Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

Real túži po pomste v súboji s Dortmundom, PSG hostí Chelsea

Cristiano Ronaldo z Realu Madrid sa raduje z gólu Foto: TASR/AP

Dortmundu bude v prvom zápase na štadióne Santiaga Bernabeu chýbať Lewandowski, keďže nútene pauzuje pre trest.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Vlaňajší finalista Borussia Dortmund sa v stredu v prvom zápase štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 predstaví na ihrisku deväťnásobného európskeho šampióna Realu Madrid. V druhom súboji Paríž St. Germain privíta Chelsea Londýn, oba duely majú štart o 20.45 h.

Real túži po pomste. V minulej sezóne stroskotal v semifinále LM práve na Dortmunde, keď sa pod postup "žlto-čiernych" do finále podpísal výrazne Robert Lewandowski. Ten v prvom súboji štyrmi gólmi zariadil triumf Borussie 4:1 a ani prehra 0:2 v odvete už nezabránila nemeckému tímu k ceste do vytúženého finále, v ktorom ale podľahol rivalovi Bayernu Mníchov.

Práve Lewandowski ale bude Dortmundu v prvom zápase na štadióne Santiaga Bernabeu chýbať, keďže nútene pauzuje pre trest. Real od spomínaného semifinále v LM neprehral, zaznamenal osem výhier a jednu remízu a nastrieľal spolu 31 gólov. Jasným cieľom španielskeho giganta je v tejto sezóne dosiahnuť jubilejný 10. triumf v najprestížnejšej európskej súťaži a prvý od roku 2002. "V stredu bude na Bernabeu skvelá atmosféra, pretože všetci túžia po 'Decime'. Spoločne to môžeme dosiahnuť," povedal v tejto súvislosti kouč Realu Carlo Ancelotti.

Borussia hrá o nádej do odvety

Ancelottiho družine sa po dvoch ligových prehrách za sebou s FC Barcelona a FC Sevilla vrátila "nálada" sobotňajším triumfom 5:0 nad Rayom Vallecano, keď topkanonier Cristiano Ronaldo prekonal minikrízu už 44. gólom v sezóne vo všetkých súťažiach. V LM má v siedmich dueloch sezóny na konte už 13 gólov a zastaviť potentný trojzáprah Ronaldo, Gareth Bale a Karim Benzema bude v stredu hlavnou úlohou defenzívy Dortmundu.

Tréner Borussie Jürgen Klopp odmieta, že by jeho tím výkonnostne zaostával za mužstvom z minulej sezóny, hoci má v Bundeslige za lídrom Bayernom priepastné manko. "Sme na ceste dosiahnuť všetky ciele, ktoré sme mali pred sezónou. Sme druhí v lige, v semifinále domáceho pohára a v najlepšej osmičke Ligy majstrov. Ale s našim rozpočtom a zdravotnými problémami sme určite outsidermi. Napriek tomu sme schopní z času na čas zdolať aj najlepší tím sveta a možno nachytáme aj Real. Chceme dosiahnuť výsledok, ktorý by nám dával nádej do odvety," zdôraznil Klopp, ktorého tím prenasledujú zranenia. V Madride mu bude chýbať kvarteto Neven Subotič, Jakub Blaszczykowski (obaja koleno), Marcel Schmelzer a Sven Bender (obaja slabiny). Domáci sa musia zaobísť bez trojice Alvaro Arbeloa, Sami Khedira a Jese Rodriguez.

Veľký duel, skvelý štadión, prestížny súper

Tréner futbalistov Chelsea Londýn Jose Mourinho verí, že jeho tím predvedie proti Parížu St. Germain dobrý výkon a napraví si chuť po víkendovej ligovej prehre. Portugalský kormidelník vyčítal svojim zverencom po nečakanom zakopnutí s Crystal Palace (0:1), o ktoré sa vlastným gólom postaral John Terry, nedostatok ducha a mentality. Podľa jeho slov sa dokáže Chelsea lepšie pripraviť na súboj s "prominentným" súperom ako s takým, čo bojuje o záchranu. "Nemyslím si, že musím pred týmto zápasom veľa urobiť. Toto bude zápas, v ktorom sa cítime dobre. Veľký duel, skvelý štadión, prestížny súper. Myslím, že máme šancu odohrať dobrý zápas," uviedol pre britské médiá Mourinho, ktorému budú pravdepodobne pre zranenia chýbať útočník Samuel Eto'o a obranca Ashley Cole. Stredopoliar Nemanja Matič a krídelník Mohamed Salah v LM nastúpiť nemôžu, do zostavy by sa ale mal vrátiť brazílsky špílmacher Willian. Posledná návšteva Chelsea v Paríži skončila nad očakávanie - v skupinovej fáze Ligy majstrov sezóny 2004/05 hostia pod taktovkou Mourinha zdolali PSG hladko 3:0.

Pred duelom v Parku princov sa kouč Paríža St. Germain Laurent Blanc nechce nechať zatiahnuť do verbálneho pozdvihovania ega Mourinhom, ktorý francúzskeho majstra označil za favorita štvrťfinálovej vzájomnej konfrontácie. "Nebudem hrať túto jeho hru. Mourinho je už raz taký. Veľmi rád rozpráva o kvalitách súpera, o tom, aký je silný. Je to súčasť taktiky. Ja sa k šanciam môjho mužstva na postup nebudem vyjadrovať. Viem len to, že chceme odohrať skvelé dva zápasy proti kvalitnému tímu, ktorý trénuje výborný tréner," vyhlásil Blanc. Ten sa stretol s Mourinhom počas hráčskeho pôsobenia v FC Barcelona v sezóne 1996/1997, Portugalčan sa vtedy ako asistent Bobbyho Robsona zaúčal do trénerského remesla. "Je jedným z najlepších trénerov. Hovorím to preto, lebo si to myslím. Vyhral Ligu majstrov s Portom, Interom Miláno a dosiahol ďalšie veľké úspechy," povedal Blanc o Mourinhovi.

PSG ťahá víťaznú šnúru deviatich zápasov vo všetkých súťažiach a v domácej lige ide jednoznačne za titulom. Blanc ale brzdí prílišný optimizmus a po "chudobnom" piatkovom triumfe v Nice 1:0 zároveň vyzýva na nemilosrdnosť pred bránkou súpera. "Potrebujeme byť efektívnejší. Budeme mať menej šancí ako inokedy a preto ich musíme premieňať," citovala agentúra Reuters kouča St. Germain, ktorý sa bude spoliehať najmä na Zlatana Ibrahimoviča. Švédsky kanonier je jasným lídrom strelcov v Ligue 1 s 25 zásahmi a v tejto sezóne LM napol sieť súpera už desaťkrát. V zostave bude pre zranenie pravdepodobne chýbať Gregory van der Wiel, brazílsky obranca Thiago Silva asi nastúpi s ochrannou maskou na tvári, pretože si nedávno zlomil čeľustnú kosť.

Odvety stredajších štvrťfinále sú na programe 8. apríla.

prvé zápasy štvrťfinále LM 2013/2014, streda 2. apríla o 20.45 SELČ:

Real Madrid - Borussia Dortmund

/rozhoduje: Mark Clattenburg (Ang.)/

Paríž St. Germain - Chelsea Londýn

/rozhoduje: Milorad Mažič (Srb.)/