Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

DANKO: Česi a Slováci by mali byť pri hodnotení života väčší optimisti

Andrej Danko v TABLET.TV Foto: Teraz.sk

To, čo sa udialo so zmenou vlády, bolo osobné rozhodnutie Roberta Fica a politickej strany Smer-SD. My, ako koaliční partneri, sme to rešpektovali, povedal v TABLET.TV Andrej Danko (SNS).

Bratislava 22. decembra (Teraz.sk) – Za jeden z najsilnejších zážitkov roka 2018 označil predseda Národnej rady SR a Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko svoje vystúpenie v českej Poslaneckej snemovni. „Bol to obrovský zážitok, vidieť českých poslancov spievať slovenskú a českú hymnu. Mal som doslova zimomriavky. Lebo to bolo úprimné, priateľské a naozaj si cením, že mi Česi umožnili vystúpiť,“ uviedol v bilančnom rozhovore na TABLET.TV.

S prejavom vystúpil v novembri ako po Borisovi Jeľcinovi a Paulovi Ryanovi iba tretí zahraničný politik v histórii Českej republiky. Za rovnako historické označil vystúpenie predsedu českej Poslaneckej snemovne Radka Vondráčka (ANO) na Slovensku. „Je to prejav úcty národa, ak vám umožnia takto vystúpiť v inom parlamente a pán predseda Poslaneckej snemovne Českej republiky si túto česť zaslúžil. A zaslúžil si to aj český národ a Moraváci,“ povedal Danko.

V prejave v českom parlamente sa okrem historických tém venoval aj aktuálnej situácii. „Snažil som sa povedať aj to, aká je pozícia Slovákov a Čechov v Európskom parlamente. Víziou, kde budeme spolu bok po boku v Európskej únii, aké problémy nás trápia, tlak nadnárodných koncernov, dvojaká kvalita potravín, ceny... Je to ľahké identifikovať,“ poznamenal. Dodal, že Slováci by podľa neho mohli byť pri hodnotení života väčší optimisti a Česi zasa menej cynickí.



Rok 2018 bol na základe dohody slovenskej a českej vlády zo septembra 2017 rokom spoločného pripomínania si okrúhlych „osmičkových“ výročí, či už 25. výročia vzniku dvoch samostatných republík, 50. výročia Pražskej jari a následnej okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy a napokon storočnice vzniku spoločného štátu oboch národov.


Vystúpenia v Rusku a Srbsku

u

V roku 2018 mal Andrej Danko možnosť prehovoriť aj v ruskom a srbskom parlamente. „To si nevyberáte, že chcete niekde vystúpiť. Musíte dostať ponuku. V ruskej Dume vystúpilo asi päť politikov za desať rokov a v srbskom parlamente päť v celej histórii,“ odpovedal na otázku, či si ako politik SNS zámerne vyberal parlamenty slovanských štátov.

„Pre mňa bolo zaujímavé vystúpiť v srbskom parlamente ako v štáte, ktorý nám je aj historicky blízky. A ktorý sa uchádza o členstvo v Európskej únii. Mal som možnosť vyjadriť im podporu aj v stanovisku ku Kosovu,“ povedal Danko.

Jeho prejav v ruskej Dume bol na Slovensku vnímaný kontroverzne, Danko si však za ním stojí. „Pocit, keď vojdete do sály, kde je 600 poslancov, kde sa vás upína zrak partnerov z Európskej únie, ale aj koaličných partnerov, každé slovo je analyzované, to sú veľké tlaky. Myslím, že som to zvládol a som rád, že som takéto vzťahy s ruskou Dumou nadviazal,“ povedal. „Je to česť nie pre mňa osobne a SNS, ale pre Slovensko. Ale znova, žiadna zaslepenosť nie je namieste ani k Rusku, ani Číne, USA, ani k Nemecku či k Francúzsku. My milujeme Slovensko a pre Slovensko musíme budovať vzťahy,“ dodal s tým, že jeho strana plne rešpektuje pozíciu Slovenska ako člena NATO a Európskej únie.


Vražda novinára


Na margo vraždy investigatívneho novinára Jána Kuciaka a jeho partnerky Martiny Kušnírovej Danko povedal, že polícia potrebovala a potrebuje kľud na to, aby ju mohla vyšetriť. „Ak nedôverujete polícii, nedôverujete svojmu štátu. To, ako to niektorí politici začali zneužívať, by som nazval až hyenizmom. Politikom neprináleží hodnotiť vyšetrovanie takejto vraždy,“ uviedol. „Po celý čas som sa snažil a aj sa budem snažiť, aby pri takejto udalosti konali tí, ktorí konať majú, a zodpovednosť niesli tí, ktorí sú zodpovední. Najľahšie je niekoho obviniť a pošpiniť,“ povedal Danko.

Politické riešenie krízy, pri ktorom kabinet Roberta Fica vymenila vláda Petra Pellegriniho vníma ako realitu. „To, čo sa udialo so zmenou vlády, bolo osobné rozhodnutie Roberta Fica a politickej strany Smer-SD. My, ako koaliční partneri, sme to rešpektovali. Bolo to všetko na začiatku, pri tej vlne emócií,“ povedal.


Komunálne voľby


V komunálnych voľbách dosiahla SNS najlepší výsledok vo svojej histórii. V počtoch zvolených starostov a primátorov skončila v rebríčku po nezávislých kandidátoch a Smere-SD tretia, tesne pred KDH, ktoré ju zasa tesne predbehlo v poradí zostavenom na základe množstva zvolených poslancov.

Podľa Danka nebol tento úspech spôsobený skutočnosťou, že je SNS aktuálne vládnou stranou. „Opak je pravdou, dnes mať dres SNS nie len v regióne, ale aj v hlavnom meste je niekedy až „životu nebezpečné“ a aj pre rodinných príslušníkov,“ tvrdí.

Okrem toho, voľby prebiehali v čase, keď médiá intenzívne riešili otázku Dankovej rigoróznej práce. „Ja len môžem povedať, že podľa niektorých médií som už falšoval podpis, čítal listy, bil priateľku, teraz, najnovšie, to, čo bolo pred dvadsiatimi rokmi normálne pri písaní práce, normálne nie je,“ reaguje predseda SNS. Výsledok v komunálnych voľbách je podľa neho výsledkom úsilia jednotlivých regionálnych politikov, ktorí dokázali uspieť napriek mediálnemu tlaku.

„Získali sme zaujímavé mestá. Máme primátora Spišskej Novej Vsi. A ja som hrdý aj Revúcu. Niektorí o mne rozširujú, že sa v Revúcej nemôžem ani ukázať. Tak teraz má SNS primátora Revúcej, predsedu okresnej organizácie, Jula Buchtu. Človeka, s ktorým som vyrastal a ktorý zástavu SNS prevzal, keď mala tri percentá,“ povedal Danko. „Komunálna politika je v rukách regionálnych štruktúr. Ja som hrdý, že máme živých a nie len papierových osemtisíc členov. Keď som vstupoval do SNS, mali sme ich asi 1300 a aj z tých niektorí odchádzali, lebo sme robili personálne zmeny,“ dodal.


Zákon o politických stranách


Novela zákona o politických stranách z dielne SNS podľa neho nadväzuje na novelu rokovacieho poriadku Národnej rady SR. „Ja som vždy hovoril o systémových riešeniach. Rokovací poriadok dnes už nikto nespochybní. Ak si niektorí poslanci neuvedomovali, že v rokovacej sále nesmú jesť, tak tam boli aj také body, ale to nebolo o keksíkoch, ale o procesoch, prijímaní zákonov a rôznych inštitútoch, ktoré parlament dovtedy nemal,“ povedal Danko.

„Čo sa týka zákona o politických stranách, to nebola svojvôľa. Ale chceli sme poukázať na to, že napríklad od SNS sa vyžaduje transparentnosť financovania, zodpovednosť lídra za každého člena. A je tu strana, ktorá má štyroch ľudí a peniaze dáva neviem kde. Keď som ich vyzýval, aby zverejnili účty a zverejní ich aj SNS, tak ostalo ticho. Mne sa už nechce hádať so Sulíkom, Kollárom a Matovičom. Chcem, aby mali rovnaké podmienky a zodpovednosť, akú mám ja,“ povedal Danko. „A nech si ľudia potom vyberú. Ak budú napríklad poskytované finančné pôžičky, budú musieť byť omnoho transparentnejšie vykazované. Ale aj obchodné vzťahy politických strán s blízkymi firmami nad určitý obrat, budú musieť byť zverejnené,“ upozornil predseda SNS.


Migračný pakt


Na otázku, prečo sa nepokúsil vyriešiť problém slovenského stanoviska ku Globálnemu paktu OSN o migrácii dohodou v koalícii, Danko odpovedá, že sa o to snažil. „Verte, že som chcel. A nemal som jeden telefonát aj s predsedom Smeru-SD. Upozorňoval som na rozpor pozície Smeru-SD a ich ministra zahraničných vecí,“ povedal.

„Upozorňoval som, že je to citlivá vec. Slovenská národná strana podala svoj návrh uznesenia do NR SR, ktoré malo byť akousi záchrannou brzdou, ak by si ministerstvo zahraničných vecí hralo ďalej svoju pieseň. Napokon bolo prijaté uznesenie, ktoré je pre vládu záväzné. Je to výnimočná vec,“ dodal.


Kandidát na prezidenta a priority


Na otázku, ako SNS rieši otázku kandidáta na post prezidenta, Danko poznamenal, že v komunálnych voľbách bola najúspešnejšou koalíciou dvojica Smer-SD – SNS. „Ale my nie sme pionierska organizácia Smeru. Máme svoju politiku, niekedy aj konflikty, ako teraz vznikol pri globálnom pakte,“ uviedol. „Prezidentský kandidát je vážna téma, moja ponuka predsedovi Smeru-SD bola a trvala dosť dlho, aby sme našli prienikového človeka. Nepodarilo sa,“ zhrnul predseda SNS.

Samotná SNS podľa neho nemá šancu presadiť svojho človeka na prezidentský post a okrem toho sa na každého potenciálneho kandidáta znáša mediálna kritika. „Potom, čo som ja zažil, v SNS teraz nikto nemá odvahu,“ uviedol s tým, že by podľa neho SNS svojho kandidáta mať mala. „Ja som na predsedníctve povedal, že ak by bolo prijaté rozhodnutie a ak by som to mal byť ja, že pôjde len o technickú účasť. Bez akejkoľvek kampane, akéhokoľvek proma, účasti na televíznej diskusii. Lebo to nemá význam, čísla nehovoria o tom, že by sme sa tejto funkcie mohli dotknúť. Pri mojich 44 rokoch by som asi potreboval ešte nejakú tú šedinu, aby som mohol byť prezidentom,“ povedal Danko.

„Predpokladám, že tam budú silní kandidáti, možno Miro Lajčák, počúvam, že prezident sa nebude uchádzať, ale sú tam ešte ďalší ľudia. A po ďalšie, moja veľká ambícia je urobiť nový program. Znížiť daň z príjmu na 15 percent, urobiť reformu sociálnych dávok, zlepšiť postavenie dôchodcov a pomôcť mladým rodinám.“ dodal. Slovenská národná strana môže podľa neho, vzhľadom na počet poslancov v klube, o prezidentskom kandidátovi rozhodnúť kedykoľvek. „Ja vyhlásim voľby asi 10. februára, prvé kolo by malo byť 16. alebo 17., druhé bude 30. marca. A do začiatku februára je čas, aby 15 poslancov SNS niekoho nominovalo,“ zhrnul.

Slovenská národná strana podľa neho v tomto volebnom období naplnila veľkú časť svojho volebného programu, má však aj ďalšie ciele. „Nemáme systémové financovanie infraštruktúry naviazané na HDP. Prečo nemáme každý rok stanovené percento na investície do ciest, ako je to napríklad v Rakúsku? Prečo nezmeníme zákony pri vyvlastňovaní, čo sa týka napríklad cyklotrás? Mojou ambíciou je presadzovať ďalšie veci, ktoré budú vytvárať systém. Som veľmi rád, že sa mi podarilo zaviesť rekreačné poukazy, ktoré naštartujú cestovný ruch,“ povedal.

Odvod pre obchodné reťazce, ktorý presadila SNS, bol podľa neho opatrením, ktoré systémovo pomôže pôdohospodárom. „Ak dnes niekto kritizuje osobitný odvod... Na jednej strane kritizovali, že pôdohospodárstvo nemá peniaze. Dvesto miliónov dávajú Česi, my budeme mať sto miliónov. Je otázka, ako sa to spravodlivo rozdelí na živel, potravinárov, pôdohospodárov. Ale už tie peniaze tam budú, každý rok. Keď niekto hovorí, že ceny narastú o dva a pol percenta, ja sa pýtam, prečo každý rok rastú o päť percent, keď žiadny odvod schválený nebol,“ uzavrel Danko.