Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Import

Apríl - mesiac lesov

Ilustračné foto Foto: TASR

Mali by sme si brať príklad z panovníka Žigmunda II., ktorý v roku 1492 vydal zákon, že ak niekto vyrúbe les, bude ho musieť aj opäť zasadiť.

Liptovská Teplička 24. apríla (TASR) - Lesy sú jednou zo základných zložiek prírody. Nielenže sú príbytkom živočíchov, ale čo je hlavné, poskytujú nám zdravý, čerstvý vzduch plný kyslíka.  Mesiac apríl  je mesiacom lesov, oslavuje sa už od roku 1952. Je to už päťdesiat rokov, ale za tie roky sa lesy v mojom, ale možno aj vo vašom okolí zmenili. Lesy si doslova trháme zo Zeme. Ničíme ich pre naše dobro, ale neuvedomujeme si, o čo prichádzame. Nielen ľudia, ale aj podkôrny hmyz sa podieľa na úpadku lesov.
Lykožrút smrekový, ktorý sa vyskytuje najmä v smrekových lesoch, vysušuje drevo tým, že z neho doslova vycuciava  miazgu. No mali by sme si brať príklad z panovníka Žigmunda II. , ktorý v roku 1492 vydal zákon, že ak niekto vyrúbe les, bude ho musieť aj opäť zasadiť. V mojom okolí je strašne veľa lesov.
Ilustračné foto
Foto: TASR
Vlastne pár metrov za domom máme les a neraz počujeme akoby „vrčanie“ lykožrúta v dreve.   Ten zvuk nie je príjemný  a určite tým trpí aj samotný strom.  Tým, že sú napadnuté lykožrútom, nemajú už žiaden osoh, a tak sú vhodné už len na vyrúbanie.     

Aj v našej dedine Liptvskej Tepličke lesy zmenšujú svoju rozlohu. Nie je to až tak badateľné, ale je to tak. Aj my doma kúrime drevom. Stojí to síce dosť úsilia, ale je to lacnejšie ako napr. kúrenie plynom. 
Nad ubúdaním lesov, nadmerným výrubom stromov, by sa mali ľudia zamýšľať čoraz častejšie. Lebo o pár rokov budeme dýchať oxid uhličitý.       

Monika Milanová, ZŠ s MŠ Liptovská Teplička