Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Lotyši na Slovakia Cupe aj s olympionikmi, chýbať bude Ozolinš

Lotyšský útočník Lauris Darzinš oslavuje svoj gól v zápase štvrťfinále hokejového turnaja mužov Kanada - Lotyšsko Foto: TASR/AP

Dvadsaťšesťčlenná lotyšská súpiska zahŕňa tucet hokejistov, ktorí štartovali aj na olympijskom turnaji v Soči.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Dvaja hráči z NHL figurujú v kádri lotyšskej hokejovej reprezentácie, ktorá sa v tomto týždni predstaví na medzinárodnom turnaji Slovakia Cup v Bratislave (1.-3. mája). Útočník Zemgus Girgensons sa v prebiehajúcej sezóne udomácnil v zostave Buffala, keďže však Sabres nepostúpili do play off, mohol sa v utorok pripojiť k národnému tímu. V závere sezóny odchytal tri zápasy za Tampu Bay Lightning brankár Kristers Gudlevskis, k reprezentácii sa pridal po tom, čo "blesky" vypadli v 1. kole s Montrealom.

Dvadsaťšesťčlenná lotyšská súpiska zahŕňa tucet hokejistov, ktorí štartovali aj na olympijskom turnaji v Soči. Medzi nimi sú i brankár Edgars Masalskis a útočník Juris Štals, ktorí v uplynulom ročníku hrali za extraligový HK Poprad. Obranca českého Chomutova Maris Jass zasa v minulosti nastupoval za Nitru, Skalicu i Slovan Bratislava. Až jedenásť z nominovaných hráčov oblieka dres lotyšského účastníka KHL Dinamo Riga.

V mužstve však chýbajú dlhoročné opory Sandis Ozolinš, Oskars Bartulis, Arvids Rekis, Martinš Karsums i Janis Sprukts. V príprave reprezentácie pobaltskej krajiny po poslednom nominačnom reze už ďalej nepokračujú ani brankár Elvis Merzlikins, obranca Martinš Porejs a útočné kvarteto Koba Jass, Mikelis Redlihs, Roberts Jekimovs a Ronalds Keninš. Tím skladal asistent Tom Coolen, hlavný tréner národného tímu a zároveň kouč Buffala Ted Nolan sa totiž stále nevrátil zo zámoria, kde má klubové povinnosti.

Nominácia Lotyšska na Slovakia Cup v Bratislave (1.-3. mája):

brankári - Edgars Masalskis (HK Poprad/SR), Kristers Gudlevskis (Syracuse Crunch, USA/AHL, Tampa Bay Lightning/NHL), Ivars Punnenovs (Rapperswil, Švajč.)

obrancovia - Arturs Kulda (Salavat Julajev Ufa, Rus./KHL), Georgijs Pujacs, Kristaps Sotnieks, Rodrigo Lavinš, Jekabs Redlihs (všetci Dinamo Riga/KHL), Guntis Galvinš (AIK Štokholm, Švéd.), Janis Jaks (HK Riga/MHL, Dinamo Riga jun.), Maris Jass (KLH Chomutov, ČR), Agris Saviels (Rödovre, Dán.)

útočníci - Zemgus Girgensons (Buffalo Sabres, USA/NHL), Miks Indrašis, Martinš Cipulis, Aleksandrs Niživijs, Andris Džerinš, Gints Meija, Maris Bičevskis, Roberts Bukarts (všetci Dinamo Riga/KHL), Kaspars Daugavinš (Servette Ženeva, Švajč.), Herberts Vasiljevs (Krefeld Pinguine, Nem.), Kaspars Saulietis (Toros Neftekamsk, Rus./VHL), Roberts Lipsbergs (Seattle Thunderbirds, WHL), Juris Štals (HK Poprad/SR), Armands Berzinš (Beibarys Atyrau/Kaz.)