Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Hokej

Prezident IIHF René Fasel oslavuje 65. narodeniny

René Fasel Foto: TASR/Daniel Veselský

Narodil sa v roku 1950 vo švajčiarskom Fribourgu, kde začal s hokejom na amatérskej úrovni. V miestom klube pôsobil dvanásť rokov, po ktorých sa dal na rozhodcovskú dráhu.

Zürich/Bratislava 6. februára (TASR) - Prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel dovŕši v piatok 6. februára 65 rokov.

Narodil sa v roku 1950 vo švajčiarskom Fribourgu, kde začal s hokejom na amatérskej úrovni. V miestom klube pôsobil dvanásť rokov, po ktorých sa dal na rozhodcovskú dráhu. Medzitým v roku 1977 získal diplom zo zubného lekárstva, no prednosť dal športovej kariére. Ako rozhodca pôsobil v najvyššej švajčiarskej súťaži, na medzinárodnej scéne odpískal 37 duelov. Vďaka výborným zručnostiam v cudzích jazykoch sa roku 1985 stal prezidentom Švajčiarskej hokejovej federácie. Už o rok neskôr sa prepracoval aj do štruktúr svetového hokeja a pričlenil sa do Rady IIHF. Bol šéfom rozhodcov, marketingu a ženského výboru IIHF.

Faselov najväčší kariérny posun nastal v roku 1994, keď vo funkcii prezidenta IIHF vystriedal legendárneho Nemca Günthera Sabetzkého. Práve pod žezlom švajčiarskeho odborníka sa svetový hokej formoval do novej, úspešnej éry. Od začiatku svojho pôsobenia sa snažil zblížiť európsky hokej s profesionálnymi organizáciami v Severnej Amerike a upevniť vzťahy medzi IIHF a zámorskou NHL. Vďaka jeho úsiliu sa napokon na ZOH 1998 v Nagane prvýkrát v zámorských výberoch predstavili aj elitní profiligoví hokejisti, dovtedy posielali na veľké fóra prevažne univerzitné výbery. Okrem toho výrazne podporil integráciu in-line hokeja do systému IIHF a podmienil vznik Európskej hokejovej ligy, ktorá sa počas jeho prezidentovania vypracovala z projektu European Trophy až do dnešnej podoby Ligy majstrov. Vzhľadom na mimoriadne hokejové zanietenie a prosperovanie ho Kongres IIHF opätovne zvolil do funkcie prezidenta v rokoch 2008 a 2012.

Okrem činnosti v rýdzo hokejovej organizácii preukázal svoje schopnosti aj v Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV). V júni 1995 sa stal jeho členom ako prvý z radov významných hokejových osobností. O dva roky neskôr ho MOV požiadal o vypracovanie štúdie zubného ošetrenia pre olympionikov, ktorú úspešne publikoval v roku 2005. V rokoch 2012 až 2014 pôsobil ako prezident Združenia medzinárodných federácií zimných olympijských športov a menovali ho aj za šéfa organizačného výboru ZOH 2010 vo Vancouveri. V súčasnosti pôsobí aj vo Výkonnom výbore MOV, kde zastupuje zimné športy.

Počas svojej úspešnej kariéry získal množstvo významných ocenení. V roku 2004 dosiahol hlavné francúzske štátne vyznamenanie pod názvom Rad Čestnej légie za služby pre krajinu "galského kohúta" bez ohľadu na svoju národnosť. O štyri roky neskôr ho významným ocenením honorovala aj Švajčiarska hokejová federácia za extraordinárny prínos do národného hokeja. V roku 2011 získal Rad priateľstva, teda najväčšie ocenenie Ruskej federácie udelené príslušníkovi inej národnosti.