Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Šéf FIFA Blatter si najal renomovaného amerického právnika

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter reční počas tlačovej konferencie v sídle FIFA v Zürichu 2. júna 2015. Prezident FIFA Sepp Blatter rezignoval na svoju funkciu. Foto: TASR/AP

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter si najal renomovaného amerického právnika Richarda Cullena, aby pri eventuálnom vyšetrovaní korupčného škandálu zastupoval jeho osobu.

New York 18. júna (TASR) - Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Sepp Blatter si najal renomovaného amerického právnika Richarda Cullena, aby pri eventuálnom vyšetrovaní korupčného škandálu zastupoval jeho osobu. Informovala agentúra Reuters.

Cullen je predsedom advokátskej spoločnosti McGuireWoods, v minulosti pôsobil ako štátny vyšetrovateľ. Sedemdesiatdeväťročný Blatter v májových voľbách opätovne dostal dôveru delegátov členských krajín FIFA, ktorí ho zvolili za prezidenta strešnej futbalovej organizácie. Druhého júna však oznámil, že na funkciu abdikuje.



Americkí vyšetrovatelia sa v týchto dňoch intenzívne zaoberajú kauzou korupcie, do ktorej sú zapletení deviati súčasní či bývalí funkcionári FIFA. Tí za uplynulých 24 rokov "preprali" 150 miliónov dolárov. Nekalé praktiky sa údajne diali aj pri voľbách dejísk MS 2018 s MS 2022.

Podľa najnovších zistení švajčiarskych bánk neboli transakcie na účtoch FIFA v súlade so zákonom. Federálny vyšetrovateľ Michael Lauber informoval, že zaznamenali až 53 podozrivých aktivít, ktoré sa môžu týkať prania špinavých peňazí.

"Vyšetrovanie si vyžiada veľa času. Ide o celosvetovú kauzu, preto musia byť všetci trpezliví. Nebude to záležitosť 90-tich minút, ako trvá jeden futbalový zápas," uviedol Lauber, ktorý nevylúčil možnosť, že si vyšetrovatelia predvolajú samotného Blattera i jeho pravú ruku - generálneho sekretára FIFA Jeromea Valckeho.