Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Hokej

Veľkolepý večer pre Selänneho, Ducks slávnostne vyradili jeho osmičku

Slávnostný večer v Anaheime. Foto: TASR

Legendárnemu fínskemu hokejistovi Teemu Selännemu sa dostalo od jeho bývalého klubu Anaheim Ducks veľkej pocty, káčeri slávnostne vyradili jeho dres s číslom osem.

Anaheim 12. januára (TASR) - Legendárnemu fínskemu hokejistovi Teemu Selännemu sa dostalo od jeho bývalého klubu Anaheim Ducks veľkej pocty. V noci na pondelok pred domácim zápasom NHL s Winnipegom "káčeri" slávnostne vyradili jeho dres s číslom osem, ktorý tak už v kalifornskej organizácii nikto iný nebude môcť obliekať.



Po emotívnych rozlúčkach v Ottawe s Danielom Alfredssonom, v Montreale so Saku Koivom prišiel na rad aj "Fínsky blesk" Selänne, ktorého osmička v rámci slávnostného ceremoniálu putovala pod strop arény Honda Center. Tejto pocty sa dočkal ako vôbec prvý hráč v relatívne krátkej histórii Ducks.

Selännemu sa pri vyraďovaní dresu tlačili do očí slzy. "Neplakal som, ale bol som k tomu blízko," vyznal sa niekdajší skvelý kanonier. "Najťažšia chvíľa pre udržanie emócií prišla, keď som schádzal dolu po schodoch. Celá tá vec ma dojala, musel som sa navyše sústrediť, aby som nespadol. Bol to pre mňa nádherný večer. Nestačil som sa čudovať, všetko sa točilo okolo mňa. Bolo to niečo výnimočné," rozplýval sa 44-ročný Selänne.

Bývalý vynikajúci krídelník je majiteľom štyroch olympijských medailí, v Anaheime strávil 15 rokov a v roku 2007 s ním dobyl Stanleyho pohár. Jeho číslo symbolicky vyradili pred zápasom proti Winnipegu, v ktorom Selänne svoju kariéru v NHL začínal. Jets si ho vybrali v drafte 1998 ako celkovú desiatku, vzápätí v nováčikovskej sezóne nastrieľal 76 gólov, čo označil komisár súťaže Gary Bettman za métu, ktorú už nikto neprekoná.

Selänne ukončil pôsobenie v profilige pred ôsmimi mesiacmi, následne uzavrel aj celú svoju hokejovú kariéru. So zámorskou súťažou sa rozlúčil ako druhý najproduktívnejší Európan histórie po Jaromírovi Jágrovi. Kariéru zakončil ako historický líder Anaheimu v počte gólov, bodov, odohraných zápasoch a v množstve ďalších kategórií. V 1451 zápasoch základnej časti nazbieral 1457 bodov za 684 gólov a 773 asistencií, v 130 dueloch play off pridal 88 bodov (44+44).

Na ceremónni boli prítomní aj jeho bývalí spoluhráči Jean-Sebastien Giguere, Saku Koivu, Chris Pronger, George Parros, Scott Niedermayer, Steve Rucchin a Guy Hebert, nie však jeho hokejová "dvojička" Paul Kariya, ktorý sa nezúčastnil akcie pre dopredu naplánovanú cestu. Charizmatický Fín sa počas príhovoru poďakoval svojim rodičom, celej rodine, nezabudol ani na spoluhráčov z klubu či fínskej reprezentácie či svojho bývalého agenta Dona Baizleyho. Zisk Stanley Cupu označil za najdôležitejšiu vec kariéry, no povedal, že celý život preňho znamenajú jeho žena a štyri deti. "Cítim sa byť v mnohých spôsoboch šťastným človekom. Vďaka vám, chalanom, môžem Anaheim nazývať šťastným miestom. Je to neuveriteľné, som šťastný a povďačný, že som mohol celé toto zažiť," vyhlásil Selänne, ktorému sa dostalo zaslúžených ovácií. Následne z VIP lóže sledoval duel s Winnipegom a hoci to s jeho "káčermi" nevyzeralo nádejne, nakoniec ho potešili víťazstvom 5:4 po samostatných nájazdoch.