Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Kamenskij po rozhodnutí MOV: Bude jasné, že sme Rusi

Na snímke v popredí Valerij Kamenskij. Foto: TASR/Martin Baumann

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rozhodol 5. decembra o tom, že nepovolí ruským športovcom štartovať na ZOH 2018 pod ruskou vlajkou z dôvodu dopingových škandálov.

Moskva 14. decembra (TASR) - Bývalý ruský olympijský víťaz v hokeji Valerij Kamenskij vyjadril potešenie nad rozhodnutím povoliť štart jeho krajanom na zimných olympijských hrách v Pjongčangu. Napriek tomu, že na nich budú štartovať pod olympijskou vlajkou, bude podľa jeho slov každému jasné, že športovci budú bojovať za úspech Ruska.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) rozhodol 5. decembra o tom, že nepovolí ruským športovcom štartovať na ZOH 2018 pod ruskou vlajkou z dôvodu dopingových škandálov. Športovci, u ktorých nebol preukázaný doping, napokon dostali povolenie súťažiť pod neutrálnou vlajkou. Týka sa to aj hokejového výberu.

V podobnej situácii boli Rusi aj v roku 1992 na ZOH v Albertville. Bývalé krajiny Sovietskeho zväzu sa s výnimkou pobaltských krajín zúčastnili na hrách pod hlavičkou Spoločenstvo nezávislých štátov (SNŠ) a pod olympijskou vlajkou. "Ako športovec chápem našich hokejistov. Ale oni teraz musia dokázať, že vedia hrať hokej na vysokej úrovni. Fanúšikovia ich budú podporovať, budú mať ruské vlajky, budú povzbudzovať po rusky. Bude jasné, že je to ruský tím. Samozrejme, toto je odlišná situácia v porovnaní s rokom 1992, menilo sa usporiadanie krajiny, teraz sa však stalo niečo iné, nepríjemnejšie. Potrebujeme všetkým ukázať, že vieme víťaziť. Hokej bude vlajkovou loďou olympijských hier a bol vždy čistý," uviedol Kamenskij pre portál championat.ru.