Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Import

Medici a farmaceuti si merajú vedomosti v študentskej lige

Na snímke jeden z prednášajúcich Tomáš Szalay z HPI. Foto: Teraz.sk

Medici a farmaceuti sa tak na vzdelávacom seminári zoznámili s tým, ako funguje zdravotníctvo a farmaceutický priemysel.


Bratislava 3. októbra (TASR) - Možnosť získať nové vedomosti či finančnú výhru určenú na podporu vzdelávania ponúka budúcim lekárom a lekárnikom projekt Študentská liga Sanofi. Štyridsať medikov a farmaceutov sa tak už na vzdelávacom seminári zoznámilo s tým, ako funguje zdravotníctvo a farmaceutický priemysel. Teraz na nich čaká písanie seminárnych prác.

Interaktívny vzdelávací program je určený študentom 3. – 6. ročníka Farmaceutickej fakulty a Lekárskej Fakulty Univerzity Komenského (UK) v Bratislave. Študenti v piatok a sobotu (30.9-1.10.) absolvovali v Bratislave vzdelávací seminár a interaktívne workshopy. Budúcej farmaceutke Jane Končálovej aj medikovi Davidovi Debnárovi sa najviac páčila prednáška o fungovaní zdravotníctva. "V škole sme mali jednotlivé úryvky z týchto tém, ale teraz sa to všetko prepojilo," povedala Končálová.

Každý študent teraz napíše vlastnú seminárnu prácu na zdravotnícku tému. "Je výnimočné, že študenti sú ochotní dobrovoľne robiť seminárne práce," povedal prvý prodekan Farmaceutickej fakulty UK Ján Klimas. Práce budú v marci obhajovať pred odbornou porotou zloženou z popredných slovenských odborníkov.

Študenti si môžu vybrať z tém ako eutanázia, interrupcia, homeopatia, výživové doplnky, reklama na lieky či prínosy a riziká liečby pacienta viacerými liekmi a liečebnými postupmi naraz. "Sú to témy, ktoré sú veľmi zaujímavé z hľadiska filozofie. Cieľom bolo, aby sa študenti zamysleli," vysvetlila prodekanka Lekárskej fakulty UK Viera Štvrtinová.

Autori desiatich najlepších prác pôjdu na exkurziu do jedného zo závodov na výrobu liekov. Víťazný študentský spolok získa finančnú výhru na podporu vzdelávania vo výške 4000 eur, ďalší študentský spolok výhru vo výške 1000 eur.