Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Hokej

Vůjtekovci sa chcú na Slovakia Cupe víťazne naladiť na MS

Na snímke zľava Andrej Šťastný, Miroslav Šatan, tréner Vladimír Vůjtek a Peter Zuzin (Slovensko) počas prípravného zápasu zápasu v rámci European hockey Challenge medzi Slovenskom a Ruskom 11. apríla 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Pre viacerých nominovaných bude turnaj poslednou príležitosťou presvedčiť trénera Vladimíra Vůjteka o svojich schopnostiach a vybojovať si miestenku do Bieloruska.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Slovenských hokejových reprezentantov čaká záverečná zápasová previerka pred svetovým šampionátom v Minsku (9.-25. mája). V druhej polovici týždňa sa predstavia na tradičnom turnaji Slovakia Cup v Bratislave, kde odohrajú posledné dve prípravné stretnutia pred MS. Ich formu najprv na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu preveria vo štvrtok o 19.00 h Lotyši a o dva dni neskôr sa v generálke na šampionát stretnú o 17.00 h s Nórmi.

Pre viacerých nominovaných bude turnaj poslednou príležitosťou presvedčiť trénera Vladimíra Vůjteka o svojich schopnostiach a vybojovať si miestenku do Bieloruska. Český kouč má v kádri aktuálne 29 hráčov - troch brankárov, 10 obrancov a 16 útočníkov. Ešte tento týždeň by sa k národnému tímu mali pripojiť dve posily z NHL Richard Pánik z Tampy Bay a Tomáš Tatar z Detroitu, naopak padla možnosť príchodu druhého slovenského útočníka z tímu Red Wings Tomáša Jurča, ktorého klub nechce uvoľniť a sezónu musí dohrať na farme. Vůjtek zato bude môcť otestovať dvoch mladíkov z nižšej súťaže AHL, útočníci Marek Viedenský a Marek Hrivík si na Slovakia Cupe "odkrútia" premiéru v reprezentačnom A-tíme. Obaja trénovali v utorok v jednej formácii.

Na snímke Marek Hrivík
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"V prvom rade chceme na turnaji vyskúšať nových mladých útočníkov, ktorých sme v národnom mužstve ešte nikdy nemali. Musíme ich porovnať s tými, ktorí sa tu pripravujú už štyri-päť týždňov a zistiť ich kvality. Či sú lepší, uvidíme po poslednom týždni kempu," uviedol na utorkovom zraze hlavný tréner. Kým trio brankárov pre MS Ján Laco, Jaroslav Janus a Július Hudáček je isté, ostatných nominovaných čaká ešte tuhý boj o miestenky. Zaujímavý bude najmä na kritickom poste stredného útočníka, z nominovaných hrali v tejto sezóne na pozícii centra Juraj Mikúš, Rastislav Špirko, Tomáš Marcinko, Andrej Šťastný, Patrik Lušňák, Marek Viedenský i Marek Hrivík. "Nikto z nás nemá pevné miesto v záverečnej nominácii, všetci sme na rovnakej čiare a musíme odovzdať sto percent, ak sa chceme do tímu dostať. Práve nadchádzajúce zápasy tie posledné tajničky vyriešia," vyznal sa obranca Ivan Švarný.

Vůjtek plánuje do Minska zobrať aj s náhradníkmi 25 hráčov. Hokejisti sa dozvedia záverečnú nomináciu po poslednom súboji s Nórskom. "Ja som vždy optimisticky naladený a myslím si, že chalani odovzdajú na majstrovstvách všetko, čo je v ich silách. Veľkými devízami budú bojovnosť a súdržnosť tímu, o tom som presvedčený, ale je otázkou, ako budeme na súperov stačiť hokejovým umením," poznamenal reprezentačný tréner. Aktuálna situácia pripomína tak trochu stav pred MS 2012. Aj do Helsínk cestovali Slováci s viacerými mladíkmi a medzinárodne málo ostrieľanými hráčmi, no nakoniec výkonmi príjemne prekvapili a vybojovali strieborné medaily. "Vtedy sme však mali v mužstve viac skúsených hráčov - Zdena Cháru, Andreja Sekeru, Tomáša Starostu, Ivana Baranku, Dominika Graňáka, Michala Handzuša či Tomáša Kopeckého. To sa nám teraz z tímu vytratilo. No môžeme to nahradiť práve tou bojovnou mladosťou. Predsa len, už sme spravili dosť práce v príprave a teraz je hlavné, aby sme do tímu zapracovali nových hráčov, ktorí k nám prišli," zdôraznil Vůjtek.

Jeho zverencov čaká na záver prípravy dvojica krajín, ktorým patria v rebríčku IIHF priečky hneď za ôsmym Slovenskom - Nórske je deviate, Lotyšsko 10. "Sú to tímy, ktoré sa dnes tlačia dopredu v hokejovej hierarchii. Vždy vedia prekvapiť, napríklad Lotyšsko nás vlani zdolalo na majstrovstvách sveta. Myslím si, že aj tento rok sa na šampionáte postarajú o nejaké prekvapenie," povedal na margo najbližších súperov tréner SR. Ten plánuje dať z trojice brankárov v jednom zápase na turnaji šancu Lacovi, druhý odchytá jeden z dua Janus - Hudáček.

S oboma krajinami má Slovensko pozitívnu zápasovú bilanciu. S Lotyšmi sa v doterajšej histórii stretli 22-krát, pričom nad nimi 14-krát zvíťazili, tri súboje sa skončili nerozhodne a päť stretnutí prehrali. O ich lepšej bilancii svedčí aj súhrnné skóre 76:46. No v posledných rokoch ťahali Slováci v súbojoch s hráčmi z pobaltskej krajiny zväčša za kratší koniec. Prehrali s nimi posledné tri vzájomné duely, naposledy vlani na MS v Helsinkách v základnej skupine 3:5. S Nórmi sú na tom slovenskí hokejisti trochu lepšie, z 23 vzájomných zápasov vyhrali 17, remizovali dva a prehrali štyri pri celkovom pozitívnom skóre 94:44. Naposledy sa tímy stretli na decembrovom Arosa Challenge vo Švajčiarsku, Vůjtekovci vďaka triumfu 4:2 nad "vikingami" obsadili na turnaji 3. miesto.

Na snímke zľava Marek Viedenský, Martin Bartek a Marek Ďaloga
Foto: TASR/Pavel Neubauer
"Všetci si myslia, že s Nórskom či Lotyšskom sa hrá omnoho ľahšie. Nie je to však pravda, pretože dnes vedia hrať kvalitný hokej aj oni," upozorňuje center Marek Viedenský. "Rozhodujúce sú v takýchto zápasoch ďalšie faktory, napríklad či sa šťastie prikloní na vašu stranu alebo nie. Sú to zápasy, ktoré bude rozhodovať jeden gól. Veríme, že si pred majstrovstvami sveta spravíme chuť."

Medzinárodný turnaj Slovakia Cup, ktorý v minulosti niesol názvy Corgoň Cup, Tatra Poisťovňa Cup, Loto Cup či Škoda Cup a hral sa v piatich mestách (Spišská Nová Ves, Poprad, Trenčín, Piešťany a Bratislava), napíše už svoj 12. ročník. Podujatie sa koná tri dni, každý deň sa odohrá jeden zápas. Slováci doteraz vyhrali turnaj sedemkrát, vlani obsadili po prehrách s Bieloruskom a Nórskom poslednú tretiu priečku.

Káder SR pre turnaj Slovakia Cup (1.-3. mája 2014):

brankári - Július Hudáček (HC ČSOB Pardubice/ČR, 9 zápasov za reprezentáciu), Jaroslav Janus (Slovan Bratislava/KHL, 11), Ján Laco (Donbass Doneck, Ukr./KHL, 27)

obrancovia - Ján Brejčák (Slovan Bratislava/KHL, 14 zápasov/1 gól), Peter Čerešňák (Dukla Trenčín, 8/0), Radek Deyl (HC Košice, 5/0), Marek Ďaloga (HC ČSOB Pardubice/ČR, 27/0), Vladimír Mihálik (Slovan Bratislava/KHL, 41/2), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR, 22/0), Martin Štajnoch (Slovan Bratislava/KHL, 12/0), Ivan Švarný (Medveščak Záhreb, Chor./KHL, 71/2), Juraj Valach (Slavia Praha/ČR, 10/0), Martin Marinčin (Edmonton Oilers/NHL, 6/0)

útočníci - Martin Bartek (Bílí Tigři Liberec/ČR, 39/10), Marcel Haščák (Dinamo Riga, Lot./KHL, 46/3), Marek Hrivík (Hartford Wolf Pack, USA/AHL, 0/0), Patrik Lušňák (ŠHK 37 Piešťany, 16/1), Tomáš Marcinko (HC Košice, 12/0), Michel Miklík (Slovan Bratislava/KHL, 60/10), Juraj Mikúš (Slovan Bratislava/KHL, 76/16), Ladislav Nagy (HC Košice, Jokerit Helsinki/Fín., 71/23), Martin Réway (Gatineau Olympiques/QMJHL, 3/0), Dávid Skokan (Slavia Praha/ČR, 10/1), Miroslav Šatan (Slovan Bratislava/KHL, 174/85), Rastislav Špirko (Spartak Moskva, Rus./KHL, 35/4), Andrej Šťastný (Slovan Bratislava/KHL, 17/1), Radoslav Tybor (HC ČSOB Pardubice/ČR, 21/3), Marek Viedenský (Worcester Sharks, USA/AHL, 0/0), Peter Zuzin (HKM Zvolen, 10/0)


Program turnaja Slovakia Cup 2014 (ZŠ Ondreja Nepelu, Bratislava):

štvrtok 1. mája o 19:00 h: SR - Lotyšsko
piatok 2. mája o 17:00 h: Lotyšsko - Nórsko
sobota 3. mája o 17:00 h: SR - Nórsko