Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Biely dom vyzval na pokojné protesty na univerzitách

Ľudia počúvajú rečníka v propalestínskom tábore, v areáli Kolumbijskej univerzity, v nedeľu 28. apríla 2024 v New York. Foto: TASR/AP

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 29. apríla (TASR) – Biely dom v nedeľu zdôraznil, že propalestínske protesty, ktoré sa v posledných týždňoch konajú na amerických univerzitách, musia zostať pokojné. Polícia počas víkendu zadržala v štyroch z nich okolo 275 ľudí. TASR informácie prevzala od agentúry AFP.

"Rešpektujeme právo na pokojné protesty," povedal hovorca Rady Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby pre televíziu ABC. "Absolútne však odsudzujeme antisemitské vyjadrenia, ktoré sme v poslednom čase počuli, a rozhodne odsudzujeme všetky nenávistné prejavy a vyhrážky násilím."

Vlna demonštrácií sa začala na Kolumbijskej univerzite v New Yorku, rýchlo sa však rozšírila po celej krajine. Hoci protesty v mnohých univerzitných areáloch prebiehajú pokojne, rastie počet zadržaných účastníkov. Policajti miestami zasahovali aj paprikovým sprejom či tasermi.

Uplynulý víkend zadržali 100 osôb v areáli Severovýchodnej univerzity v Bostone, 80 vo Washingtonovej univerzite v St. Louis, 72 v Arizonskej štátnej univerzite a 23 v Indianskej univerzite.

Propalestínski demonštranti sa zhromaždili na University of Nevada, v piatok, 26. apríla 2024.
Foto: TASR/AP


Medzi zadržanými vo Washingtonovej univerzite bola prezidentská kandidátka Strany zelených Jill Steinová, ktorá kritizovala políciu. Jej príslušníci podľa nej použili agresívnu taktiku a vyprovokovali ňou problémy, akým mali zabrániť.

Protestujúci na Yaleovej univerzite vytvorili v nedeľu nový tábor. Predošlý pred niekoľkými dňami uzavrela polícia, ktorá zadržala desiatky ľudí a obvinila ich z nepovoleného vstupu do areálu.

Vedenia univerzít sa snažia nájsť najlepšiu reakciu, pričom sa musia rozhodovať medzi potrebou zachovať slobodu prejavu, no zároveň zastaviť provokujúce a miestami násilné antisemitské výzvy protestujúcich, analyzuje AFP. V čase blížiacich sa záverečných skúšok niektoré univerzity uzavreli svoje budovy a požiadali študentov, aby dokončili vyučovanie prostredníctvom internetu.

Aktivisti stojaci za protestmi, z ktorých všetci nie sú študentmi, vyzývajú prímerie vo vojne Izraela s hnutím Hamas v Pásme Gazy a žiadajú, aby univerzity prerušili kontakty s Izraelom.