Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Hokej

Fínsko prehralo s Lotyšskom v B-skupine, rozhodli presilovky

Fínsky útočník Pekka Jormakka (v strede) sa pokúša skórovať do bránky lotyšského brankára Edgarsa Masalskisa v zápase skupiny B medzi Fínskom a Lotyšskom na MS v ľadovom hokeji v Minsku, Foto: TASR/AP

Lotyši sa v nedeľu o 12.45 SELČ stretnú s Nemeckom, Fínov čaká večer o 20.00 derby s Ruskom.

Minsk 10. mája (TASR) - Lotyšskí hokejisti prekvapujúco zvíťazili vo svojom úvodnom zápase v B-skupine MS v bieloruskom Minsku nad favorizovaným Fínskom 3:2.

"Suomi" doplatili na množstvo vylúčení, ich súper otočil v dvoch presilovkách v záverečnej tretine z 1:2 na konečných 3:2.

Lotyši sa v nedeľu o 12.45 SELČ stretnú s Nemeckom, Fínov čaká večer o 20.00 derby s Ruskom.

Favorizovaní Fíni išli do vedenia už v 5. minúte, keď Salomäki využil veľké zaváhanie Lavinša. Ten sa len meter pred bránkou snažil vyhodiť puk, no trafil práve do napádajúceho fínskeho útočníka a puk skončil za Masalskisom. Lotyši ale odpovedali už o necelé dve minúty, Daugavinš si nakorčuľoval medzi kruhy a strelou švihom prekonal Rinneho, ktorý mal zakrytý výhľad.

Ďalší priebeh vyrovnaného zápasu, v ktorom mali strelecky navrch Lotyši (23:14 po 2. tretine), poznačilo množstvo vylúčení a tak sa hralo najmä v nerovnovážnom počte. Fíni pridali v 32. minúte pri jednej z presiloviek druhý gól zásluhou Kontiolu. Nakoniec však doplatili na svoju nedisciplinovanosť.

Lotyši, ktorí počas celého duelu podávali dobrý výkon a výborne bránili, totiž v tretej tretine využili dve presilovky a po góloch Sotnieksa a Kuldu sa nakoniec tešili z víťazstva nad favoritom.

B-skupina:

Fínsko - Lotyšsko 2:3 (1:1, 1:0, 0:2)

Góly: 5. Salomäki, 32. Mäntylä (Kontiola, Hietanen) - 7. Daugavinš (M. Redlihs), 48. Sotnieks (Pujacs, Indrašis), 53. Kulda. Rozhodcovia: Dremeľ (Slovin.), Jeřábek (ČR) - Deďuľja (Biel.), Leermakers (Hol.), vylúčení: 9:6 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0, 11.700 divákov.

Fínsko: Rinne – Hietanen, Mäntylä, Karalahti, Ohtamaa, Marttinen, Kivistö, Lajunen – Komarov, Kontiola, Lehterä – Salomäki, Jokinen, Pakarinen – Jormakka, Immonen, Huhtala – Sallinen, Wirtanen, Savinainen – Palola

Lotyšsko: Masalskis – Kulda, Galvinš, Pujacs, Sotnieks, J. Redlihs, Lavinš, Jaks, M. Jass – M. Redlihs, Daugavinš, Kenins – Indrašis, Girgensons, Lipsbergs – Cipulis, Vasiljevs, Niživijs – Meija, Džerinš, Štals