Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Hokej

Slovenskí hokejisti zdolali na úvod turnaja Francúzsko 4:2

Slovenský hokejista Andrej Kudrna (vpravo) sa teší v zápase Francúzsko - Slovensko po strelení gólu na turnaji MECA Hockey Games 2017 v nórskom Hamare 14. decembra 2017. Foto: TASR/AP

Slováci si v prvej tretine vybudovali zásluhou Andreja Kudrnu a Petra Čerešňáka dvojgólový náskok.

Hamar 14. decembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti úspešne odštartovali svoje účinkovanie na turnaji MECA Hockey Games 2017 v nórskom Hamare. V úvodnom vystúpení zdolali vo štvrtok Francúzsko 4:2.

Slováci si v prvej tretine vybudovali zásluhou Andreja Kudrnu a Petra Čerešňáka dvojgólový náskok. Napriek aktívnej hre sa však nevyhli individuálnym chybám v obrane, ktoré súper potrestal a vyrovnal na 2:2. Slováci v tretej časti opäť zapli, prevýšili Francúzov v pohybe, boli disciplinovanejší a víťazstvo strhli na svoju stranu vďaka presným zásahom Tomáša Surového a opäť Kudrnu.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho odohrajú svoj druhý zápas na turnaji v piatok, keď o 16.00 h narazia na olympijský výber Ruska.

Slováci nastúpili v bránke s Godlom. Z kádra, ktorý odletel do Nórska, sa do zostavy nevošli útočníci Dravecký a Miklík. Ramsayho zverenci sa rozbiehali pomalšie, v obrane boli nedôslední a Francúzi mali niekoľko možností to potrestať. Do útočného pásma prenikali najmä z ľavého krídla, odkiaľ nechali vyniknút Godlu Guttig či Maia. Slováci sa postupne dostali do tempa a pohybom si vynútili súperove fauly. Prvú početnú výhodu síce nevyužili, po jej konci však prišla Barankova strela, po ktorej dôrazný Kudrna dorazil puk do siete - 0:1. Následne pri vylúčení Rauxa na modrej čiare výborne potiahol presilovkovú akciu Graňák, vyzval k zakončeniu Čerešňáka, ktorý aj s prispením clonenia Skalického strelou do vzdialenejšieho rohu prekonal Hardyho. Hráči v tmavomodrých dresoch hýrili aktivitou, v obrane však stále kopili chyby. V 18. minúte využil zaváhanie slovenskej defenzívy Romand, ktorý strelou spoza protihráča zaskočil Godlu - 1:2.

Slovenský hokejista Oldrich Kotvan (vpravo) a Anthony Guttig z Francúzska na turnaji MECA Hockey Games 2017 v nórskom Hamare 14. decembra 2017.
Foto: TASR/AP


Francúzi si stále museli proti rýchlonohým súperovým útočníkom pomáhať faulami. V ďalšej slovenskej presilovke mal veľkú šancu zvýšiť náskok Paulovič, ale trafil iba Hardyho. V 26. minúte Slováci vzadu opäť zaváhali, Godla nevyšiel z bránky za voľným pukom, čo využil Guttig a po jeho prihrávke T. Da Costa strelou z prvej vyrovnal. Hra sa v druhej tretine ešte viac zrýchlila, v 25.-26. minúte videli diváci dva nevyužité samostatné úniky. Najprv Sukeľovi nevyšiel v nájazde bekhendový blafák a vzápätí na druhej strane sa po Kotvanovej chybe rútil sám na Godlu Perret, ktorý stroskotal na brankárovom betóne. V 36. min. L. Hudáček vyslal do šance Bubelu, jeho strela na vyrážačku našla Hardyho pripraveného.

Slováci v závere druhého dejstva zavreli súpera v jeho obrannom pásme a v rovnakom duchu sa niesol aj úvod tretej tretiny. V 43. min. po tvrdej strele Krištofa netrafil puk tiesnený Sukeľ, pred ktorým zívala úplne prázdna bránka. Hralo sa plynule, bez prerušenia, čakalo sa na chybu, ktorá rozhodne o osude duelu. V 50. min. ju spravili "Les Bleus", ktorí nevyhodili puk z vlastného pásma, od modrej napriahol Surový a delovkou prepálil Hardyho - 2:3. Slováci pokračovali v aktivite, v presilovkách nevyužili možnosti na poistenie náskoku Baranka a Kudrna. Francúzi už hrali vabank, v zúfalej snahe zaútočiť kopili chyby, L. Hudáček a Ölvecký však v koncovke neboli úspešní. Zato Baranka v presilovke v 56. minúte zacielil presne a spečatil triumf na 4:2.

Slovenský hokejista Matej Paulovič (vľavo) a Kevin Hecquefeuille z Francúzska na turnaji MECA Hockey Games 2017 v nórskom Hamare 14. decembra 2017.
Foto: TASR/AP


MECA Hockey Games 2017
Francúzsko - Slovensko 2:4 (1:2, 1:0, 0:2)
Góly:
18. Romand (Matima), 26. T. Da Costa (Guttig) - 8. Kudrna (Baranka), 13. Čerešňák (Graňák, Surový), 50. Surový (Skalický), 56. Kudrna (Baranka, Starosta). Rozhodovali: Nordlöf, Persson - Norlander, Braten (všetci Nór.), vylúčenia: 9:1 na 2 min., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 16:41.

Francúzsko: Hardy - Chakiachvili, Dame Malka, Raux, Hecquefeuille, Crinon, Janil, Bedin, Llorca - T. Da Costa, Guttig, Lamperier - Guttierez, Bouvet, Ritz - Maia, Terrier, Perret - Ville, Matima, Romand

Slovensko: Godla - Graňák, Čerešnák, Starosta, Baranka, Meszároš, Jánošík, Švarný, Kotvan - Cingel, Surový, Lamper - Kudrna, Bubela, L. Hudáček - Sukeľ, Krištof, Paulovič - Hrnka, Ölvecký, Skalický

Hlasy po zápase /zdroj: SZĽH/:

Denis Godla, brankár SR: "Bol to ťažký zápas. Nesmerovalo na mňa veľa striel, Francúzi dali dva šťastné góly. Som rád, že sme vyhrali. Pri prvom inkasovanom góle puk nejako divne zarotoval, padol rovno medzi betón a lapačku. Beriem to na seba, bol to lacný gól. Pri druhom som pustil puk na zakázané uvoľnenie, no bol z toho gól, čo nikto nečakal. Chalani - obrancovia aj útočníci - hrali super celý zápas, okrem dvoch situácií, keď išli Francúzi sami na bránku."

Andrej Kudrna, autor prvého gólu SR: "Podarilo sa nám vypracovať dvojgólový náskok, čo bolo výborné. Po súperovom vyrovnaní sme boli nakoniec radi, že sme to zvládli a dotiahli do víťazného konca. Snažíme sa robiť všetko tak, ako nám tréner povie, ako si ukážeme na videu. Dúfam, že naša hra bude od zápasu k zápasu lepšia. Musíme sa dobre pripraviť na piatkový zápas, všetci vieme, čo môžeme od Rusov očakávať. Musíme každý vydať zo seba sto percent, hrať zo zabezpečenej obrany a stadiaľ vyrážať do protiútokov, snažiť sa ísť do bránky, dávať to na bekov, aby sme čo najviac strieľali a mali čo najviac dorážok."

Tomáš Surový, strelec víťazného gólu SR: "Francúzi majú svoju kvalitu, je to dobrý súper. Niektoré detaily sme nedodržali tak, ako sme si pred zápasom povedali, z čoho rezultovalo vyrovnanie na 2:2. Je dobré, že sme dokázali súperovi znova odskočiť. Potom sme to už takticky podržali. Musíme niektoré prvky z našej hry odstrániť, aby sme sa posúvali ďalej. Pri mojom góle som sa dostal k odrazenému puku, snažil som sa to dávať hore, našťastie to padlo, aj zásluhou chalanov pred bránkou, ktorí odviedli dobrú prácu."

Craig Ramsay, tréner SR: "Myslím si, že sme hrali extrémne dobre a víťazstvo sme si zaslúžili. Hrali sme množstvo presiloviek, dve sme premenili na gól. Všetko je to o detailoch. Dopriali sme súperovi trochu života a on to využil. Francúzi ukázali dobrú rýchlosť, boli šikovní s pukom, dostali sa do brejkových možností 2 na 2, v ktorých nás ale podržal brankár. Vyhrali sme zaslúžene, ale nikdy nemôžeme byť spokojní, vždy sa dá aspoň o máličko zlepšiť. Potrebujeme si presnejšie prihrávať, nie iba tak poslať puk do stredného pásma, a takisto využívať každú možnosť na streľbu."