Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Hokej

Bývalý obávaný bitkár NHL trpí nevyliečiteľnou chorobou

Gino Odjick Foto: nhl.com

Kanadský hokejista Gino Odjick oddhral v profilige 12 sezón. Lekári mu diagnostikovali tzv. primárnu systémovú AL-amyloidózu.

Vancouver 27. júna (TASR) - Bývalý dlhoročný hokejista NHL Gino Odjick trpí ojedinelou nevyliečiteľnou chorobou a zostáva mu maximálne niekoľko mesiacov života. Niekdajší vyhlásený bitkár to uviedol v liste adresovanom fanúšikom, kamarátom a bývalým spoluhráčom, ktorý zverejnil klub Vancouver Canucks na svojej oficiálnej webstránke.

Odjickovi, ktorý hral v profilige 12 sezón, diagnostikovali lekári pred dvoma mesiacmi tzv. primárnu systémovú AL-amyloidózu. Ide o systémovú poruchu ukladania bielkovín, ktoré sa stávajú nerozpustnými a hromadia sa v rôznych orgánoch, v hokejistovom prípade v srdci. To tak stráca funkciu svalu a rýchlejšie starne. "Moji lekári si nie sú istí, ako dlho budem žiť. Pôvodne si mysleli, že roky, teraz majú názor, že by to mohlo byť oveľa menej. Môžem zomrieť behom najbližších mesiacov, možno i týždňov," uviedol 43-ročný Odjick. Ten chce využiť všetok zostávajúci čas, aby bol so svojimi deťmi a všetkými, ktorých miluje. "Týmto nedávam zbohom. Iba chcem, aby ste vedeli, čo sa deje. Zostanem silný," dodal Kanaďan.

Odjick hral v zámorskej NHL v rokoch 1990 - 2002, pričom v základnej časti profiligy odohral 605 zápasov s bilanciou 64 gólov a 73 asistencií. Upútal najmä svojimi bitkami, počas kariéry nazbieral 2567 trestných minút, čo ho radí na 17. miesto historických tabuliek NHL. Najdlhší čas strávil vo Vancouveri, obliekal aj dresy NY Islanders, Philadelphie a Montrealu.