Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Sokolíci sa naladili na S. Írsko, Guľa: Vážime si túto výhru

Na snímke hráči futbalovej reprezentácie SR do 21 rokov oslavujú víťazstvo 2:0 po skončení zápasu kvalifikácie ME 2019 hráčov do 21 rokov Slovensko - Estónsko v Dunajskej strede 12. Októbra 2018. Foto: TASR - Jakub Kotian

Jirka otvoril v Dunajskej Strede skóre len po vyše 30 sekundách hry, keď vyťažil aj z práce Vestenického. Druhý zásah padol v 58. minúte, keď Vestenický šikovne tečoval Haraslínov priamy kop.

Dunajská Streda 13. októbra (TASR) - Všetci traja členovia útočného tria slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov v piatkovom stretnutí kvalifikácie ME 2019 s Estónskom (2:0) sa podieľali na dvoch góloch v sieti súpera. Pre povinnosti Samuela Mráza v národnom A-mužstve nastúpil na hrote Tomáš Vestenický, na krídlach boli Erik Jirka a Lukáš Haraslín.

Jirka otvoril v Dunajskej Strede skóre len po vyše 30 sekundách hry, keď vyťažil aj z práce Vestenického. Druhý zásah padol v 58. minúte, keď Vestenický šikovne tečoval Haraslínov priamy kop. "Myslím si, že aj keď je Estónsko posledné v tabuľke, ide o kvalitného súpera. Aj v piatok ukázalo svoju kvalitu, ale my sme odohrali výborný zápas a zaslúžene sme zvíťazili. Hneď sme na nich vyleteli a vyšlo nám to. Samozrejme, víťazstvom nám stúpa sebadôvera, môj gól mi pomohol," uviedol Vestenický.

Domácim vyšli úvody oboch dejstiev, krátko po zmene strán ešte za stavu 1:0 nastrelili Haraslín aj László Bénes žrď. "Boli však úseky, keď sme dali nohu dolu z plynu. Chalani vedia, že takýto prístup nám v budúcnosti môže priniesť problémy. Vážime si toto víťazstvo. Verím, že to bol dobrý test, najmä mentálne to pre chalanov nebol jednoduchý súboj ani po tom, ako sme strelili rýchly gól. Zvládli to, čo je dôležité, určite ešte máme čo posúvať ďalej. Pre nás bolo podstatné, aby sme potešili oddaných divákov a rodinných príslušníkov v Dunajskej Strede, ktorí nás prišli podporiť. Som rád za 'Vesťa', že sa takto chopil šance, v týždni to bolo chvíľu áno, chvíľu nie. Hodinu hral veľmi zaujímavo, tímovo, odmena prišla v podobe gólu," zhodnotil tréner Adrián Guľa.

Jeho zverenci sa vrátili na druhú priečku 2. skupiny o bod pred Severné Írsko, s ktorým odohrajú priamy súboj o túto pozíciu v utorok o 20.30 SELČ v Belfaste. Z tabuľky druhých tímov postúpia do baráže štyri najlepšie mužstvá v deviatich skupinách, rátajú sa v nej výsledky so súpermi na prvom, treťom, štvrtom a piatom mieste. Estónsko s určitosťou skončí šieste, takže Slovensku sa nebude počítať šesť bodov za dve víťazstvá nad týmto protivníkom. "Teraz sa už pozeráme na zápas, ktorý na nás čaká v Severnom Írsku. Máme pár dní, treba zregenerovať, urobíme si analýzu, vytiahneme čo najviac pozitív a ukážeme si aj negatívne stránky, ktoré musíme odstrániť. Musíme sa na nich pripraviť ešte lepšie, ako sme sa pripravili na Estóncov. Ideme tam s cieľom zvíťaziť a tak sa musíme nastaviť," povedal Haraslín.

Počty v tabuľke druhých tímov sa budú mladých Slovákov týkať jedine v prípade úspechu na trávniku ostrovného protivníka, ktorého v domácom meraní síl zdolali 1:0. Guľa má do zostavy viacero možností vrátane hráčov, ktorí sedeli v Dunajskej Strede na lavičke či tribúne: "Uvidíme, ako sa to vyvinie zdravotne, chalani vyzerali v poriadku. Máme v talóne Nikolasa Špaleka, alternatívu s Michalom Sipľakom na stopérovi. Ľubomír Tupta by mohol platiť rýchlostne, Róbert Boženík pri vysokých loptách, keby sme potrebovali zlomiť duel v závere. Potrebujem sa teraz skoncentrovať, od soboty myslím na rôzne stratégie, aby sme uspeli. Čaká na nás nádherný zápas, máme šancu vyhrať a pôjdeme za tým. Niektorí možno ešte nezažili také stretnutie v kariére. Musíme byť naozaj rýchli v práci s loptou a dobre využívať krídelné priestory, ako sme ukázali v piatok v určitých úsekoch hry. Potrebujeme aj fyzičnosť a rýchlejší prechod."



Tabuľka druhých tímov:

1. Grécko 7 5 1 1 15:5 16

2. Švédsko 7 4 2 1 12:5 14

3. Poľsko 7 3 4 0 16:9 13

4. Rusko 7 4 1 2 15:10 13

-------------------------------

5. Portugalsko 7 4 1 2 13:9 13

6. Slovensko 7 4 0 3 13:16 12

7. Ukrajina 7 3 2 2 11:9 11

8. Nórsko 8 3 2 3 11:11 11

9. Slovinsko 7 3 2 2 9:9 11