Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

DVONČ: Potrebujeme urobiť na vrchole Zobora dominantu Nitry

Jozef Dvonč Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Rozhovor s J. Dvončom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje kandidátov na primátorov krajských miest vo voľbách do orgánov samospráv.

Nitra 4. novembra (TASR) - Úradujúci primátor Nitry, 60-ročný Jozef Dvonč, je jediným primátorom Nitry, ktorému sa podarilo udržať si pozíciu primátora viac ako jedno volebné obdobie. Vo funkcii pôsobí od roku 2006 a v blížiacich sa komunálnych voľbách sa po tretíkrát pokúsi získať dôveru voličov. Je kandidátom koalície SMER – sociálna demokracia, Kresťanskodemokratické hnutie a Slovenská národná strana. V prípade víťazstva vo voľbách chce pokračovať v rozpracovaných aktivitách. Za najdôležitejšie v prvej etape považuje vytvorenie stratégie na nasledujúce štyri roky aj v nadväznosti na pripravovaný program EÚ na roky 2014 až 2020.

Čo bude najdôležitejšie vo vašej agende hneď po nástupe, keby ste sa dostali na post primátora?

Je to otázka určitej inventúry toho, čo sa nám podarilo v rámci obdobia 2010 až 2014, čo nám zostalo, lebo určite zostanú nejaké veci. Za najvážnejšie, čo by sme mali v tej prvej etape vyriešiť, je stratégia na nasledujúce štyri roky aj v nadväznosti na pripravovaný program EÚ na roky 2014 až 2020, a to je Trvalo udržateľný rozvoj miest, kde nám pripadne pre mesto Nitra a deväť okolitých obcí zhruba 34 miliónov eur, plus ešte 18 miliónov eur na kreatívny priemysel. Tie sú síce pre celý kraj, ale kamenné budovy sa budú dať stavať iba v krajských mestách. Pripravujeme projekty a zámery tak, aby sme v spolupráci s NSK urobili dobrú stratégiu a mohli čerpať peniaze, lebo predpokladám, že najviac nám budú chýbať peniaze na investície.

Do akých oblastí bude podľa vás potrebné v nasledujúcom volebnom období nasmerovať najviac mestských investícií? Ako chcete skvalitniť prípravu investícií a kde na ne plánujete hľadať zdroje? 

Potrebujeme vybudovať minimálne dve telocvične na základných školách, kde nám chýbajú. Pokiaľ sme sa v tomto volebnom období venovali masívnej oprave ciest a námestí, tak teraz prichádzajú na rad chodníky. Vidím tam veľký priestor, uvidíme, ako sa nám podarí dávať dohromady peniaze. Je tam ešte odkanalizovanie určitých častí mesta, najmä na Zobore.



Ako chcete riešiť narastajúcu intenzitu dopravy a parkovanie v centre mesta a na sídliskách?

Intenzita dopravy samozrejme bude stúpať, je to otázka dobrej spolupráce so zmluvným prepravcom Arrivou, ktorý by mohol určitým spôsobom odťažiť dopravu v meste. Budeme určite hľadať cesty a možno aj vyhlasovať nejaké súťaže v tomto smere, ako sú týždeň mobility alebo na bicykli do práce. Nemotorová doprava je zaujímavá najmä tam, kde sú vybudované cyklotrasy a tie máme veľmi dobre pripravované. Chýba nám ešte spojiť mestskú časť Dražovce a dá sa povedať, že do centra budú smerovať všetky cyklotrasy a je to veľmi jednoducho prepojiteľné. Čo sa týka parkovania, treba vymyslieť nejaký parkovací systém na sídliskách. Vyhlásili sme štúdiu na budovanie parkovacieho domu, je o to záujem dovtedy, kým to nie je vybudované a občan to má zaplatiť.

Ako chcete zabezpečiť, aby najmä mladí ľudia neodchádzali za prácou a bývaním do iných miest?

Nájomné byty najmä pre mladých sme stavali a odovzdávali aj v tomto období, budeme v tom pokračovať. Máme ešte budovy v meste, ktoré by sa dali prestavať na nájomné byty, sú v majetku mesta, tam budeme pokračovať. V rámci ZMOS-u vyvíjame tlak na štátny rozpočet, aby mal Štátny fond rozvoja bývania dostatočnú kapacitu a mohli sme stavať byty s podporou štátu.




Ako chcete zlepšiť úroveň materských a základných škôl v Nitre? Ako by ste riešili kapacitné problémy v materských školách?

Kapacita aj úroveň je postačujúca a pokiaľ nejaké miesta v materských školách chýbajú, vieme na to reagovať. Vieme na existujúcich škôlkach rozširovať kapacitu, vieme postaviť škôlku v bývalých kasárňach, výstavbu škôlky plánuje aj správca priemyselného parku Sever priamo v priemyselnom parku, nebudeme sa tomu brániť. V meste máme 25 materských škôl, väčšina z nich je zrekonštruovaných. Máme aj 14 základných škôl, momentálne beží zatepľovanie a výmena okien na troch, v tomto budeme pokračovať. Čaká nás ešte dokončenie dvoch pavilónov na Janka Kráľa, rekonštrukcia školy kráľa Svätopluka pod Zoborom, Fraňa Mojtu a Škultétyho.  


Ako vnímate stav komunikácií v Nitre a ako ho chcete zlepšiť? Kde v meste podľa vás treba vynaložiť prioritne investície do komunikácií?

Dostali sme sa pomaly na okraj, lebo sme v poslednom období riešili výstavbu komunikácií pomerne razantným spôsobom. Bol tam jeden balík peňazí 9,4 milióna eur, ktoré išli na trasy, kde premáva mestská autobusová doprava. Vieme o cestách, ktoré treba ešte urobiť, napríklad do priestoru Nitrianskych komunálnych služieb na Nábreží mládeže, kde chodia denne všetky vozy s odpadom, niektoré komunikácie na Zobore, v Dražovciach. Budeme ich realizovať podľa finančných možností.

Aké najväčšie slabiny má podľa vás Územný plán mesta Nitra? Vyžaduje si zmeny? Aké?

Vždy sú nejaké požiadavky buď investorov, ale aj súkromných osôb na zmenu územného plánu. Myslím, že územný plán je dobre postavený, no nevyhýbame sa určitým zmenám a doplnkom, ktoré prináša život.

Ako chcete zatraktívniť mesto Nitra pre turistov? Aké by mali byť priority mesta v oblasti rozvoja cestovného ruchu?

Niečo sa už podarilo aj vytvorením Nitrianskej organizácie cestovného ruchu. Pre mňa je dôležitá aj spolupráca s investormi v tomto smere, niektorými ľuďmi, ktorí tu chcú aj sami niečo vybudovať. Park by sme mohli skvalitniť atrakciami. Napríklad kolotoče sú porozhadzované po celom meste, v parku by sa to pritom hodilo a malo by to jedno stále miesto. Určite začneme s výstavbou kúpaliska s celoročným využitím. My dnes máme dve veci zlé – máme kúpalisko, ktoré je v peknom prostredí, s peknými bazénmi, no leto je nevyspytateľné a potom máme mestský kúpeľ, kde je krytý bazén. Keby sme to spojili do jedného miesta, spolu s ďalšími službami, bolo by to pre návštevníkov oveľa zaujímavejšie. Potrebujeme urobiť dominantu na Zobore, aby mal nejaké využitie, niečo, čo by bolo z diaľky výrazne viditeľné, charakterizovalo by to Nitru a pritiahlo turistov. Projekt lanovky je ekonomicky dosť nevýhodný, no dominanta v podobe sochy či nejakého svietiaceho kríža, ktorý by bol viditeľný z diaľky, to si viem predstaviť.

Ako konkrétne chcete zatraktívniť mesto pre jeho obyvateľov?

Neviem, čo ešte zmeniť, možno koncerty pre mladých v prostredí, kde by to nerušilo ostatných občanov, možno diskotékový klub pre mladých ľudí. Máme vzor v partnerskom meste Veszprém, kde je veľká diskotéka. Chceme zachovať Fórum mladých, koncerty, spoločenské podujatia, kultúru všeobecne. Práve kultúrne podujatia v meste hodnotia obyvatelia veľmi pozitívne, takže si myslím, že čo dobre funguje, do toho netreba nejako veľmi zasahovať, aby sme to nepokazili.