Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Import

AFP: V Iraku tento týždeň popravili najmenej 11 ľudí

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Zdroj z prostredia bezpečnostných zložiek pre AFP uviedol, že 11 teroristov z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) popravili obesením vo väznici v meste Násiríja na juhu krajiny.

Bagdad 24. apríla (TASR) - Iracké úrady tento týždeň popravili najmenej 11 osôb usvedčených z terorizmu, uviedli v stredu zdroje z prostredia zdravotníctva a bezpečnosti. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) kritizovala znepokojivý nedostatok transparentnosti, píše TASR podľa agentúry AFP.

Zdroj z prostredia bezpečnostných zložiek pre AFP uviedol, že 11 teroristov z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) popravili obesením vo väznici v meste Násiríja na juhu krajiny. Miestny zdravotnícky zdroj potvrdil, že zdravotníci prijali telá 11 popravených.

Amnesty International na svojej webovej stránke v stredu uviedla, že v pondelok v tejto väznici popravili najmenej 13 mužov usvedčených z nejasných obvinení týkajúcich sa terorizmu. AI iracké úrady vyzvala, aby okamžite všetky popravy zastavili.

"Popravy uskutočnené po súdnych procesoch, ktoré nespĺňajú štandardy medzinárodných ľudských práv, môžu predstavovať svojvoľné odobranie života. Iracká vláda musí okamžite zaviesť oficiálne moratórium na popravy a pracovať na úplnom zákaze trestu smrti," uviedla organizácia.