Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Futbal

Ruskí politici požadujú od FIFA, aby nedovolila USA štartovať na MS

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Majstrovstvá sveta v Brazílii sa uskutočnia tento rok od 12. júna do 13. júla.

Moskva 11. marca (TASR) - Dvaja ruskí politici žiadajú Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA), aby nedovolila reprezentácii USA štartovať na tohtoročných majstrovstvách sveta v Brazílii a navyše zrušila členstvo krajiny vo FIFA.

Petíciu spísali Aleksandr Sidjakin a Michail Markelov, zástupcovia Ruskej štátnej dumy, dolnej komory Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie. Politici uvádzajú dôvod, prečo by FIFA mala voči USA vyvodiť dôsledky, agresívne správanie USA proti bývalej Juhoslávii, Iraku a Lýbii. Sidjakin a Markelov reagovali na list amerických republikánskych senátorov Marka Kirka a Dana Coatesa, ktorí požiadali FIFA o vyradenie Ruska z turnaja MS pre situáciu na Kryme.

"Oko za oko, lopta za loptu. Nedovoľte USA štartovať na majstrovstvách sveta 2014! Zrušte ich členstvo vo FIFA," napísal Sidjakin na sociálnej sieti Twitter.

Sidjakin zastupuje najväčšiu politickú stranu v krajine Jednotné Rusko, ktorej predsedom je ruský premiér Dmitrij Medvedev a v minulosti jej šéfoval aj súčasný prezident Vladimir Putin. Markelov zastupuje stranu Spravodlivé Rusko.

Agentúra Reuters kontaktovala v tejto súvislosti FIFA, ale hovorca federácia situáciu nekomentoval. Majstrovstvá sveta v Brazílii sa uskutočnia tento rok od 12. júna do 13. júla.