Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

D. ČAPLOVIČ: Zánik hrozí centrám voľného času, ktoré podvádzali

Dušan Čaplovič Foto: TASR/Martin Baumann

Predsedníčka petičného výboru Renáta Ocilková vie o tom, že sa robili podvody. Tvrdí však, že štát mal potrestať podvodníkov, nie meniť celý systém.

Bratislava 4. januára (TASR) – Tento rok hrozí zánik centrám voľného času (CVČ), ktoré podvádzali a vykazovali viac detí, ako ich skutočne navštevovalo. V rozhovore pre TASR to uviedol minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD).

Od 1. januára 2013 sú totiž strediská, kde deti navštevujú krúžky, financované po novom. Kým doteraz dostávali peniaze podľa počtu detí, ktoré do klubu chodili, podľa novely zákona o financovaní škôl a školských zariadení, peniaze na deti poputujú do obce, v ktorej majú deti trvalý pobyt. Kritici hovoria, že starostovia nemusia reálne presunúť peniaze centrám, kde deti navštevujú krúžky, ale využiť ich iným spôsobom. Proti Čaplovičovým zmenám spustili aktivisti Petíciu za spravodlivé, hospodárne a nediskriminačné financovanie školstva, ktorú podpísalo podľa odhadov už asi 20.000 ľudí.

Minister argumentuje, že novou legislatívou posilňuje úlohu rodičov. "Na každé dieťa od päť do 15 rokov s trvalým pobytom sme dali obciam spravodlivo peniaze. Rodičia môžu ísť na samosprávu a pýtať sa, kde sú peniaze, ktoré boli určené pre ich dieťa. Dali sme väčšie právomoci rodičom. Nič lepšie sa v súčasnosti nedá vymyslieť," vyhlásil šéf rezortu s tým, že už v prvom štvrťroku by sa mohlo ukázať, ako sa bude situácia vyvíjať. Z CVČ sa podľa neho stal biznis, niektoré vykazovali aj 7000 detí, pričom do nich reálne chodilo len 300. "Mnohí mi povedali, že v tejto oblasti sa podnikalo, centrá boli zneužívané cez organizačné biznisy mafie," podčiarkol Čaplovič.

Predsedníčka petičného výboru Renáta Ocilková vie o tom, že sa robili podvody. Tvrdí však, že štát mal potrestať podvodníkov, nie meniť celý systém. "Môže nastať taká byrokratizácia, že nám to úplne skomplikuje život. Rodič sa bude pýtať starostu, riaditeľa, kde sú peniaze na deti. Riaditelia musia pýtať peniaze od starostov obcí, v ktorých majú deti trvalý pobyt...," povedala dnes pre TASR Ocilková. Samotní starostovia či riaditelia pritom podľa nej ešte nevedia, ako bude systém fungovať.

Rezort školstva tvrdí, že z peňazí, ktoré obec dostane na deti s trvalým pobytom, môže podporiť aj záujmové vzdelávanie v základnej škole. Ak nemá zriadené CVČ, môže si ho zriadiť alebo požiadať iného zriaďovateľa, aby otvoril elokované pracovisko v obci a uhradí náklady na krúžky v tomto pracovisku.