Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Krátko po svitaní sme mohli pozorovať prechod Venuše cez slnečný disk

Prechod Venuše cez Slnečný disk Foto: Radovan Butaš/TASR

Európskym pozorovateľom sa naskytla príležitosť sledovať prechod planéty Venuša cez slnečný disk v jeho záverečnej fáze od východu slnka, kedy planéta prechádzala severným horizontom

Gbely 6. júna (TASR) - Krátko po svitaní bolo možné od piatej hodiny rannej pozorovať prechod planéty Venuša cez slnečný disk. Európskym pozorovateľom sa naskytla príležitosť sledovať tento vzácny úkaz v jeho záverečnej fáze od východu slnka, kedy planéta prechádzala severným horizontom. Najbližší prechod sa uskutoční až v decembri roku 2117.
Prechod Venuše cez slnečný disk
Foto: Radovan Butaš/TASR

Prvenstvo úspešného cielenéno pozorovania prechodu Venuše cez slenčný disk patrí anglickému matematikovi a astronómovi Jeremiahovi Horrocksovi, ktorému sa podarilo vypočítať, že tranzit sa uskutoční 4. decembra 1639.
Prechod Venuše cez slnenčný disk
Foto: Radovan Butaš/TASR

Začiatok Venušinej nebeskej púte sa dal pozorovať v severnej Amerike pred západom slnka. Celý úkaz mali možnosť sledovať pozorovatelia z Aliašky a severných tichomorských oblastí. Tranzit trval sedem hodín, pričom sme jeho posledné dve hodiny vďaka bezoblačnému počasiu mohli na vlastné oči vidieť aj v strednej Európe.

Radovan Butaš, Katolícka univerzita Ružomberok