Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Hokej

Réway požiadal Spartu o výmenu, klub ho preradil do Benátok

Hokejista Martin Réway, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Talentovaný krídelník má excentrickú povahu, podľa jeho agenta však prípadný prehrešok proti disciplíne súčasnú situáciu nevyvolal.

Praha 23. októbra (TASR) - Vedenie českého hokejového klubu HC Sparta Praha preradilo slovenského reprezentanta Martina Réwaya do kádra prvoligových Benátok nad Jizerou. Predstavitelia "rudých" sa k tomuto kroku odhodlali po tom, čo im 20-ročný útočník oznámil, že nechce ďalej hrať za Spartu.

Réway je aktuálnym lídrom produktivity českej Tipsport extraligy, keď v úvodných 14 zápasoch sezóny nastrieľal päť gólov a pridal desať asistencií. Napriek tomu v pražskom tíme momentálne nie je. "Útočník Martin Réway bol dočasne preradený do kádra prvoligových Benátok nad Jizerou," uviedlo vedenie Sparty v oficiálnom vyhlásení na klubovej webstránke. "Hráč nám prostredníctvom svojho agenta oznámil, že nechce v tejto chvíli hrať za Spartu. Pôsobiť v našom klube by mala byť pre každého hráča česť, a pokiaľ je situácia takáto, nezostáva nám nič iné, než ho z kádra vyradiť. Vzhľadom na to, že u nás má platnú zmluvu, musí si uvedomiť prioritu pôsobenia v Sparte v rámci svojej aktuálnej hokejovej kariéry. A čo pre neho Sparta v jeho hokejovom živote urobila. Potom sa môžeme baviť o jeho prípadnom návrate do tímu."

Talentovaný krídelník má excentrickú povahu, podľa jeho agenta však prípadný prehrešok proti disciplíne súčasnú situáciu nevyvolal. "Jednoznačne nie, to by som chcel dôrazne vylúčiť," reagoval pre hokej.cz hráčov agent Michal Sivek zo spoločnosti Eurohockey Services. Podľa jeho vyjadrenia nebol kapitán bronzových medailistov z uplynulých MS hráčov do 20 rokov v Kanade spokojný s vyťažením a priestorom na ľade. "Martin hokej miluje, chce hrať čo najviac. V uplynulom období to tak ale necítil. Na základe jeho želania sme teda Spartu požiadali o možnosť výmeny do iného klubu. A to i s vedomím následkov, ktoré z toho mohli vzniknúť. Martin podľa svojich slov chce hrať oveľa viac, v Sparte tú podporu nevnímal. Klub zobral zámer na vedomie a hráča poslal do Benátok, na čo má samozrejme právo," dodal Sivek.

Réwaya v roku 2013 draftoval v 4. kole klub NHL Montreal Canadiens. V tíme "Habs" už absolvoval jeden prípravný kemp, kanadský klub má na neho stále práva a jeho skauti ho naďalej sledujú. Dvojročný kontrakt so Spartou by mu mal vypršať po konci prebiehajúcej sezóny. Vedenie pražského klubu mu údajne v uplynulých dňoch ponúklo novú zmluvu, no slovenský mladík, ktorý má české korene, ju odmietol podpísať. Podľa portálu iDnes.cz už v piatok prišiel na dopoludňajší tréning Benátok. "Áno, objavil sa na tréningu. Ale neviem, čo s ním bude ďalej, s nikým som o tom nehovoril. Občas sa takto stáva, so Spartou teraz úzko spolupracujeme," povedal generálny manažér Benátok Bartoloměj Salanský. Zatiaľ nie je jasné, či Réway nastúpi na sobotňajší zápas Benátok v I. lige proti Třebíču. "Papierovo ešte nie je nič dokončené, takže neviem," dodal Salanský.

Mladý útočník má kontroverznú povesť, v minulosti už viackrát zaujal svojím excentrickým správaním. Na vlaňajších MS v Minsku sa pred zápasom s Kanadou sťažoval na zdravotné problémy, kvôli nim ani netrénoval, no napokon sa stihol "zázračne" uzdraviť a proti "javorovým listom" nastúpil. Pred tohtoročným svetovým šampionátom meškal na jeden reprezentačný zraz, čo trénera národného tímu Vladimíra Vůjteka sklamalo, napriek tomu bol pripravený vziať ho na MS. Réway napokon v Ostrave neštartoval, keď ho tesne pred odchodom vyradila choroba. Keď sa Vůjteka, ktorý medzičasom prevzal kormidlo pri českej reprezentácii, vo štvrtok novinári spýtali, či ho nemrzí, že pražského rodáka Réwaya nemôže nominovať aj do českého výberu, iba sa pousmial a odpovedal: "Chcete to úprimne? Vôbec ma to nemrzí."