci, kamaráti, priatelia školy, vedenie školy, profesorský zbor, zahraniční hostia, partneri Olympiády a samozrejme aj široká verejnosť.





Damián Ovečka a Filip Klein, Gymnázium Grösslingová 18, Bratislava