Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Irán predstavil nový systém protivzdušnej obrany

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Irán rozvinul domáci zbrojársky priemysel v čase medzinárodných sankcií a embárg, ktoré mu bránia v dovoze mnohých zbraní.

Teherán 22. augusta (TASR) - Teherán vo štvrtok predstavil nový systém protivzdušnej obrany vyrobený v Iráne. Informovala o tom agentúra Reuters s tým, že sa tak stalo v čase rastúceho napätia medzi Iránom a Spojenými štátmi.

Štátna televízia odvysielala zábery zo slávnostného odhalenia mobilného raketového systému dlhého dosahu Bávar-373, na ktorom sa zúčastnil aj prezident Hasan Rúhání. Podľa iránskych médií má byť nový iránsky systém konkurenciou ruského raketového systému S-300.

"Pomocou tohto systému protivzdušnej obrany dlhého doletu dokážeme odhaliť... ciele alebo lietadlá na viac ako 300 kilometrov, zablokovať ich na približne 250 kilometrov a zničiť na 200 kilometrov," povedal pre štátnu televíziu minister obrany Amír Hátamí.

Nový raketový systém protivzdušnej obrany Bávar-373 predstavili počas osláv iránskeho dňa štátneho obranného priemyslu.

Irán rozvinul domáci zbrojársky priemysel v čase medzinárodných sankcií a embárg, ktoré mu bránia v dovoze mnohých zbraní.

Západní vojenskí analytici upozorňujú, že Irán často informácie o svojom vojenskom vybavení zveličuje. Obavy pred iránskym programom balistických rakiet však prispeli k odstúpeniu Washingtonu od medzinárodnej jadrovej dohody medzi Teheránom a svetovými mocnosťami z roku 2015, podľa ktorej sa islamská republika výmenou za zmiernenie ekonomických sankcií vzdá svojich jadrových ambícií.