Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Futbal

Španielsko aj Ukrajina nám budú stáť v ceste na Euro 2016

Slávnostné žrebovanie kvalifikačných skupín o postup na futbalové ME 2016. Foto: TASR/AP

Slovenská futbalová reprezentácia bude hrať v C skupine. Ide o relatívne ťažkú skupinu.

Nice 23. februára (TASR) - Súpermi slovenskej futbalovej reprezentácie v C-skupine kvalifikácie EURO 2016 budú úradujúci majstri sveta a Európy Španieli, Ukrajina, Bielorusko, Macedónsko a Luxembursko. Rozhodol o tom nedeľňajší žreb v Nice, ktorý zaradil rekordných 53 krajín do ôsmich šesťčlenných a jednej päťčlennej skupiny. Finálový turnaj sa uskutoční o dva roky v termíne 10. júna - 10. júla vo Francúzsku.

Prvýkrát na ňom bude bojovať o kontinentálny titul až 24 krajín. Revolučný formát si vyžiadal veľké zmeny, Európska futbalová únia (UEFA) musela upraviť kvalifikačný systém a zaviedla nový koncept tzv. Týždňov futbalu (Weeks of Football - pozn.). Kvalifikačné zápasy sa budú hrať vo vymedzených asociačných termínoch od štvrtka do utorka.

Kvalifikáciu prvýkrát odohrá Gibraltár

Časy výkopov budú v dvoch reláciách - v sobotu a v nedeľu od 18.00 SEČ a 20.45 SEČ, v ďalších dňoch prevažne o 20.45. Jednotlivé reprezentácie budú hrať v dňoch spárovaných do kľúča štvrtok/nedeľa, piatok/pondelok alebo sobota/utorok. Doteraz sa hralo systémom piatok - utorok, hráči mali tri dni na odpočinok. Teraz budú mať na regeneráciu len dva dni. Každý deň "Týždňa futbalu" sa bude hrať od osem do desať zápasov.

Prvýkrát sa do boja zapojí nový riadny člen UEFA Gibraltár, ktorý v historickom debute koncom minulého roka uhral v portugalskom Fare bezgólovú remízu so Slovenskom. Krajina organizátora EURO 2016, ktoré sa bude hrať v deviatich mestách Paríži, Marseille, Lyone, Lille, Lens, St. Etienne, Bordeaux, Nice a Toulouse na desiatich štadiónoch (dva v Paríži-pozn.), má účasť automatickú.

Francúzsko však bude nesúťažnou súčasťou 5-člennej skupiny, v ktorej odohrá prípravné zápasy s jej účastníkmi. Body do tabuľky tejto I-skupiny zo zápasov s Francúzskom sa nebudú počítať a nebudú mať vplyv na konečné poradie. Postup si z kvalifikácie vybojuje deväť víťazov a deväť druhých tímov zo skupín plus jeden najlepší z tretieho miesta. Zvyšných osem tretích bude hrať o štyri zostávajúce miestenky play off baráž na dva zápasy systémom doma - vonku.

Jednotlivé krajiny boli v šiestich výkonnostných košoch

UEFA pred žrebom rozdelila výbery do šiestich výkonnostných košov, v prvých piatich bolo po 9 reprezentácií, v poslednom šiestom osem. Slovenskú reprezentáciu ťahali z tretieho koša. Ide o zhoršenie si jej postavenia, v predchádzajúcej kvalifikácii EURO 2012 ju totiž ovenčenú osemfinálovou účasťou z MS 2010 žrebovali z druhého koša. Zverencom trénera Jána Kozáka nehrozilo, že by sa v jednej skupine stretli so Srbskom, Tureckom, Slovinskom, Izraelom, Nórskom, Rumunskom, Rakúskom a Poľskom.

V prvom koši elitnú deviatku viedli úradujúci majstri Európy a sveta zo Španielska a spoločnosť im robilo Nemecko, Holandsko, Taliansko, Anglicko, Portugalsko, Grécko, Rusko a Bosna a Hercegovina. Bosna, ktorá v kvalifikácii MS 2014 v Brazílii vyradila Slovákov, poskočila v ranking UEFA pri neúčasti Francúzska až do prvého koša, vďaka dosiahnutým výsledkom v predchádzajúcich kvalifikáciách.

Ako sa zostavuje ranking?

UEFA ranking zostavuje na základe výsledkov v kvalifikácii, resp. na záverečnom turnaji MS 2010 (20 percent), výsledkov v kvalifikácii a na finálovom turnaji EURO 2012 (40 percent) a výsledkov v kvalifikácii MS 2014, vrátane baráže (40 percent).

Z politických dôvodov sa v jednej skupine nemohli stretnúť Španieli s Gibraltárom a Arménsko s Azerbajdžanom, pričom pri žrebe prišlo kuriózne k obom neželaným možnostiam a tak sa museli posunúť o skupinu nižšie. Nový je aj fakt, že kvôli televíznemu trhu Anglicko, Nemecko, Taliansko, Španielsko a Holandsko budú hrať v 6-člennej skupine.

Žreb realizovali slávne osobnosti z dejín futbalu, bývalí majstri Európy Ruud Gullit z Holandska a Bixente Lizarazu z Francúzska. Generálnemu sekretárovi UEFA Gianni Infantinovi asistovali aj slávni brankári - Fabien Barthez (Francúzsko), Rinat Dasajev (ZSSR), Thomas Ravelli (Švédsko), Pat Jennings (Severné Írsko), Ivo Viktor (Československo), Andreas Köpke (Nemecko), Antonis Nikopolidis (Grécko), Dino Zoff (Taliansko) aj Peter Schmeichel (Dánsko).
Na snímke tréner Ján Kozák dozerá na svojich zverencov počas tréningu.
Foto: TASR/Michal Svítok

Reakcie na kvalifikačný žreb o postup na Euro 2016



Reakcie a ohlasy na žreb základných skupín v kvalifikácii o postup na futbalové majstrovstvá Európy v roku 2016:

Marek Sapara, stredopoliar SR: "Španieli sú samozrejme svetová extratrieda. Sú to úradujúci majstri sveta a Európy, majú veľké mužstvo. A čo sa týka ďalších súperov, tak aj Ukrajina má kvalitný tím. Potvrdili to aj v poslednej kvalifikácii na MS 2014, kde hrali dobre v základnej skupine aj potom v baráži s Francúzskom. Všetko ale bude záležať od nás. V poslednej neúspešnej kvalifikácii sme boli neefektívni pri premieňaní šancí. Ak sa v tomto zlepšíme a budeme mať aj dávku športového šťastia, tak budeme hrať určite o postup."

Ján Kozák, tréner SR: "Žreb k nám nebol nijako milosrdný. Napokon, z prvého aj druhého výkonnostného koša sme dostali najsilnejších súperov. O Španieloch ako majstroch sveta a Európy je zbytočné hovoriť, Ukrajina bola spoločne s Belgickom najsilnejším možným súperom z druhého koša. Treba však rešpektovať aj silu ďalších súperov - Bieloruska, Macedónska a Luxemburska. Nechcem špekulovať, takže neviem povedať, ako vidím naše percentuálne šance na postup. V každom prípade sa na súperov dobre pripravíme a urobíme všetko pre postup."

Štefan Tarkovič, asistent trénera SR: "Jedna vec je samotný žreb, ktorý sme nemali šancu ovplyvniť, a druhá vec je fakt, že sme neboli v situácii, aby sme si vyberali súperov. Pravdou však je, že z prvého a druhého koša som si vedel predstaviť prijateľnejších súperov akými sú Španielsko a Ukrajina. Futbal je však krásna hra v tom, že sa rozhodne na ihrisku. Aj v predchádzajúcej kvalifikácii sme odohrali niekoľko vydarených zápasov proti silným súperom, takže sa na to pozitívne pokúsime nadviazať."

Ján Kováčik, prezident SFZ: "Keďže sme nešli do Nice si vyberať súperov, ale boli sme len pri konštatovaní žrebovania, tak musíme rešpektovať každého súpera, ktorý nám bol vyžrebovaný. Z posledných dvoch kvalifikácií mám dostatočne veľa skúseností, že aj súperi z nižších košov ako sme boli my, Arménsko, Lichtenštajnsko, sú dnes silní súperi. Ja som svojím spôsobom spokojný, lebo rešpektujem žreb. Čaká nás desať kvalifikačných zápasov, v ktorých rozhodne aktuálna forma a pohoda. My urobíme s realizačným tímom trénera Kozáka všetko preto, aby naši hráči boli pripravení na dôležité boje."

Viktor Pečovský, stredopoliar SR: "Z toho prvého koša si bolo ťažko vyberať, ale k Španielsku prakticky niet čo dodať. Atraktívny súper, ktorého som si osobne želal. Rozhodne máme šancu postúpiť, pretože rozhodovať bude aktuálna forma. Rozhodne sme dostali náročnejšiu skupinu ako tú poslednú o postup na svetový šampionát do Brazílie, ale možno to nám bude vyhovovať. Už nebudeme v pozícii favorita vo väčšine zápasov, preto by sme sa s tým mohli ľahšie vyrovnať. Celkovo sa však už dnes ťažko vyberajú ľahkí súperi, ale my sa s tým popasujeme."

Vicente del Bosque, tréner Španielska: "Skupina nie je ľahká, ako by sa na prvý pohľad mohla zdať. Niektorí zo súperov majú mladé tímy a hrajú silový futbal. Aj zimné počasie môže byť dôležitý faktor v tejto skupine, pretože musíme veľa cestovať do krajín vo východnej Európe. Ukrajina sa javí ako najnebezpečnejší súper a my dúfame, že politická situácia v krajine nebude mať žiadny vplyv na futbal a situácia sa tam vyrieši tak skoro, ako to len bude možné."

Roy Hodgson, tréner Anglicka: "Som veľmi spokojný so žrebom, najmä kvôli našim fanúšikom. Keď počujem Švajčiarsko, tak sa mi vždy zjaví úsmev na tvári, pretože som tam prežil skvelé štyri roky. Oni majú kvalitný tím a veľmi dobre sa proti ním hrá."

Chris Coleman, tréner Walesu: "Bosna a Hercegovina a Belgicko sú dve veľmi silné mužstvá, takže v skupine nebudú žiadne ľahké zápasy. Nepôjdeme však do kvalifikácie s tým, aby sme skončili tretí, musíme vyhrať toľko stretnutí, koľko sa len bude dať."

Joachim Löw, tréner Nemecka: "Skupina je zaujímavá, ale súčasne aj náročná. Viem, čo môžem očakávať, ale prirodzene, že sme favoritom a preto chceme vyhrať svoju skupinu ako vždy. To bude naša primárna úloha. Kvalifikáciou o postup na EURO 2016 som sa však zaberal len pár hodín. Teraz mám totiž v hlave svetový šampionát v Brazílii a kvalifikácii EURO 2016 sa budem naplno venovať od augusta."

Pavel Vrba, tréner ČR: "Niektoré skupiny možno vypadajú relatívne ľahšie, ale keď som bral reprezentáciu, povedal som, že nič iné ako postup pre nás neexistuje. Musíme sa pobiť s touto náročnejšou skupinou, dúfať, že v nej všetci budú strácať body, že my ich budeme strácať najmenej a postúpime. Holandsko je mužstvo, ktorého hráči patri k top hráčom na európskej scéne. Potom sú tam také silné tímy ako Turecko a podľa môjho názoru aj Island, ktorý v poslednej kvalifikácii bojoval do poslednej chvíle o postup na svetový šampionát. Lotyšsko a Kazachstan sú varianty, ktoré sme si najmenej želali. Ale chceme postúpiť, takže sa s tým musíme vyrovnať."

Petr Čech, brankár ČR: "Na prvý pohľad je to náročná skupina, ale na papieri to niekedy všetko vyzerá inak. Zdá sa mi značne vyrovnaná. Holanďania sú favoritmi, o priamy postup sa pobijeme my, Turci a Island."

Marcel Koller, tréner Rakúska: "Rusko je pre mňa jasným favoritom, Švédi okolo Zlatana Ibrahimoviča sú silní. Nesmieme však podceniť ani ďalších súperov."

Fabio Capello, tréner Ruska: "Nemám zo žrebu dobrý pocit. Švédsko, Čierna Hora a Rakúsko sú nepríjemní súperi. Tieto tri tímy sa chcú prebojovať na ME."

Branko Brnovič, tréner Čiernej Hory: "Úspech závisí od nás. Ak sa nikto nezraní, máme šancu."

Žreb kvalifikácie EURO 2016:

A-skupina: Holandsko, Česko, Turecko, Lotyšsko, Island, Kazachstan

B-skupina: Bosna a Hercegovina, Belgicko, Izrael, Wales, Cyprus, Andorra

C-skupina: Španielsko, Ukrajina, SLOVENSKO, Bielorusko, Macedónsko, Luxembursko

D-skupina: Nemecko, Írsko, Poľsko, Škótsko, Gruzínsko, Gibraltár

E-skupina: Anglicko, Švajčiarsko, Slovinsko, Estónsko, Litva, San Maríno

F-skupina: Grécko, Maďarsko, Rumunsko, Fínsko, Severné Írsko, Faerské ostrovy

G-skupina: Rusko, Švédsko, Rakúsko, Čierna Hora, Moldavsko, Lichtenštajnsko

H-skupina: Taliansko, Chorvátsko, Nórsko, Bulharsko, Azerbajdžan, Malta

I-skupina: Portugalsko, Dánsko, Srbsko, Arménsko, Albánsko, Francúzsko (organizátor - nesúťažná súčasť skupiny)



Termíny zápasov kvalifikácie EURO 2016:

7.-9. septembra 2014

9.-11. októbra 2014

12.-14. októbra 2014

14.-16. novembra 2014

27.-29. marca 2015

12.-14. júna 2015

3.-5. septembra 2015

6.-8. septembra 2015

8.-10. októbra 2015

11.-13. októbra 2015

prvé zápasy baráže: 12.-14. novembra 2015

odvety baráže: 15.-17. novembra 2015