Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Vzácne predmety z počiatkov kresťanstva v SR ukážeme Vatikánu

Pozlátené plakety s figurálnymi kresťanskými reliéfmi anjelov pochádzajúce s najväčšou pravdepodobnosťou z prenosného oltára nájdené v Bojnej. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Vo Vatikáne bude prezentovaných zhruba 100 najvzácnejších predmetov z počiatkov kresťanstva na našom území. Výstava má byť otvorená na prelome septembra a októbra a trvať by mala do Vianoc.

Nitra 27. januára (TASR) - Vzácne predmety dokladajúce počiatky kresťanstva na Slovensku i pôsobenie cyrilo-metodskej misie budú prezentované vo Vatikánskych múzeách. Výstavu pripravuje Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied (AÚ SAV) v Nitre v spolupráci so Slovenským národným múzeom a Ministerstvom kultúry SR pri príležitosti 1150. výročia príchodu vierozvestov na naše územie.


Podľa riaditeľa AÚ Mateja Ruttkaya výstava nebude rozsahom veľmi veľká, nálezy, ktoré tu budú prezentované, sú však veľmi vzácne a patria k európskym unikátom. "Bude to skôr taká klenotnicová výstava, ale azda o to krajšia. Pozitívne je, že v závere roka sa podarilo už definitívne určiť aj miesto, kde bude v rozsiahlych Vatikánskych múzeách umiestnená. Je to vcelku zaujímavý priestor, pri vstupe do múzea. V súčasnosti sa spracovávajú štúdie na grafické členenie tohto priestoru, a samozrejme, aj na tvorbu vitrín a všetkého, čo s tým súvisí, až po propagačné materiály," informoval Ruttkay.

Vo Vatikáne bude prezentovaných zhruba 100 najvzácnejších predmetov z počiatkov kresťanstva na našom území. "Ako napríklad hromadný nález neskoroavarských predmetov v Horných Orešanoch. Potom tam budú mnohé nálezy s kresťanskou symbolikou práve z obdobia Veľkej Moravy. Sú to napríklad ostrohy z Bašoviec, veci z Ducového, Devína, Bratislavy, Bratislavského hradu. Súčasťou expozície budú aj nálezy z viacerých pohrebísk z Nitry a jej okolia. Takže bude to relatívne veľký počet, aj keď takých drobnejších nálezov," uviedol Ruttkay.

Chýbať nebudú ani známe zlaté plakety z mohutného hradiska v Bojnej, ktoré dokladajú písmo a kresťanstvo na území Veľkej Moravy ešte pred príchodom Cyrila a Metoda. Súčasťou výstavy budú aj románske korpusy z Krásna, Bohdanoviec a ďalších lokalít.

Lákadlom výstavy má byť aj veľmi vzácny Nitriansky evanjeliár. "Okrem toho bude musieť ministerstvo kultúry a Slovenské národné múzeum ešte vyvinúť viaceré aktivity v rámci nášho úsilia, aby sme dostali na túto výstavu aj takzvanú Monomachovu korunu, ktorá bola nájdená v Ivanke pri Nitre a momentálne je uložená v Maďarskom národnom múzeu v Budapešti. Chceli by sme, aby aspoň na krátky čas bol vo Vatikáne vystavený originál tejto koruny," dodal Ruttkay.

Výstava prezentujúca najvzácnejšie predmety a nálezy z rannokresťanského a veľkomoravského obdobia má byť vo Vatikáne otvorená na prelome septembra a októbra a trvať by mala do Vianoc.