Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Hokej

Slováci prehrali v druhom zápase EHCh s Fínskom vysoko 1:6

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

O jediný gól tímu trénera Zdena Cígera sa postaral Patrik Lušňák.

Turku 8. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti neuspeli ani v druhom zápase s Fínskom v rámci záverečnej prípravy na májové majstrovstvá sveta. Po štvrtkovej prehre 2:3 nestačili na Suomi ani v piatkovom stretnutí Euro Hockey Challenge, keď im v Turku podľahli vysoko 1:6. O jediný gól tímu trénera Zdena Cígera sa postaral Patrik Lušňák, ktorý v 51. minúte znížil na 1:3.

V tridsiatom prvom vzájomnom zápase s fínskym áčkom si pripísali už 22. prehru, uspeli len v šiestich prípadoch a trikrát sa zrodila remíza.

Slovenskí reprezentanti pokračujú v EHCh už na budúci týždeň domácimi zápasmi s Ruskom. Prvý je na programe vo štvrtok 14. apríla na ľade v Košiciach (17.00 h), o deň neskôr sa so "zbornou" stretnú v Poprade (15.30). O ďalší týždeň ich čakajú dva duely vo Francúzsku.


Euro Hockey Challenge - 2. kolo:

Fínsko - Slovensko 6:1 (1:0, 2:0, 3:1)



Góly: 5. Wärn (Asplund, Lyytinen), 23. Erkinjuntti (Malinen, Virtanen), 28. Virtanen (Mustonen, Wärn), 52. J. Sallinen (Salmela, Kivistö), 59. Erkinjuntti (Malinen, Tyrväinen), 60. Tyrväinen (Malinen, Saarela) - 51. Lušňák (Viedenský, Šťastný). Rozhodovali: Rantala, Fonselius - Elonen, Hägerström, vylúčení: 2:3 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0.

zostavy:

Fínsko: Kilpeläinen - Kivistö, Salmela, Lehtonen, Jalvanti, Virtanen, Ahonen, Lyytinen - J. Sallinen, T. Sallinen, Koivisto - Tyrväinen, Malinen, Erkinjuntti - Elo, Saarela, Ojamäki - Wärn, Asplund, Mustonen - Paajanen

Slovensko: Tomek - Graňák, Sersen, Kotvan, Švarný, Čerešňák, Jánošík, Rosandič, Kozák - Dravecký, Réway, Šťastný - Lušňák, Viedenský, Hudáček - Špirko, Marcinko, Dej - Stupka, Galamboš, Handlovský


Domáci hokejisti hneď v úvode obrali súperov o puk a Tomek vytiahol zákrok už po niekoľkých sekundách. Fíni hrali s chuťou, dominovali najmä pohybom a kombináciami. Prvý gól strelili na konci piatej minúty, keď Asplund potiahol puk od pásma, prihral Wärnovi a ten rozvlnil sieť za reprezentačným debutantom Tomekom - 1:0. Prvá šanca Slovákov prišla o minútu neskôr, no Dravecký trafil len do brankára. V 8. minúte dostal puk do slovenskej siete aj Elo, rozhodcovia ho po dlhšej pauze a skúmaní videozáznamu neuznali, keďže fínsky útočník ho tam podľa nich poslal úmyselne korčuľou. V 12. minúte pohrozil Marcinkov útok, ale do vyloženej šance sa nedostal. Handlovského strela švihom skončila bezpečne v Kilpeläinenovej lapačke. V 17. minúte prišlo fínske prečíslenie, ktoré zastavil až faulom Marcinko. Suomi však presilovku nevyužili.

Ďalšiu na začiatku druhého dejstva už áno a Erkinjuntti zvýšil pri vylúčení Lušňáka na 2:0. Dominancia domácich pokračovala aj v ďalších minútach a hostia im len ťažko konkurovali. Navyše robili zbytočné chyby v defenzíve. V 28. minúte bol rozdiel už trojgólový. Tomek vykorčuľoval ďaleko z bránky, no k puku sa dostal Virtanen a pohodlne zvýšil do odkrytej bránky. Šancí na druhej strane bolo málo, v 28. minúte Dravecký minul bránku a o tri neskôr pálil Sersen len do Kilpeläinena. Zverencov trénera Cígera nenakopli ani dve presilovky po sebe. V útočnom pásme si nedokázali poriadne prihrať a horko-ťažko sa dostali ku strele. V závere druhého dejstva mal ešte dobrú šancu Lyytinen, ale Tomek svojich podržal.

Úvod tretej tretiny sa hral s minimom prerušení, no v pomalom tempe. V 45. minúte ohrozil fínsku bránku strelou od modrej Kotvan, no pred Kilpeläinenom nik neclonil a tak skončila v jeho náručí. Slováci začali viac a hlbšie forčekovať a na pár striedaní sa usadili do útočného pásma, no domáci brankár čelil len strelám z nepripravených pozícií. V 51. minúte zapracovala druhá formácia, do ktorej sa namiesto Hudáčka presunul Šťastný. Vybojovali puk pri mantineli, Viedenský ho naservíroval Lušňákovi a ten znížil na 1:3. Fíni však preradili opäť na vyšší rýchlostný stupeň a o minútu neskôr dôrazný J. Sallinen upravil na 4:1. Piaty zásah pridal Erkinjuntti, ktorému pripravil gól ako na podnose po krásnej individuálnej akcii Malinen, a na konečných 6:1 upravil v záverečnej presilovke Tyrväinen.

Hlasy po zápase:

Zdeno Cíger, tréner SR: "Myslím si, že sme odišli ako kolektív a aj nejaká tá vnútorná sila. Ešte za stavu 1:3 bolo vidieť, že sme trochu ožili, ale v sile toho mužstva sme to už nezvládali. Bolo tam veľa individuálnych chýb a nebola potrebná energia. Bolo to také slepé."

Tomáš Tomek, brankár SR: "Pre mňa osobne to bola veľká skúsenosť, no predstavoval som si, že to dopadne inak. Mrzí ma to a musím sa z toho dostať. Dúfam, že už to bude lepšie. Zozačiatku som bol trochu nervózny, až keď som si chytil nejaký ten puk, tak som sa trošku upokojil. Škoda druhého a tretieho gólu, ktoré som dostal, tam sa ten zápas zlomil a už sa to ťažko dobiehalo."

Michal Sersen, obranca SR: "Včera sme to od druhej tretiny zvládli lepšie. Dnes sme síce v druhej trochu vyrovnali hru, no dostali sme dva góly. Všetkých šesť bolo takých trochu lacných. Nemyslím si, že by boli až o toľko lepší, ako ukazuje výsledok, ale vyhrali zaslúžene. V strednom pásme sme ich nechali rozkorčuľovať, mali veľa priestoru a času a potom sa už ťažko chytali v našej obrannej tretine. Boli sme málo dôrazní a z toho plynuli góly."

Marek Viedenský, útočník SR: "Spravili sme veľmi veľa chýb, Tomášovi sme príliš nepomohli. Dôležité boli aj naše nevyužité presilovky, nemali sme tam žiadne čisté šance a to je ten najväčší problém."