Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Mladí Slováci vyhrali v Holandsku 1:0 a postúpili do baráže

Na snímke vpravo Adam Zreľák. FOTO TASR/Martin Baumann

O triumfe rozhodol v 72. minúte presnou hlavičkou Adam Zreľák.

Tilburg 8. septembra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov postúpili do baráže ME 2015. V záverečnom súboji 3. kvalifikačnej skupiny vyhrali v Tilburgu na pôde favorizovaného Holandska 1:0 a zabezpečili si tak prvenstvo v skupine. O triumfe herne i strelecky aktívnejších zverencov kouča Ivana Galáda rozhodol v 72. minúte presnou hlavičkou Adam Zreľák.

V baráži, ktorá je na programe 8. a 14. októbra, sa predstavia desiati víťazi kvalifikačných skupín a štyri najlepšie tímy z druhých miest. Žreb baráže je na programe v piatok 12. septembra o 14.00 h vo švajčiarskom Nyone. Finálový turnaj ME sa uskutoční na budúci rok v Česku, ktoré má ako organizátor na šampionáte istú miestenku.

Slováci nastúpili do zápasu s imperatívom víťazstva a už v 4. minúte po priamom kope Dudu z pravej strany sa do hlavičkového zakončenia dostal Hudák. Favorit sa dostal k slovu až v 13. minúte, keď po štandardke brankár Rusov "vyboxoval" loptu spred hlavy Akého. Hernú prevahu si ale držala slovenská ekipa a domáca defenzíva v 19. minúte v poslednej chvíli zblokovala pokus Paura z hranice šestnástky. "Tutovku" mal o štyri minúty neskôr na kopačke Hrošovský, po ideálnej prihrávke Pauscheka z pravej strany ale pred odkrytou bránkou trafil iba na bránkovej čiare stojaceho obrancu Rekika. V 27. minúte Niňajova delovka z tridsiatich metrov letela tesne vedľa ľavej žrde a Holanďania sa spod tlaku vymanili až v závere bezgólového prvého polčasu, v ktorom ale ani raz nevystrelili na bránku.

Druhý polčas odštartoval strelecký pokus Pauscheka, stopercentné šance Slovákov potom prišli v 51. minúte - Duda po Hrošovského "uličke" sám pred gólmanom Hahnom ale neuspel a vyrazenú loptu poslal Pauschek z dvanástich metrov nad opustenú bránku Holanďanov. Galádova družina pozorne bránila a naďalej sa tlačila smerom vpred, po hodine hry ale Hudákovu hlavičku zneškodnil brankár a vzápätí Mazáňovi "nesadla" ideálne krížna strela z ľavého uhla pokutového územia. Zaskočení Holanďania sa do zakončenia dostávali iba sporadicky a za pasivitu pykali - v 72. minúte na center od bránkovej čiary z ľavej strany najvyššie vyskočil Zreľák a perfektnou hlavičkou pod brvno poslal hostí do zaslúženého vedenia. "Oranjes" napriek zúfalej snahe už nedokázali odpovedať, striedajúceho Sinkgravena v čistej šanci minútu pred koncom vychytal Rusov a tak sa mladí Slováci tešili z triumfu i prvenstva v skupine.

Ivan Galád, tréner SR 21: "Odohrali sme nádherný zápas, chlapci ukázali pekný, moderný futbal. Sme víťazi skupiny, všetci sa z toho tešíme, naše dobrodružstvo nekončí. Som hrdý na prácu všetkých ľudí, ktorí sa podieľali na tomto úspechu. Vyhrať skupinu je niečo neuveriteľné."

Adam Zreľák, autor gólu SR 21: "Podarilo sa mi streliť najdôležitejší gól kariéry znamenajúci postup do baráže. Dostal som loptu od Dudu, dával som ju pod seba, lopta sa dostala k rohovej zastávke, Hrošovský ju poslal do šetnástky, snažil som sa zavesiť do vzduchu a dobre ju trafiť. Možno som mal šťastie, ale odrazila sa do siete. Keď som videl, že sa odrazila od brvna za čiaru, padol mi veľký kameň zo srdca."

Richard Lásik, kapitán SR 21: "Je krátko po zápase, zatiaľ je to len o veľkých emóciách. Podali sme fantastický výkon, mohli sme pokojne zvíťaziť 3:0, 4:0. Možno mali v istých fázach z hry viac, ale dnes vyhralo srdiečko a bojovnosť. Ďakujem spoluhráčom na ihrisku, ktorí odovzdali v zápase všetko."

Dobrivoj Rusov, brankár SR 21: "Teraz sa mi už hovorí ľahko, som prekvapený, celý zápas sme boli lepší. S výnimkou jednej šance sa k ničomu nedostali, na tento zápas nikdy nezabudnem. Po zápase so Škótskom nám asi nikto neveril, ale podarilo sa nám zvíťaziť."

Kvalifikácia ME 2015 hráčov do 21 rokov, 3. skupina:

Tilburg:

Holandsko 21 - Slovensko 21 0:1 (0:0)


Gól: 72. Zreľák. Rozhodovali: Estrada - Miranda, Martín (všetci Šp.), ŽK: Hendrix - Duda, Škvarka.

Holandsko 21: Hahn - Ligeon, Rekik, Van Aken, Aké - Hendrix (77. Sinkgraven), de Vilhena - Promes (56. Manu), Van Ginkel, Hupperts (82. Boëtius) - Castaignos

SR 21: Rusov - Pauschek, Niňaj, Hudák, Mazáň - Lásik, Hrošovský (90. Malec) - Paur, Duda (84. Škvarka), Schranz - Zreľák



Ďalšie výsledky:

Estónsko - Slovinsko 1:7 (0:4)
Góly: 83. Liivak (z 11m) - 16. Mitrovič, 18. Šporar (z 11m), 27. Vrhovec, 32. Verbič, 63. Krajnc, 80. a 89. Hotič

Differdange:
Luxembursko - Škótsko 0:3 (0:2)
Góly: 32. a 63. Gauld, 36. McLeod

Sarajevo
Bosna a Hercegovina - Maďarsko 1:4
Góly: 87. Zolotič - 1. Vécsei, 18. Kleinheisler, 51. Bacsa, 53. Bese

Čerkassy
Ukrajina - Lichtenštajnsko 3:0 (1:0)
Góly: 23. a 58. Kulač, 62. Zahn (vl.)

Švajčiarsko - Lotyšsko 7:1 (3:0)
Góly: 5. a 60. Jevtic (oba z 11m), 14. Brahimi, 26. Tarashaj, 47. Rodriguez, 69. a 73. Tabakovic - 64. Klimaševičs, ČK: 90.+2 Kazačoks (Lot.)