Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Britský maloobchodný predaj v auguste pravdepodobne strmo klesol

Foto: Tesco

Podľa prieskumu, ktorý sa koná každý mesiac, sa ukazovateľ sentimentu v maloobchode v auguste prepadol na -49 bodov z -16 bodov v júli.

Londýn 22. augusta (TASR) - Britský maloobchodný predaj v auguste pravdepodobne strmo klesol, najviac od decembra 2008. Ukázal to prieskum Konfederácie britského priemyslu (CBI), ktorý zrejme vyvolá ďalšie otázky o sile ostrovnej ekonomiky pred brexitom na konci októbra.

Podľa prieskumu, ktorý sa koná každý mesiac, sa ukazovateľ sentimentu v maloobchode v auguste prepadol na -49 bodov z -16 bodov v júli. Dosiahol tak najnižšiu hodnotu od decembra 2008 a druhú najnižšiu od začiatku týchto prieskumov v roku 1983. Augustový výsledok je tiež oveľa horší, ako predpovedali ekonómovia, ktorí počítali so zvýšením indexu na -11 bodov.

"Sentiment maloobchodníkov klesá a nečakane slabý predaj viedol k veľkému nadbytku skladových zásob," uviedla zástupkyňa hlavného ekonóma CBI Anna Leachová.

Vzhľadom na to, že sa pripravujú investičné plány na budúci rok aj na znižovanie zamestnanosti, maloobchodníci s pesimizmom hľadia do budúcnosti a očakávajú niekoľko "mrazivých mesiacov".