Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Kapitán Šatan by najradšej zbalil Lacovu formu a preniesol na MS

Na snímke Miroslav Šatan (vľavo) a Ladislav Nagy z mužstva Slovenska sa tešia z druhého gólu. Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš

Slovenský výber v doterajšom priebehu prípravy pred blížiacimi sa MS v bieloruskom Minsku odohral šesť duelov, v ktorých trikrát triumfoval a rovnakým počtom ťahal za kratší koniec.

Poprad 27. apríla (TASR) - Slovenská hokejová reprezentácia sa po štvrtom bloku prípravy pred blížiacim sa svetovým šampionátom v Bielorusku rozlúčila s triom hráčom - obrancom Richardom Stehlíkom, centrom Tomášom Bulíkom a krídelníkom Martinom Bakošom. Svoj potenciál, ale i aktuálnu formu proti výberu Fínska predviedlo realizačnému tímu 31 hráčov a do bratislavského Slovakia Cupu by mali zasiahnuť už aj Marek Viedenský a Richard Pánik. Za určitých okolností by mohli byť k dispozícii slovenskému tímu pre MS aj Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo, ktorých klub Detroit Red Wings vypadol v 1. kole play off s Bostonom, v drese ktorého bojujú o Stanley Cup Zdeno Chára a Andrej Meszároš.

Slovenský výber v doterajšom priebehu prípravy pred blížiacimi sa MS v bieloruskom Minsku odohral šesť duelov, v ktorých trikrát triumfoval a rovnakým počtom ťahal za kratší koniec. V každom dvojzápase (Rusko, Francúzsko, Fínsko) pritom v prvom dueli prehral, no v nasledujúcom už dokázal triumfovať. "Ľahšie sa hrá, keď si vyskúšame, akým štýlom hrá náš súper a zatiaľ sa to zopakovalo vo všetkých troch dvojzápasoch. Myslím si, že dnešný výkon bol asi najlepším spoločne s duelom proti Rusku, v ktorom sme zvíťazili 4:3. Mali sme dostatok aktivity i šancí a celkom zaslúžene sme zvíťazili," konštatoval po druhom stretnutí s Fínskom Miroslav Šatan, ktorý gólom v oslabení rozhodol o najtesnejšom triumfe Slovenska (2:1).

Na snímke vľavo hráč Slovenska Rastislav Špirko , vpravo hráč Fínska Petteri Wirtanen bojujú pri mantineli
Foto: TASR/František Iván
Aktivitou hýril aj tretí slovenský útok vedený Rastislav Špirkom (na krídlach Martin Réway a Martin Bartek, defenzíva Ivan Švarný a Martin Štajnoch), ktorý sa postaral o úvodný gól stretnutia počas presilovej hry piatich proti štyrom. "Systém, ktorý sme hrali aj v Košiciach sme preniesli aj do Popradu. Fíni mali na užšom klzisku väčšie problémy ako v prvom zápase a vytvorili sme si i väčší tlak v útočnej fáze, z ktorých pramenili i šance. Najdôležitejšie bolo, že sme dali prvý gól, to nakopne mužstvo a dodá mu potrebné sebavedomie, čo sa nám podarilo," zhodnotil útočník Rastislav Špirko.

V aktuálnej príprave na MS je Martin Réway nováčikom. Najmladší hráč výberu Vladimíra Vůjteka sa v kabíne reprezentantov adaptoval rýchlo a v súbojoch proti Fínsku potvrdil svoje kvality. K najlepším hráčom slovenského výberu patril už v zápase v Košiciach (prehra 0:3) a vidieť ho bolo i v Poprade. Na víťazstve 2:1 sa podieľal asistenciou pri prvom góle beka Ivana Švarného. "Zatiaľ sa tu cítim dobre. Nepripadá mi ten skok medzi mužov taký veľký, hoci je pravda, že hráči tu majú omnoho viac skúseností. Ja sa snažím hrať svoju hru a som rád, keď som platný pre tím," poznamenal 19-ročný útočník. Aj on si uvedomoval, že naposledy Slovensko Fínov zdolalo poriadne dávno. Od 28. apríla 2004 (na MS V Česku) uplynulo takmer presne desať rokov. "Sme radi, že sme to konečne zlomili. Veľa sme o tom nerozprávali, no vedeli sme o tom. Moja asistencia veľa neznamená, sme hlavne radi, že sme vyhrali," dodal Réway.

Švarný bodoval

Dvomi bodmi sa na ukončení desaťročného čakania na víťazstvo nad Fínskom podieľal spomínaný obranca Švarný. Druhým reprezentačným gólom poslal svoj tím do vedenia a neskôr pridal aj asistenciu pri góle Šatana na 2:1. Švarného zásah z úvodnej časti bol na obrancu netypický, dosiahol ho tečovaním strely od modrej čiary. "Vyšlo to na mňa. 'Réwy' a 'Špiro' sú menší hráči, Martin Bartek je zase strelec, ktorý operuje skôr na kruhu. Dohadovali sme sa, kto pôjde pred bránku. Vyšlo to na mňa. Mojou úlohou bolo cloniť brankárovi, dostávať rany a dorážať. Na mojom góle mali zásluhu všetci piati hráči," uviedol Švarný. Do konca prípravy na MS už nezostáva veľa času. Slovenský výber čaká ešte domáci Slovakia cup, ktorý sa koncom budúceho týždňa uskutoční v hlavnom meste. "V príprave máme pred sebou ešte dva zápasy v Bratislave. Musíme sa kondične aj takticky dobre pripraviť a potom na MS odovzdať všetko čo v nás je. Istú nervozitu trošku cítiť, no sme super partia a nikto nikomu nezávidí a nepodráža nohy. Tréneri nemajú ľahkú úlohu. Je tu 25-30 hráčov a každý sa bije o svoje miesto v tíme. Aj to robí ten tím dobrým," dodal Švarný.

Na snímke uprostred Iiro Pakarinen z mužstva Fínska, vpravo bránkár Slovenska Ján Laco
Foto: FOTO TASR/Oliver Ondráš
Výkon z druhého zápasu proti Fínom sa pozdával aj brankárovi Jánovi Lacovi. Ten bol opäť oporou slovenského výberu a na úzkom popradskom klzisku dovolil severanom iba jeden gól. "Aj po zápase sme si povedali, že to bol výkon, aký by sme mali predvádzať na MS. Verím, že do svetového šampionátu nabehneme s takou chuťou ako dnes," povedal Laco. Brankár Donbassu Doneck je v inej pozícii ako väčšina hráčov. Tréner Vůjtek už dávnejšie naznačil, že brankárska trojica pre MS je jasná. Laco aj napriek istej účasti predviedol kvalitný výkon, ktorým dopomohol k tesnému víťazstvu. "Každá výhra dodá sebavedomie. Fíni boli ťažký súper, majú kvalitné mužstvo a preto takéto víťazstvo poteší. Ku koncu prípravného obdobia dôjde k vyraďovaniu niektorých hráčov. Každý z nás vopred vedel, ako to funguje. Je už na tréneroch, komu dajú dôveru," dodal Laco.

Na margo výkonov slovenského gólmana Jána Laca, ktorý by mal byť počas MS s najväčšou pravdepodobnosťou slovenskou brankárskou jednotkou, sa vyjadril s úsmevom kapitán Šatan: "Dúfame, že jeho forma sa zabalí do igelitu a bude držať aj počas MS. V zápasoch, v ktorých doteraz chytal, tak predviedol vynikajúce výkony a niet k tomu čo dodať."

Zostávajúci program prípravy slovenskej reprezentácie pred MS v Minsku:

Slovakia Cup 2014 (Bratislava)

1.-3. mája, zúčastnené tímy: SR, Lotyšsko, Nórsko