Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Na problematiku psoriázy upozornia odtlačky dlaní

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Odhaduje sa, že na Slovensku žije okolo 200.000 ľudí so psoriázou.

Bratislava 29. októbra (TASR) - Psoriázou a psoriatickou artritídou trpia na Slovensku desaťtisíce ľudí. Ide chronické neprenosné ochorenie kože spôsobené poruchou imunitného systému. Ľudovo sa nazýva aj lupienka. Psoriáza je síce stále nevyliečiteľné ochorenie, no liečba vie zabezpečiť vysokú kvalitu života. Osvetu o problematike si kladie za cieľ dnešný Svetový deň psoriázy, ten si pripomínajú aj slovenskí pacienti.

„Budeme prepájať ľudí postihnutých psoriázou so zdravými ľuďmi. Symbolicky to vyjadríme prekrývajúcimi sa odtlačkami dlaní. Symbolika odtlačkov dlaní predstavuje nádej na lepšiu budúcnosť a tiež akciu, do ktorej zapojíme ľudí trpiacich psoriázou, ako aj zdravých ľudí z ich okolia," povedala Mária Cetkovská z pacientskej organizácie pre mladých psoriatikov Bodkáčik. Práve sociálna izolácia a depresie sú podľa jej slov závažnou súčasťou ochorenia, ktoré musí pacient prekonať.

Bodkáčik stojí za internetovou poradňou o psoriáze www.bezpsoriazy.sk. Odborníci z dermatológie tu odpovedajú na otázky pacientov či ich blízkych. „Z položených otázok je niekedy cítiť, že pacient si chce len overiť postup liečby, ktorú podstupuje, rozptýliť určité pochybnosti alebo len jednoducho počuť aj iný názor na svoje ochorenie a terapiu. Výhodou takéhoto kontaktu je možnosť klásť akúkoľvek otázku bez časovej tiesne," hovorí Tomáš Kampe, primár Kliniky dermatovenerológie Univerzitnej nemocnice L. Pasteura Košice.

Odhaduje sa, že na Slovensku žije okolo 200.000 ľudí so psoriázou. Štatistiky však ukazujú, že len tretina sa na toto ochorenie aj lieči. Medzi typické príznaky psoriázy patria ostro ohraničené červené svrbiace ložiská, ktoré sú pokryté striebristobielymi lupinami. Okrem kože bývajú postihnuté aj nechty a sliznice a u desiatich až 40 percent pacientov trpiacich na psoriázu môže vzniknúť chronické reumatické ochorenie nazývané psoriatická artritída. Na základe epidemiologických pozorovaní sa odhaduje, že ťažkí psoriatici žijú v priemere o desať rokov menej ako priemerná populácia.

Psoriáza si vyžaduje komplexnú liečbu. Okrem lokálnej liečby, fototerapie a celkovej liečby sa využíva aj kúpeľná liečba. Pri príležitosti svetového dňa bude preto v Kúpeľoch Červený Kláštor - Smerdžonka v sobotu 31. októbra deň otvorených dverí. V čase od 8.00 do 16.00 h bude každú hodinu prebiehať prehliadka kúpeľov a areálu s výkladom, na mieste budú možné konzultácie s lekárom.