Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Hokej

VIDEO: Víťazná premiéra trénera Oremusa: Košičania zdolali Poprad

Na snímke radosť hráčov Košíc po víťazstve 3:1 v zápase 43. kola hokejovej Tipsport extraligy medzi HC Košice - HK Poprad v Košiciach 23. januára 2015. Foto: TASR – František Iván

"Oceliari" vedú v tabuľke o bod pred druhou Banskou Bystricou.

Bratislava 23. januára (TASR) - Hokejisti úradujúceho majstra HC Košice triumfovali v 43. kole Tipsport extraligy nad HK Poprad 3:1 a trénerskému duu Peter Oremus - Roman Šimíček tak pripravili vydarenú premiéru na striedačku. "Oceliari" vedú v tabuľke o bod pred druhou Banskou Bystricou.



Neprestrielný Melicharčík

Úspešnú premiéru si na košickej striedačke v pozícii hlavného lodivoda odbil Peter Oremus, ktorý doviedol "oceliarov" k víťazstvu v derby stretnutí proti Popradu. Podľa jeho slov mal zápas vysokú úroveň, nepotešili ho iba vylúčenia vlastných zverencov.

"Myslím si, že zápas mal vysokú úroveň, hrali sme proti veľmi kvalitnému mužstvu. Zápasy s ním budú naozaj vyrovnané a budú rozhodovať maličkosti," uviedol po stretnutí Oremus, ktorého nepotešili vylúčenia a prejav hry v druhom a treťom dejstve. "Chlapci majú síl určite dosť, ale byť doma šesťkrát vylúčení, za nejaké, držanie, či hákovanie... Musíme pracovať nohami tak, aby sme nedali príležitosť na takéto vylúčenia. To nás stálo množstvo síl a ďalší vývoj zápasu už nebol taký, ako sme si predstavovali," dodal.

Košičania rozhodli o svojom triumfe už v prvej dvadsaťminútovke, kde sa prezentovali aktívnou hrou s patričným dôrazom v osobných súbojoch a svoje úsilie korunovali i dvoma gólmi Šrbáka (5. min) a Biceka (13.). "Našu hru si predstavujem tak, ako sme hrali v prvej tretine, agresívne, že budeme korčuľovať, strieľať na bránku a zakončovať. Samozrejme, potom sa to vytratilo, pretože počet vylúčení nemôže byť takto vysoký, ako bol a to nás zabrzdilo. Napriek tomu sme mali v druhej tretine dvakrát situáciu 2 proti 1 bez streľby, kde streľba musí byť. Hrali sme proti veľmi kvalitnému družstvu a ja som vďačný za tri body," konštatoval Oremus.

Samotní hráči privítali zmeny, ktoré zhrnul autor víťazného gólu Jirko Bicek: "Pramenilo to z toho, že jednotlivé päťky išli v každom striedaní naplno a na ľade boli maximálne 40 sekúnd. Tým pádom každá z nich mala viac energie, čo sa týka napádania i vracania sa do defenzívy a to bol veľký rozdiel medzi predchádzajúcimi zápasmi a týmto."

Popradských útočníkov privádzal do zúfalstva košický brankár Melicherčík, ktorý pustil za svoj chrbát iba jediný gól v 55. minúte z hokejky Hvilu. "Zápas ma bavil a rivalitu bolo cítiť už pred samotným duelom ako i to, že sa bude hrať dobrý hokej. Myslím si, že sa to naplnilo a človeka to potom baví. Bol to vyrovnaný zápas a dnes sme mali šťastie na svojej strane," analyzoval Melicherčík. Jeho výkon ocenil aj krídelník súpera Tomáš Sýkora: "Bol rozdielovým hráčom, tých šancí bolo naozaj množstvo a brankár chytal veľmi dobre."

Poprad doplatil na nevyužité šance pri presilových hrách, keď nedokázal využiť ani minútovú početnú výhodu o dvoch hráčov. "V dnešnom zápase rozhodla prvá tretina, kde boli Košice aktívnejšie, dali gól z presilovky a po našej chybičke. Druhú a tretiu tretinu sme boli lepší, mali sme viac z hry, veľa šancí. Nevyužili sme presilové hry, ktorých sme mali dostatok a to rozhodlo," povedal po zápase hlavný tréner "kamzíkov" Milan Jančuška.




Dvojbodový Hossa

V ďalšom stretnutí Dukla Trenčín zdolala HK Nitra 3:2. Gólom a asistenciou k tomu dopomohol aj útočník Marcel Hossa, pre ktorého to bol v treťom vystúpení za Duklu premiérový presný zásah v najvyššej slovenskej súťaži.

V súboji najkvalitnejšej obrany s najlepším útokom začali lepšie domáci hokejisti. Už v 2. min vysunul Hlinka Šišovského. Ten síce prekorčuľoval obrancov, ale na dôsledné zakončenie mu už nezostal dostatok času. O chvíľu na to uzdravený Filo nedokázala umiestniť puk povedľa gólmana. Trenčania v úvodných minútach lepšie korčuľovali a dokázali využiť zaváhanie Mezeia. Strelu Melicháreka ešte Lakosil vyrazil pred Dudáša, ktorý pohodlne do odkrytej časti bránky otvoril skóre zápasu. O minútu mal vyrovnanie na hokejke Novotný. Nebezpečnú strelu zlikvidoval vyrážačkou Konrád. Ten si užil krušné chvíle pri druhom vylúčení Bokroša, keď sa Trenčín takmer celé dve minúty úpenlivo bránil.

Úvod druhej tretiny priniesol neatraktívny hokej. Všetko sa rozhýbalo až tesne pred polovicou zápasu. V priebehu dvanástich sekúnd šli na trestnú lavicu dvaja hráči Nitry. Dukla dvojnásobnú presilovú hru dokázala využiť za necelých dvadsať sekúnd. Bokrošov tvrdý projektil od modrej čiary skončil v sieti. Odpoveď corgoňov na seba nenechala čakať a ešte v oslabení znížili. Pupákovo zakončenie nedokázala obrana odpratať do bezpečia a Štefanka s prehľadom znížil na 2:1. Dvojgólové vedenie mohol Trenčínu prinavrátiť Bokroš. Brankár v spolupráci s Mezeiom napokon všetko zachránili. Mierne aktívnejší boli naďalej hráči Dukly. Po góle volalo zakončenie Hatalu, ktorý ťažil z práce Melicháreka.

Trenčania sa v záverečnej tretine snažili postrážiť si jednogólové vedenie a vyrážať do nebezpečných kontier. Nitrančanom preto neostávalo nič iné, iba sa tlačiť pred bránku súpera. V 49. min sa v oslabení rútila dvojica Milo – Pukák na osamoteného obrancu. Skúsený bek zakončil tvrdo, ale Konráda neprekvapil. V 51. min po dobrej práci Mila nedokázal trafiť odkrytú bránku Lelkeš. V 55. min Duklu výrazne ku cenným trom bodom priblížil Hossa, ktorý svojím prvým gólom v seniorskom drese Dukly zvýšil na 3:1. O minútu už ale corgoni opäť znížili. Medzi kruhmi zostal nikým nekrytý Bajtek a vycvičil Konráda – 3:2. V dramatickom závere sa Nitra snažila o vyrovnanie, no nepomohla jej ani hra bez brankára.



Godla opäť čaroval

Úvodné dejstvo v Piešťanoch bol najmä súboj brankárov. Godla v domácej bránke opäť čaroval. Poradil si so strelou Urama, dokonca zabránil gólu aj ležiac na ľade a rýchly bol aj pri strele švihom od Kanka. Na opačnej strane sa nenechal zahanbiť Križan pri samostatných nájazdoch od modrej v podaní Pašeka, Stupku a Haringa. Pri strele Kotašku ho zachránila konštrukcia brány.

Taktický súboj pokračoval aj v druhej časti a Žilinčania mali navrch. Godla si však poradil s tečom Urama a za pomoci Lappanena aj so žilinským nájazdom 2 na 1. V čase 34:30 však putoval na trestnú lavicu po faule na Petráša za hru s vysokou hokejkou Jabrocký. Dostal štyri minúty. Hostia sa dobre bránili, ale minútu pred koncom vypršania trestu zasiahol opäť Petráša hokejkou do tváre Ďurkech a domáci mali minútovú výhodu o dvoch hráčov. Tu aj využili, keď Holovič našiel pri bránke Klempu, ktorý prekonal Križana – 1:0. Piešťanom zostalo ešte niečo vyše minúty presilovky o jedného hráča a aj tú využili, keď Leppänenovu strelu od modrej tečoval Rapáč – 2:0.

V tretej časti sa Žilinčania snažili dostať do hry, ale narážali na stále pozorného Godlu. Ten si poradil s ich strelami aj pri vylúčení Klempu a Stupku. V závere si neudržal nervy na uzde brankár Križan a po údere do hlavy putoval predčasne pod sprchy. Ponúknutú výhodu domáci zúročili na tretí gól. Pašek dostal prihrávku medzi kruhy a prestrelil striedajúceho Cibuľu – 3:0.

Bezkrvný výkon domácich

V stredoslovenskom derby patril úvod Martinu. Začal ofenzívne, ale Galamboš, Važan i ďalší hráči si vylámali zuby na pozornom Šimkovi. Až v 6. minúte Važan z dobrej pozície prestrelil. Hostia sa zamerali predovšetkým na obranu a v prvej desaťminútovke sa dostali do útočnej tretiny len raz. V 12. minúte domáci trestuhodne premrhali 59 sekundovú presilovku o dvoch hráčov. Až potom sa v útočnom svetle predviedli zvolenskí hokejisti. Pichnarčík, V. Fekiač, Ďaloga a Puliš stroskotali na Čechovi. V slabšej prvej tretine sa ani v druhej časti nebolo veľmi na čo pozerať. Hralo sa akoby v tréningovom tempe a bez šancí. Martin mal síce viac z hry a dvakrát výhodu o jedného hráča, ale opäť to bolo biedne. Šimka poriadne ohrozili len Dírer a Varga, no brankár hostí bol na mieste. Skúsnejším hosťom stačila prvá šanca, ktorú mal v tejto tretine v 32. minúte Obdržálek a Zvolen sa ujal vedenia. V 38. minúte prepásol veľkú šancu na vyrovnanie po nájazde Ďatelinka. Z hry domácich doslova boleli oči a tak po 40 minútach viedol Zvolen najtesnejším rozdielom.

Martin v tretej tretine pridal, ale v útoku bol naďalej bezzubý. V 45. minúte mohol ďakovať len Čechovi, ktorý zneškodnil šance Škvaridla a Juraška. V 47. minúte ohrozil Šimka Galamboš. V 53. minúte mohol rohhodnúť Jurík, ale Čech bol proti. V 55. minúte sa presadil zvolenský Brabenec a zdalo sa byť rozhodnuté. Martin potom zapol na plné obrátky. V 57. minúte Zucker znížil a o 84 sekúnd neskôr Markovič vyrovnal. Stačilo však zaváhanie domácich v poslednej minúte a Brabenec 29 sekúnd pred koncom rozhodol o víťazstve hostí, keď potvrdil až videorozhodca. Zvolen tak tretíkrát v tejto sezóne vyhral v Martine a potrestal bezkrvný výkon domácich najmä v prvých dvoch tretinách.

Baranom očista prospela

Prvá tretina zápasu Banskej Bystrice so Skalicou sa niesla v znamení tabuľkovej prognózy, hostia ťahali za krátky koniec a domáci vyčnievali vo všetkých činnostiach. Ich tri góly, jeden krajší ako druhý, vyhnali v 13. min aj brankára Romančíka, aj keď za deravou obranou bolo ťažko hľadať v ňom vinníka. V 6. min po spolupráci s Preissingerom otvoril skóre Handlovský, o necelé štyri minúty neskôr biliardová akcia Handzuša, Kaduru a strelca Hudeca opäť zniesla najvyššie parametre, no a keď v 13. min Zigo po načasovanej nahrávke od Lampera pridal tretí gól, na striedačke Skalice nastal zrejmý nepokoj. Nekompromisný vývin skóre mohol pribrzdiť Brendl, jeho dve žŕdky na konci tretiny zazvonili do uší domácich dosť varovne. Po prestávke minúty odbúdali už bez väčšieho vzruchu, Skaličania skóre neznížili, aj keď Košarišťana v bránke viac rozhýbali, najmä Bezúch po kombinácii s Juríkom v 26. min a Brendl v ďalšej šanci v 37. min. Domácim stačilo hru kontrolovať, občas pohroziť, ako v 35. min pri ukážkovom sóle odvážneho Rosandiča, a do tretej tretiny si odniesli nemenný trojgólový náskok. Diváci boli zvedaví aj na obrodu v kádri 'baranov', už bez vytrestaných legionárov, a akoby im táto očista prospela. Hostia sa v tretej dvadsaťminútovke sympaticky usilovali streliť vo väčšom vypätí aspon jeden gól, no vždy im pred bránkou pri vydarenejších kombináciách chýbali nejaké centimetre k doklepnutiu puku. V 48. min musel Lipovský pri šanci Preisingera vytiahnuť skvelý zákrok, v tom čase však už hostia akoby klesali na duchu. Pribzrdiť sa nechali aj vylúčením, a práve v ňom Čížek nasmeroval v 51. min nahrávku na 'rozpumpovaného' Handzuša, ktorý zoči voči Lipovskému nezaváhal. O dramatickú bodku jedonznačného zápasu sa postarali v klasickej bitke Kadura s Barákom v 55. min, hostia si zahrali dve minúty presilovku o dvoch hráčov, Komínek spálil obrovskú šancu na zníženie skóre a Košarišťan si ustrážil aj vďaka troche šťastia čisté konto, okorenené piatym gólom Kafku necelé tri minúty pred koncom.



Dukla Trenčín – HK Nitra 3:2 (1:0, 1:1, 1:1)

Góly: 11. Dudáš (Melichárek, Šišovský), 29. Bokroš (Hossa, Nemec), 55. Hossa (Melichárek) – 30. Štefanka (Pupák), 56. Bajtek (H.Ručkay). Rozhodovali: Kubuš, Stano – Kacej, Stanzel, vylúčení: 4:7, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:1. 2122 divákov

Roman Stantien, tréner Trenčína: "Divákom sa musel dnešný hokej páčiť. V prvej časti mala Nitra viac šancí ako my, ale paradoxne sme z toho viac vyťažili my. Dobre sme bránili a veľmi nás podržal skvelý Konrád. Poďakovať musím všetkým hráčom za bojovný výkon."

Antonín Stavjaňa, tréner Nitry: "V nedeľu sme dali osem gólov, no dnes sme sa cez trenčiansku obranu presadili minimálne. Prvý gól sme dostali v závere našej presilovky a ďalšie dva počas nášho oslabenia. My sme takéto góly dať nedokázali a preto zápas skončil 3:2. Ak chceme v Trenčíne uspieť, musíme hrať naplno 60 minút."




MHC Mountfield Martin - HKM Zvolen 2:3 (0:0, 0:1, 2:2)

Góly: 57. Zucker (Fujerík, Podzinš), 58. Markovič (Varga) - 32. Obdržálek (Sloboda, Jurík), 55. Brabenec (Podkonický, Juraško), 60. Brabenec. Rozhodovali: T. Orolin - Korba, Rovenský, vylúčení: 5:9, navyše: Sloboda - Pichnarčík obaja 10 minút za nešportové správanie a zhodnenie rukavíc, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 2500 divákov

Andrej Novotný, asistent trénera MHC: "Súpera sme prestriaľali, ale v bránke mal výborného Šimka, ktorý ich veľkrát podržal. Rozhodla prvá tretina, kde sme nevyužili presilovku o dvoch hráčov, ale aj ďalšie príležitosti. Nešťastný záver zápasu si musíme pozrieť na videu, aby sme si ho rozanalyzovali."

Jozef Turek, tréner Zvolena: "Podali sme dobrý tímový výkon, podporený výborným Šimkom, najmä v hre dozadu. Dôležité bolo, že sme ubránili veľa presiloviek domácich. V závere sme síce stratili dvojgólový náskok, ale som rád, že hráči išli za víťazstvom. Nakoniec sme rozhodli šťastným gólom, ale aj taký sa počíta."




HC Košice - HK Poprad 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)

Góly: 5. Štrbák (Spilar), 13. Bicek (Sojčík), 60. Jenčík (Bartoš, Philipp) - 55. Hvila (Rapáč, Štals). Rozhodovali: D. Konc, J. Konc - Sčensný, Smrek, vylúčení: 6:2, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 4144 divákov

Peter Oremus, tréner Košíc: "Našu hru si predstavujem tak, ako sme hrali v prvej tretine, agresívne, že budeme korčuľovať, strieľať na bránku a zakončovať. Samozrejme, potom sa to vytratilo, pretože počet vylúčení nemôže byť takto vysoký, ako bol a to nás zabrzdilo. Napriek tomu sme mali v druhej tretine dvakrát situáciu 2 proti 1 bez streľby, kde streľba musí byť. Hrali sme proti veľmi kvalitnému družstvu a ja som vďačný za tri body."

Milan Jančuška, tréner Popradu: "V dnešnom zápase rozhodla prvá tretina, kde boli Košice aktívnejšie, dali gól z presilovky a po našej chybičke. Druhú a tretiu tretinu sme boli lepší, mali sme viac z hry, veľa šancí. Nevyužili sme presilové hry, ktorých sme mali dostatok a to rozhodlo."



HC'05 Banská Bystrica - HK 36 Skalica 5:0 (3:0, 0:0, 2:0)

Góly: 6. Handlovský (Preisinger), 10. Hudec (Kadura, Handzuš), 13. Zigo (Lamper, Bambúch), 51. Handzuš (Čížek), 58. Kafka (Preisinger, Handlovský). Rozhodovali: Jonák - Holienka, Tvrdoň, vylúčení: 5:5, navyše: Kadura DKZ za zhodenie rukavíc - Barák 10 minút za hrubosť, presilovky 1:0, oslabenia: 0:0, striedania: 21. navyše: P. Lunter a Jendroľ - 13. Lipovský za Romančíka, 1737 divákov

Miroslav Chudý, tréner B. Bystrice: "Vyšiel nám úvod, prvá tretina bola výborná, s dobrým pohybom, potom sme poľavili. Aj Skalica robila viac problémov, zvládli sme to, prebrali sa, strelili ďalšie dva góly, ubránili sa aj oslabeniu o dvoch hráčov. Mladí hráči si zaslúžia pochvalu, neinkasovali sme, bolo to kolektívny výkon, výborný výkon podal brankár Košarišťan. Zmeny v zostave spôsobili, že sme ju museli prekopať, chvíľu potrvá, kým juniorom forma narastie. Obavy z toho, že budeme hrať zle som nemal, len z toho, ako to mladí zvládnu, svoju úlohu však splnili. Stalo sa, čo sa stalo, rozlúčili sme sa s legionármi, mužstvo budujeme na silnej kabíne. Všetko zlé je na niečo dobré, máme kvalitný základ, mladí hráči sa môžu popri skúsených hráčoch zlepšovať a pomáhať."

Štefan Mega, tréner Skalice: "Vedeli sme, že domáci vyvinú tlak, to sa potvrdilo, my sme sa nevyhli individuálnym chybám a trikrát sme inkasovali. V druhej tretine sme sa snažili streliť gól a neinkasovať, gól sme nestrelili. Domáci podali dobrý výkon, mrzí ma, že po dlhšom čase sme neskórovali, nastrelili sme síce tri žŕdky, no na ne sa nehrá a 5:0 je jednoznačný pomer."



ŠHK 37 Piešťany – MsHK DOXXbet Žilina 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)

Góly: 39. Klempa (Holovič, Stupka), 40. Rapáč (Leppänen). 60. Pašek (Kutálek). Rozhodovali: Baluška, Müllner – Junek, Šefčík, vylúčení: 3:4, navyše: Križan (Žilina) 5+DKZ za údery, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, 1730 divákov

Jozef Krišák, asistent trénera Piešťan: "Dnes sme podriadili všetko výhre. To sa nám vďaka premeneným presilovkám podarilo. Chalani bojovali, brankár nás podržal. Treba poďakovať všetkým. Sme radi, že sme získali tri body. Denis Godla má prvý shotout v piešťanskom drese, dúfam, že mu ho chalani okorenia."

Martin Groma, asistent trénera Žiliny: "Videli sme vyrovnané stretnutie. O výsledku rozhodli tri využité presilovky domácich. Bez gólu sa nedá uspieť."