Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

O prehre Slovenska s Ruskom rozhodlo až predĺženie

Na snímke hráč Viktor Tichonov z tímu Rusko olympionici a za ním slovenský hokejista Andrej Kudrna na turnaji MECA Hockey Games 2017 v nórskom Hamare 15. decembra 2017. Foto: TASR/AP

V predĺžení napokon rozhodol Michail Naumenkov.

Hamar 15. decembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom druhom vystúpení na turnaji MECA Hockey Games 2017 v nórskom Hamare s Olympijským tímom Ruska 2:3 po predĺžení.

Slováci sa v prvej tretine ujali vedenia zásluhou Patrika Lampera, Rusi však v ďalšom priebehu otočili výsledok. Lukáš Cingel v 49. minúte vyrovnal na 2:2, no v predĺžení napokon rozhodol Michail Naumenkov.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho odohrajú svoj záverečný zápas na turnaji v sobotu o 17.00 h, nastúpia v ňom proti domácemu výberu Nórska.

MECA Hockey Games 2017

Slovensko - Olympijský tím Ruska 2:3 po predĺžení (1:0, 0:1, 1:1 - 0:1)

Góly: 6. Lamper (Surový, Graňák), 49. Cingel (Surový, Čerešňák) - 22. Svetlakov (Ljubimov), 43. Korškov, 62. Naumenkov (Svetlakov). Rozhodovali: Sjoqvist (Švéd.), Persson – Solholm Bakken (obaja Nór.), Norlander (Švéd.), vylúčení: 2:2 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0.

Slovensko: Hudáček - Graňák, Čerešnák, Starosta, Baranka, Meszároš, Jánošík, Švarný, Kotvan - Cingel, Surový, Lamper - Kudrna, Bubela, L. Hudáček - Sukeľ, Krištof, Paulovič - Hrnka, Ölvecký, Skalický

Olympijský tím Ruska:
Samsonov - Rykov, Belov, Jarulin, Naumenkov, Provolnev, Bereglazov, Vasilevskij, Trjamkin - Karpov, Tichonov, Barabanov - Golyšev, Tkačjov, Kagarlickij - Korškov, Chochlačov, Makejev - Ljubimov, Svetlakov, Kuzmenko


V zápase proti ruským olympionikom dal tréner Ramsay dôveru rovnakej zostave ako v úvodnom štvrtkovom zápase proti Francúzsku. Jedinú zmenu urobil na brankárskom poste, kde Denisa Godlu vystriedal Július Hudáček, ako prvý však musel zasahovať jeho náprotivok Samsonov po strele Lampera. Slovenskí hokejisti sa ujali vedenia po prieniku Surového v 6. minúte, keď sa predral po pravej strane až pred bránkovisko, puk do ruskej bránky napokon dotlačil Lamper. Ramsayho zverencov tento gól povzbudil, Rusov nepúšťali do ich typického tlaku založenom na rýchlych kombináciách a dobrom korčuľovaní. Tlak "zbornej" prišiel až v závere tretiny, veľkú šancu mal Tkačjov, ale Hudáček jeho ranu vytesnil ramenom. Ešte predtým sa však sám pred Samsonovom ocitol Sukeľ, ale ani on nenamieril presne.

V druhej tretine už ale Rusi od úvodu zlepšili pohyb a dostávali sa do dobrých šancí. Svoju prevahu dokázali zužitkovať už po dvoch minútach, keď sa pred Hudáčkom presadil Andrej Svetlakov. Jednoduché kombinácie vychádzali Rusom aj po góle, výraznejšiu príležitosť si však vytvorili až v polovici zápasu, keď spomedzi kruhov pálil do slovenského brankára Belov. Slováci na ruskú prevahu reagovali zjednodušením hry, nedržali puk zbytočne dlho na hokejkách a snažili čo najrýchlejšie dostávať puk z obranného pásma. V závere tretiny Hudáček ešte vytiahol skvelé zákroky pri šanciach Barabanova, Makejeva a Korškova.

V tretej tretine sa obraz hry nezmenil, Rusi mali stále viac z hry a opäť udreli v úvode. Po troch minútach si puk vo vlastnom obrannom pásme prebral Jegor Korškov, prešiel s ním po ľavej strane až pred Hudáčka a strelou do hornej časti bránky zvýšil na 2:1. Slováci boli aj v ďalšom priebehu pod veľkým tlakom, ruské kombinácie niekedy pripomínali exhibíciu. V 47. minúte sa však dostal k strele Švarný, odrazený puk mohol dostať do siete Ölvecký, ale brankárovi Samsonovovi pomohli aj obrancovia a dostali puk do bezpečia. O dve minúty neskôr našiel Surový skvelou prihrávkou Lukáša Cingela a ten, hoci faulovaný, dokázal dostať puk do bránky - 2:2. Olympijský výber "zbornej" reagoval ďalším náporom, ale duel napokon dospel do predĺženia. V ňom po 82 sekundách rozhodol Michail Naumenkov.

Craig Ramsay, tréner SR: "Po druhej tretine som sa pýtal, či je na ľade to mužstvo, ktoré hralo prvú tretinu. V prvej sme hrali dobre, ale potom sme sa vracali k starým veciam, ktoré jednoducho nefungujú. Pred treťou tretinou som hráčom dohovoril, začali bojovať a navzájom sa podporovať. Tento zápas mi z trénerského hľadiska veľa ukázal."



Patrik Lamper, útočník SR: "Problémy nám robili najmä ruské protiútoky, kedy okamžite po našej strate puku išli aj v štvorici dopredu. Takže 'bekčeking' bol veľmi náročný."

Lukáš Cingel, útočník SR:
"Rusi mali nepríjemné protiútoky, boli korčuliarsky lepší. Museli sme si dávať veľký pozor, boli silní na puku. Ale myslím, že sme nehrali zlý zápas, v prvej tretine sme neboli horším súperom. Škoda druhej tretiny, predĺženie nám bohužiaľ nevyšlo."




Július Hudáček, brankár SR:
"Začali sme veľmi dobre, prvá tretina bola z našej strany dobrá. Potom sa hra vyrovnala, každý chcel dať gól, divákom sa zápas musel páčiť. V predĺžení sme dali Rusom veľa priestoru, musíme ho hrať taktickejšie."