Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

A. ZÁBORSKÁ: Jednu mincu s Cyrilom a Metodom si odložme na pamiatku

Foto: TERAZ/NBS

Europoslankyňa je rada, že sa podarilo presadiť pamätnú mincu k 1150. výročiu príchodu oboch svätcov v podobe, ktorá najlepšie vystihuje podstatu ich pôsobenia - so svätožiarou a krížom.

Bratislava 27. januára (TASR) - Keď sa pamätná minca s vierozvestmi Cyrilom a Metodom dostane do obehu, mali by sme si jeden kus odložiť, aby nám pripomínala nielen naše korene, ale aj našu vlastnú zodpovednosť za charakter Európy, ktorej sme dnes súčasťou. V reakcii na blížiace sa 1150. výročie príchodu solúnskych bratov na územie Veľkej Moravy to pre TASR povedala europoslankyňa Anna Záborská (KDH).


"Som rada, že aj vďaka mojej snahe sa podarilo presadiť pamätnú mincu k 1150. výročiu príchodu oboch svätcov v podobe, ktorá najlepšie vystihuje podstatu ich pôsobenia - so svätožiarou a krížom," pripomenula.

"Pre každý národ je dôležité poznať vlastnú minulosť. Misia solúnskych bratov, svätých Cyrila a Metoda, je jedným z kľúčových momentov našej histórie. Solúnski bratia ako prví vysvetľovali našim predkom kresťanské hodnoty v jazyku, ktorému rozumeli. Tieto hodnoty dodnes spájajú Európu," konštatovala Záborská. Pripomenula, že Veľká Morava bola vyhlásená za samostatnú cirkevnú provinciu a "do európskych dejín sa dostali kniežatá Rastislav a Svätopluk".

Jednou z prvých politických strán, ktoré protestovali proti zámeru odstrániť z pripravovanej pamätnej mince s Cyrilom a Metodom kresťanské symboly, bola aj Slovenská národná strana (SNS).

"Príchod sv. Cyrila a sv. Metoda na Veľkú Moravu pred 1150 rokmi bol najmodernejší prvok svojej doby, ktorý kontinuálne ovplyvňuje duchovné, kultúrne a štátotvorné bytie Slovákov. Cyrilo-metodské dedičstvo tvorí najhlbšie korene slovenskej identity, kultúry a štátnosti," povedal prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"Cyrilo-metodská tradícia je nevyčerpateľnou hybnou silou našich dejín a tvorí základ veľkosti a vyspelosti národa, ktorého jazyk v roku 880 dosiahol privilegované postavenie vo svete," pripomenul, že sa staroslovienčina stala jedným zo štyroch liturgických jazykov.

"Slováci sú dediči posolstva s ideou údernej duchovnej sily a inšpirácie. Z nej vyviera aj idea slovanskej vzájomnosti, ktorej sa, žiaľ, v súčasnosti nevenuje primeraná pozornosť," dodal Rafaj.

Pre modernú štátnosť je podľa neho kľúčové ústavné zakotvenie cyrilo-metodskej tradície v preambule Ústavy SR. "V medzinárodnom aspekte by mohlo mať Slovensko výnimočné postavenie tým, že sv. Cyril a sv. Metod sú spolupatrónmi východnej Európy. Historický osud vierozvestov a ich učeníkov však na druhej strane nadčasovo pripomína potrebu dôslednej obhajoby národno-štátnych záujmov, národnej svornosti, spoločenskej súdržnosti a svojbytnosti aj počas členstva SR v EÚ," uzavrel Rafaj.