Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Blesk.cz: Hlavný podozrivý v metanolovej kauze má dvojité občianstvo

Ilustračné foto Foto: TASR

Hoci polícia identitu hlavných podozrivých tajila, Českej televízii sa podarilo zistiť, že ide o karvinského podnikateľa v oblasti pohostinstiev Fiana a konateľa spoločnosti Carlogic Tomáša Křepelu

Praha 25. septembra (TASR) - Jeden z dvoch hlavných podozrivých v metanolovej kauze v Česku, Rudolf Fian (42), má české aj slovenské občianstvo. Informovala o tom dnes webová stránka blesk.cz.

Podľa českej polície je práve Fian mozgom celej "chobotnice".

Hoci polícia identitu hlavných podozrivých tajila, Českej televízii sa podarilo zistiť, že ide o karvinského podnikateľa v oblasti pohostinstiev Fiana a konateľa spoločnosti Carlogic Tomáša Křepelu (37).

Fian a Křepela namiešali smrtiacu metylalkoholovú zmes vedome, aby dosiahli zisky. Ich trestný čin si vyžiadal 26 mŕtvych a desiatky ľudí majú trvalé zdravotné následky.

Podľa českej polície sa Fian dostal do finančných ťažkostí a prišiel s nápadom, ako ľahko zarobiť a neplatiť dane z liehu, uviedla stránka blesk.cz.

Druhý obvinený v metanolovej kauze Křepela pochádza zo Zlína, kde však nežije. Spolu s ukrajinskou manželkou a synom bývajú podľa informácií blesk.cz v Řitke pri Prahe, kde si tiež prenajímal skladovacie priestory pre svoju firmu Carlogic. Tá obchodovala s olejmi a mohla mať aj ľahký prístup k metylalkoholu, ktorý sa používa v automobilovom priemysle.

V policajnej väzbe sa psychicky zrútil práve Křepela a priznal sa k pančovaniu alkoholu. S políciou plne spolupracuje.

Webová stránka Českej televízie uviedla, že Křepela podľa polície miešal jedovatý alkohol v opavskom sklade firmy FROS ZPS a odtiaľ ho údajne expedoval ďalej k distribútorovi.

Zlínsky prokurátor Roman Kafka pripustil, že Křepela nebol hlavným organizátorom, ale o všetkom vedel napomáhal trestnému činu. "Pomohol zaobstarať prostriedky a osobne sa zúčastnil na výrobe a distribúcii prvotnej (jedovatej) zmesi," vysvetlil Kafka.

Dvojica podozrivých už bola obvinená z všeobecného ohrozovania a hrozí jej 12 až 20 rokov väzenia, prípadne výnimočný trest, teda doživotie.